Un sociolog cum e Vasile Sebastian Dancu spune ca „…Ieșirea în stradă este politică, nu e romantism și nici flower-power, iar politicienii ar trebui să-și asume într-un fel canalizarea acestor atitudini spre dialog și negociere”. Pornind de aici tragem concluzia ca e legitim caacesti cetateni nemultumiti sa iasa in strada pentru ca ei considera ca au greutati insurmontabile, ca nu mai au speranta, viitor, alternativa in acest regim Boc 5 si Basescu. Acesti cetateni, care compun ceea ce se numea Romania Tacuta, iata, au iesit in strada pentru Arafat. Considerand ca Raed Arafat, omul care a implementat serviciul de urgenta Smurd si care, impreuna cu echipa lui, a salvat mii de vieti omenesti, nu merita sa fie terfelit de presedinte, in stilul caracteristic al lui Basescu. Acesta s-a certat cu membrii CSM, cu Politia, a renuntat, nu?, o vreme la serviciile Politiei, imitat de Boc, apoi a revenit. S-a certat cu atatea categorii sociale in toti anii astia desi lumea l-a votat de 3 ori, de 2 ori cand l-a ales presedinte si odata la suspendare, cand a dat de pamant cu opozitia de atunci. Basescu a promis dialog social lunar, in Piata Universitatii, dar nu au mai avut loc aceste discutii. Nu s-a tinut de cuvant, zice omul din popor. Intre timp criza a muscat tot mai mult. Basescu a inceput sa fie tot mai jucator si a anuntat el, nu Boc, nu executivul, taiarea salariilor cu 25 la suta in sectorul public. Asta a afectat 1.200.000 de bugetari plus familiile lor, deci spre 2, 2,5 milioane de oameni. Presedintele nu mai dialogat social iar problemele oamenilor s-au adancit. Ok. Pe plan extern a jucat bine, a mers pe cartea americana, si bine a facut. Garantiile de securitate ale UE nu sunt suficiente, avem nevoie de forta SUA, de aici si scutul de la Deveselu care ii deranjeaza atat pe rusi. Ok.
Revenim la situatia interna. Daca nu ar avea acest stil de a se baga in toate Basescu ar avea inca consens popular. E si asa prabusit in sondaje. Atacul l-a Arafat a fost neinspirat, reactiile din tara nu s-au lasat asteptate. Au fost de bun augur pentru trezirea societatii civile pe o scena politica adormita. Animal politic, Basescu si-a dat repede seama de consecinte, de sustinerea pe care Arafat o are in opinia publica, si a retras Legea Sanatatii, pe care Arafat a criticat-o punctual, in zona lui de specialitate, SMURD. Dar de aici, iata, bulgarele de zapada, odata a aruncat, a inceput sa o ia la vale. Eu nu zic ca Arafat e un sfant, vezi dezvaluirile despre el, dar in mod cert acest om a facut ceva super concret, legat de viata si moarte. Si populatia nu uita asta. Problema e ca aceste manifestatii s-au transformat in manifestatii anti-prezidentiale care au degenerat sambata si duminica in mod cert. Asa s-a intamplat si in marile capitale europene, aceleasi scenariu, aceleasi imagini, lacrimogene, tineri cu fulare la gura, glugi, genul ultras, in stare de orice.
Problema incepe cand, de exemplu la Cluj, nu mai protesteaza cetatenii disperati si sinceri in protestul lor si intra in scena Grupul de Actiune Sociala (GAS), si militantii anti-RMGC, deci profesionisti ai protestelor, activisti dedicati in stare sa ocupe o cladire, gen Conti, in cadrul actiunilor Occupy. Apoi vin tinerii din TNL si TSD si apoi sefii lor din filiala mare. O miscare care era cu accent politic dar de pe baze cetatenesti sa ii zicem, ajunge sa fie confiscata, deturnata de opozitia USL, mai ales ca liderul USL Crin Antonescu a si spus, ieri, in conferinta de presa, ca indeamna membrii USL sa sustina „pasnic” aceste actiuni antiprezindentiale. Dar aici e suta la suta deja politica, pentru ca e la mintea cocosului ca USL-ului ii convin aceste manifestari de strada pe care, ca si alianta politica, NU a reusit sa le creeze. USL Nu a reusit sa scoata oamenii in strada. Oamenii ies pentru ca nu mai pot de greu in guvernarea Boc 5-Basescu, ca viata e tot mai grea, nu pentru Ponta sau Crin. Sau pentru solutiile, firave, pe care le are USL. USL cu sindicatele au incercat sa iasa dar nu au reusit sa scoata oamenii. Oare de ce, ma tot intreb?
Si atunci, a cui sunt aceste proteste, daca deja opozitia se implica, organizeaza „concerte folk” antiprezidentiale….Esenta miscarii se dilueaza, se intra intr-o bataie politica clara intre USL si PDL. Cetatenii disperati sunt evacuati din povestea asta, sunt luati de naivi, sunt deturnati. Si atunci sa mai iesi?
PS
A nu se intelege ca e bine sub Boc 5-Basescu. Nu e bine, nu degeaba s-a iesit luni-joi in strada. Dupa retragarea Legii Sanatatii eu zic ca nu mai trebuia iesit si ca regimul PDL poate fi dat jos democratic prin vot, in noiembrie 2012. Sigur ca poporul are dreptul sa iasa sa protesteze cat vrea impotriva lui Basescu. Daca se poate fara huliganism. Basescu oricum mai are 2 ani de mandat, nu cred ca va demisiona.