Alegeri, alegeri

 

Am fost la vot, asa cum am fost in toti acesti 20 de ani, pentru ca cred in democratie. Forta politica cu care am votat a inregistrat un scor slabutz da asta e alta poveste. Niste constatari.

1. lumea e ingretosata de politic dar suntem in media europeana ca absenteism, nici in alte tari nu merg oamenii la europarlamentare. E prea departe de ei subiectul, prea abstract, nu e ceva palpabil.

2. PDL a scazut, PNL a scazut, PSD si UDMR au crescut. PSD a crescut putin, departe de pretentiile liderilor locali dar s-a spart blocada portocalie, chiar daca Clujul ramane un fief al PDL.

3. Plecarea lui Emil Boc ca prim ministru, la Bucuresti, unde e puternic contestat de media in ansamblul ei, si de Antena 3 in special, a lipsit filiala locala de principalul vector de imagine si de locomotiva electorala. Totusi, liderul PDL, Daniel Buda sustine ca pe judet portocalii au luat cat PSD si PNL la un loc!

4. Maghiarii au dovedit din nou ca sunt extrem de disciplinati, ca de fiecare data. Dinu nou se dovedeste ca cine e unit are sanse mai mare, fie ea si  unire de moment. In politica nu exista decat interese.

5. PSD se afla in crestere la Cluj, a crescut a 4-a oara consecutiv, asa cum excelent arata azi Ziua de Cluj in pag 6. Nu e o crestere mare dar atat trendul cat si cifrele arata crestere. Asta e important.

6. PRM revine la un 7, 65 la suta in Cluj, o revenire un pic surprinzatoare.

7. Ziua de Cluj si Citynews.ro a publicat analize clare si critici la adresa prestatiei electorale a PDL Cluj, in timp ce „Faclia de Cluj” si „Monitorul de Cluj” au continuat presa de relatare care le-a consacrat.

8. Romania e  o tara rurala, saraca, 80 la suta nu au mers la vot, 22 din acestia sunt din mediul rural. In Rural s-a votat mai mult ca in urban, arata analizele sociologice aflate in posesia mea.

9. editorial excelent Octavian Hoandra, in Ziua de Cluj de azi.

10. In „Foaia Transilvana”, ideologul social democrat Vasile Dancu spune ca la prezidentiale vom avea prezenta la vot de peste 50 la suta. Om vedea…

UPDATE
am polemizat cu un cunoscut jurnalist clujean, Ion Novacescu, care zice ca am gresit. Iata ce zic datele oficiale:

 

1.  PSD Cluj, voturi obtinute in noiembrie 2008 = 41407 = 19.16%, la o prezenta la vot de 216076 clujeni

2.PSD Cluj, voturi obtinute in iunie 2009 = 29.522 = 19.92%, la o prezenta la vot de 148903 clujeni
Rezulta ca, in sase luni PSD a pierdut peste 11.000 de votanti!
Cu exceptia UDMR, care a ramas constanta, ca votanti, doar PRM-ul a crescut
PD-L, PNL si PSD au pierdut votanti.

SURSA: date oficiale  Directia Judeteana de Statistica Cluj 

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *