ActiveWatch despre scandalul Antena 3-Andreea Pora

Către Consiliul Național al Audiovizualului

În urma discuțiilor care au avut loc în cadrul ședinței CNA din 23 ianuarie 2014 despre emisiunea postului Antena3 din 14 ianuarie 2014 și în cadrul cărora un membru CNA a afirmat că nu se pronunță asupra acestui caz în lipsa unei opinii a ActiveWatch, organizația noastră face următoarele precizări.

 

  1. Mulțumim membrilor CNA pentru încrederea pe care o acordă expertizei ActiveWatch. ActiveWatch este o organizație care militează pentru comunicare liberă în interes public. ActiveWatch nu este un arbitru al spațiului audiovizual și nu are obligația de a reacționa public asupra tuturor derapajelor etice din spațiul audiovizual. Organizația noastră și-a construit de-a lungul activității sale o strategie de reacție publică și un set de mecanisme de evaluare în funcție de care își stabilește oportunitatea și intensitatea reacției publice. În măsura în care subiectul în dezbatere a făcut obiectul evaluării ActiveWatch, disponibilitatea organizației de a răspunde unei solicitări din partea CNA și de a pune la dispoziția membrilor consiliului propriile opinii este totală.
  2. Cu privire la cazul discutat de membrii CNA în ședința din 23 ianuarie, în cadrul căreia s-a amânat adoptarea unei decizii, ActiveWatch își exprimă următoarele puncte de vedere:

a)      Considerăm că în cadrul emisiunii Sinteza zilei din 14 ianuarie 2014 a fost încălcat dreptul la demnitate al Andreei Pora, drept protejat de reglementările audiovizuale în vigoare (Art.3(2) din legea 504/2002 a audiovizualului, respectiv art.30, 34 și 40 ale Codului de reglementare în audiovizual).

Referitor la materialul video difuzat în intervalul 22:41 – 22:45, considerăm că toate intervențiile asupra materialului (montajul audio-video) au condus spre o imagine voit distorsionată și nefavorabilă Andreei Pora, aceasta fiind pusă într-o situație degradantă și umilitoare.

Dezbaterea, critică, expunerea inconsecvențelor de discurs, chiar și ironizarea afirmațiilor persoanelor publice sunt justificate din perspectiva interesului public și nu pot fi sancționate dacă sunt făcute cu bună-credință. Însă modul în care materialul video a fost montat și ilustrat sonor a avut ca efect orientarea mesajului către umilirea persoanei vizate – Andreea Pora – nicidecum către o înfruntare de idei ori argumente (fie aceasta chiar stridentă ca limbaj) care să susțină interesul public al demersului.

Cu alte cuvinte, colajul de imagini și sunete nu este propus pentru a susține o dezbatere despre opiniile exprimate de A. Pora, ci este realizat pentru a o decredibiliza pe aceasta, decredibilizarea vizând comportamente irelevante pentru interesul public. Avem de-a face cu un comportament editorial facil și tabloid, care apelează la difuzarea repetată a unor imagini și sunete, în încercarea de a atrage mai ușor atenția publicului asupra caricaturii unei persoane, și nu cu o critică a opiniilor acelei persoane.

Actele normative în baza cărora CNA își desfășoară activitatea conțin articole relevante pentru acest tip de comportament al mass-media audiovizuale.

 

b)    Ținând cont de degradarea accelerată a discursului public și infestarea acestuia cu atacuri la persoană, considerăm că se impune o intervenție mai susținută din partea CNA pentru a tempera aceste derapaje în emisiunile televiziunilor care se declară a fi canale de știri și informare. Recomandăm CNA să lanseze o campanie de monitorizare a programelor tuturor posturilor de știri  din perspectiva acestor comportamente și să aplice actele normative în sensul protejării demnității umane fără a aduce atingere libertății de exprimare.

 

 

Mircea Toma

Președinte ActiveWatch

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *