168 ani de presa trec in istorie

Inchiderea peste noapte, dupa un scandal enorm, a tabloidului britanic de scandal „The News of the world”, 168 de ani de aparitie non stop, nu e o simpla stire de presa. Sunt implicatii mari, atat asupra presei britanice cat si asupra fenomenului mediatic in general. Avem ce invata de aici, atat ca ziaristi, ca bloggeri, ca pasionati de media cat si ca investitori.

CREDIBILITATEA. Se stie in industria media, de pretutindeni. Cel mai greu de realizat, cel mai usor de pierdut. Cand angajezi detectivi sa intercepteze telefoane, cand cumperi prostituate sa se culce cu jucatori celebri-cazul lui Ilie Dumitrescu la Londra-dupa care „dai” ca e pe bune ca un jucator tare s-a culcat cu curve la hotel, cand tu, ca ziar, cumperi curvele pe la spate si le trimiti in asternutul fotbalistilor nu e presa! Presa profi e cand afli, documentezi, cultivi surse, le pastrezi anonimatul orice ar fi, oricare ar fi ele, si dai info publice, esentiale pentru binele public. Aia e presa. E cazul Watergate.O sursa de grad zero, nr.2 din FBI,iti da pont tare, iti confirma pe parcurs pistele, te ghideaza, si tu dai jos un presedinte al unui stat de talia SUA, adica ceva enorm…atunci da, aia e sursa si apoi lovitura de presa. Daia se si preda la jurnalism, sau ar trebui, cazul Watergate. Si jurnalistii in cauza au fost f. ok, autinut secret 40 de ani, pana sursa a decis sa se devoaleze. Aia is profi NU „News of the World”.

Pana si Murdock a decis sa inchida, cand a vazut ca businessul e afectat daca nu inchide. Un manager de presa intelege mai bine ce vreau sa zic. Nu poti cladi media, chiar si tabloida, fara credibilitate!

ZIARISTII. Ei trebuie sa decida ceva foarte greu. Pana unde e limita in care actioneaza, pana unde pot ei sa actioneze fara presiune, fara interese. Daia e fff grea meseria. OK. Lucrezi la tabloid. Pana unde e limita in care intri in viata personala a unei persoane publice, unde te opresti??

Cand se ajunge la PERVERSITATE, cand un ziar PROVOACA, intercepteaza ilegal telefoane, adica INTRA ILEGAL in viata privata, atunci sunt de acord ca nu mai vorbim de media, ci de altceva…cu totul altceva.

De aia a si inchis Murdoch tabloidul, chiar cu 168 de ani de aparitie. E prea mult ce a facut.

Nu mai e presa asta!

Recent, la noi, ce a facut Antena 3, cu pseudostirile privind Bac-ul picat al ministrului Funeriu, sau cu bacul picat de fiul lui Cristian Tudor Popescu, stiri dovedite ca si  complet false, sau aducerea unei maschote in studio care o parodiaza pe Elena Udrea, imediat dupa ce PDL a anuntat ca boicoteaza A 3 pentru stirea falsa cu Bac-ul lui Funeriu, duc la o grava scadere a credibilitatii media, mai ales ca unele emisiuni au primit si premiul APTR iar acum aceeasi realizatori dau stiri false, nu verifica informatii, adica pe scurt nu isi fac elementar meseria de ziaristi, pentru care sunt si platiti! Fac pura propaganda. Daca ne uitam atent si prin presa locala sunt astfel de exemple, foarte aproape de noi.

Daca o tine tot asa presa va inceta sa mai aiba complet credibilitate…

Complicate lucruri..

Părerea ta contează:

comments

One thought on “168 ani de presa trec in istorie

  1. De la declansarea scandalului News Of The Word trustul lui Murdock a pierdut mult atat ca si credibilitate cat si financiar: au scazut actiunile si au plecat publicitarii. Singura solutie era sa inchida ziarul. O prima consecinta este aparitia ziarului The Sun si duminica.
    In alta ordine de ideei este foarte urat ce a facut Antena 3. Pacat ca publicul nu realizeaza acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *