128 de ani de la naşterea lui Iuliu Haţieganu

Preiau de pe Napocanews.ro o postare interesantă.


128 de ani de la naşterea lui Iuliu Haţieganu

Astăzi se împlinesc 128 de ani de la naşterea lui Iuliu Haţieganu. La 14 aprilie 1885 s-a născut cel care avea să infiinţeze o echipă de fotbal care în zilele noastre se apropie de sărbătorirea a 100 de ani de existenţă, .

Iuliu Haţieganu a fost recunoscut pentru cercetările făcute în domeniul tuberculozei. A format la Cluj o valoroasă școală de medicină internă. Astăzi Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj îi poartă numele.

Numele marelui medicinist este legat în special de cel al unui club de fotbal. CS Universitatea Cluj a fost inființat în septembrie 1919 de către Societatea Sportivă a Studenților Universitari. În fruntea acestei asociații se afla prof. univ. dr. Iuliu Hațieganu, cel care este recunoscut ca fondatorul si primul președinte al clubului. Fiind semnul distinctiv al studenților clujeni, “șepcile roșii” a devenit numele de alint al echipei.
În 1932 Iuliu Haţieganu rostea celebrele vorbe care sintetizează atât de bine esenţa clubului de sub Feleac: „Scopul nostru nu este acela de a crea campioni, ci oameni sănătoși. Nu record, ci armonie, nu ură, ci camaraderie; nu victorie personală, ci victoria națiunii; nu speculă, ci jertfă.”

Inbox:
-S-a făcut cunoscut încă din 1914 în literatura de specialitate printr-un studiu asupra galactozuriei alimentare, publicat în “Jurnalul Medical” din Budapesta.
-A fost unul din delegații tineretului universitar la Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.
-A susținut în fața Consiliul Dirigent al Transilvaniei înființarea Universității din Cluj
-A prezidat primul Congres al Medicilor
-La 34 de ani a ținut prima prelegere universitară în limba româna din Ardeal, “Problema icterului cataral“ prin care a pus bazele învățământului superior medical clujean.
-Din fonduri proprii, colectă publică și bani de la ASTRA, Hațieganu a înființat între 1930-1932 la Cluj un parc destinat mișcării sportive a tinerilor. Parcul sportiv Iuliu Hațieganu, aflat pe malul Someșului și cu o suprafață de 25 ha, a fost dedicat memoriei unicului său copil, mort la numai 8 ani. În prezent poartă numele întemeietorului său.
-A fost un mare susținător al creării de parcuri sportive și locuri dedicate recreației, conform principiului o minte sănătoasă într-un corp sănătos. De altfel, cand a fost numit ministru al Sănătății în guvernul Iorga, și-a dat demisia după ce i-a fost respinsă propunerea de înființare a unui portofoliu al Educației Fizice.
-Tudor Arghezi l-a numit “profesorul me­dicinii româneşti”
-Suporterii Universităţii Cluj i-au dedicat numeroase mesaje şi coregrafii de-a lungul vremii.
Sursa:Wikipedia

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *