20 de ani la Cluj si revedere in…ianuarie

Se fac 20 de ani de la Revolutia sangeroasa din Cluj.  Stau si ma uit pe suplimentul senzational publicat de revista NU, in 1990. Pozele realizate de domnul Razvan Rotta, atunci profesor, acum  om de afaceri, au facut inconjorul lumii. S-au vandut pe bani grei revistei Paris Match….Domnului Rotta trebuie sa i se ridice o statuie. Pozele sunt absolut, dar absolut exceptionale. Represiunea din Piata Libertatii, curajul de martir al lui Calin Nemes-oare cati si-l mai amintesc, impuscaturile, mortii, frigul, spaima.. dar revolutia de la Cluj incepuse.

Eram tanar muncitor la strungarie, la Electrometal, (asta putzini ati stiut-o, ha ha ha) aveam 19 ani, cand, in dimineata de 22 decembrie la ora 8 au sunat sirenele din zona industriala  a Clujului. Toata muncitorimea am plecat in mars spre centru…mortii lui 21 ne chemau….si cand am ajuns la actualul Consiliu Judetean, era tot inconjurat de tancuri si soldati…daca trageau iesea macel. Dar am fraternizat….si apoi …la 12,  cand a fugit Ceausescu de pe CC cu elicopterul cei de la Tribuna au scos radioul afara si a strigat Valentin Tascu…Victorie…s-au spart geamurile librariei Universitatii…s-ar ars propanganda comunista. A FOST SI A RAMAS CEA MAI FERICITA ZI DIN VIATA MEA. In mod clar. M-am simtit mandru ca sunt roman, ca traiesc in Romania.

Au trecut 20 de ani de atunci. 20 de ani!

Clujul meu iubit e schimbat mult in bine, Clujul e incomparabil cu cel din 1990. S-a dezvoltat continuu, chiar si sub Funar. Cand a cazut acesta, in 2004, Clujul nu mai era demult ca in 90. Apoi a vent administratia PDL, care a normalizat viata politica si administrativa.. Investitiile au venit aduse in special de Nicoara, prin Consiliul Judetean, deci prin PNL. Fortele politice au conlucrat dincolo de rivalitati. Sunt multe de facut in Cluj,  stadionul, o sala de sport si concerte, etc, dar cate nu s-au facut in ultimii 5 ani? Enorm! Ma bucur ca traiesc la Cluj si sper sa ne dezvotam in continuare. Ne putem intreba daca RITMUL DEZVOLTARII nu ar fi fost altfel fara cei 12 ani de Funar…dar si atunci s-au facut cateva lucruri, investitii, desi de la centru nu au venit multi bani. Noi l-am votat pe Funar 12 ani, nu extraterestrii. Acum e istorie….una care trebuie analizata. La rece, cum facea Tucidide.

Dragii mei, probabil e ultimul post din acest an pe care il pun. Cei care ati asteptat vesti despre cartea mea pot sa va spun atat: cartea este definitivata, are 650 pagini scrise la laptop, 300 de ilustratii, multe in premiera, exclusive, altele uitate de toti. E predata la editura. Volumul mare de informatie cuprinsa in lucrare, care se intinde pe intervaul 1989-2009, deci 20 de ani, nu a putut fi tehnoredactat in cateva zile. Proiectul meu, de a lansa in 23 decembrie, cand se implinesc 20 de ani de la aparitia primelor ziare libere la Cluj, nu se mai poate realiza. Nu e o buna zi de lansari de carte, stiu, dar e una simbolica, se inchide un mare cerc. Nu-i nimic, merg inainte cu curaj si speranta.

Deci lansarea ei, practic a primei istorii a presei scrise clujene dupa 1989, o istorie subiectiva,  a mea, pentru ca nu am formatie de istoric,  va fi facuta undeva in ianuarie in mod cert, sigur. Cei de la editura imi dau tot sprijinul. Mai avem de muncit un pic la aranajatul cartii si la tiparire. Asta e cadoul de Craciun cel mai mare, faptul ca am reusit in 11 luni sa termin o carte importanta. Este o radiografie completa a 20 de ani de presa libera la Cluj, din care 16 am stat si eu in ea. Sper sa iasa bine  pana la urma.

Va multumesc ca ati citit acest blog pana acum.

Va salut pe toti si va doresc Sarbatori Fericite si Un an nou Fericit. Sa ne ajute Dumnezeu sa na fie bine in 2010, caci se anuntza vremuri grele. 

Numai bine tuturor

al vostru Tibi F.

PS

Pt cei care doresc in intervalul 21-23 sa ne vedem la cafele si discutzii pot sa ma contacteze pe mail, mess si pe mobil, sunt in Cluj.

Părerea ta contează:

comments

11 thoughts on “20 de ani la Cluj si revedere in…ianuarie

 1. Am fost si sper ca voi ramane un fidel cititor al blogului tau,Farcas.Din cata pasiune, timp si suflet ai pus in cartea asta sunt sigur ca o sa iasa o treaba grozava,abia astept sa vin la lansare.
  ps .astept totusi berile…:-)

 2. Iza: mersi mult, si tie iti doresc la fel. Iti dai seama ca si eu astept dar mai am un pic de tras.
  Uncopilutz: da, hossu e figura, asa e el, nu tre sa ne suparam pe acest personaj unic al presei clujene, mersi de urari si tie la fel.

 3. Abia astept sa apara cartea. Si… am incredere in „mana” autorului. Si Fok, lasa deoparte cele rele, ca vin mai bune in anul care vine; sunt sigur de asta ! LA MULTI ANI !

 4. cei care te felicita pot beneficia de tratament preferential in istoria presei clujene?
  daca da, considera ca te-am felicitat.
  daca nu, ne rezumam la conversatiile noastre de pe mess.
  tine-o tot asa

 5. nae: sa ai un copil fericit
  blag: nu e cazul nici unui tratament preferential pentru nimeni. Valoarea discerne. Si faptele. An nou fericit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *