Adio Acta!


UE demontează ACTA. Decizia, valabilă și  în România

„Nimeni nu poate să urmărească ce faci pe internet”, a fost decizia Curții Europene de Justiție de la Luxemburg. Verdictul negativ al judecătorilor europeni pune la pământ una din principalele clauze ACTA, care prevede supravegherea utilizatorilor independenți pe internet. 

„Administratorul unei rețele sociale online nu poate fi constrâns să instituie un sistem de filtrare general, care să-i vizeze pe toti utilizatorii săi, pentru a preveni utilizarea ilicită a operelor muzicale și audiovizuale”, este decizia Curții Europene într-un proces care vizează protecția drepturilor de autor în paralel cu libertatea de a primi și transmite informații între utilizatori.

Netlog a câștigat 

Verdictul judecătorilor din 16 februarie a fost dat în procesul dintre Sabam, o societate belgiană care reprezintă autori și compozitori, și rețeaua de socializare Netlog. În 2009, Sabam a dat în judecată Netlog pe motiv că utilizatorii acesteia folosesc în mod gratuit opere muzicale și audiovizuale din repertoriul Sabam, iar Netlog nu plătește o cotizație corespunzătoare.

Mai mult, Sabam a cerut instituirea unui sistem de supraveghere a utilizatorilor Netlog. Cerința societății a fost interpretată însă ca neconstituțională de către judjecătorii de la Luxemburg, pe motiv că aceasta ar încălca un drept fundamental – dreptul la protecția datelor cu caracter personal. „În plus, efectele somației nu s-ar limita la Netlog, sistemul de filtrare în litigiu fiind susceptibil în egală măsură să aducă atingere drepturilor fundamentale ale utilizatorilor serviciilor sale. Mai precis, dreptului lor la protecția datelor cu caracter personal, precum și libertății lor de a primi și de a transmite informații, aceste drepturi fiind protejate prin Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene ”, se mai arată în dispoziție.

Verdict valabil și pentru România 

Verdictul judecătorilor este cu atât mai îmbucurător cu cât acesta se aplică  în cazul ACTA la nivelul tuturor statelor care fac parte din UE, implicit și în cazul României. „Normal toate țările care fac parte din Uniunea Europeană trebuie să se supună deciziei Curții Europene de Justiție, deoarece dreptul european are întâietate față de cel autohton. Toate deciziile de la Curtea Europeană au caracter obligatoriu”, a explicat Nicu Cherecheș, avocat clujean.

Decizia finală va fi luată în luna mai a acestui an, când tratul va fi dezbătut și de către Parlamentul European.

 

Sursa: Ramona Costea, citynews.ro

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *