Alianta Opozitiei. Cateva ganduri

Exista exasperare in Cluj si in tara la adresa PUTERII actuale. In primul rand se traieste prost. Criza a venit in mandatul PDL-UDMR-UNPR-alte minoritati. Aceasta coalitie, cu PDL in pole position si cu UDMR aproape la manetele puterii a guvernat/guverneaza prost.  Plus un presedinte care clar e strangulat de Constitutie, ar dori sa conduca el, sa fie executiv, nu poate legal, constitutional, si atunci  intervine mult pe intern. Deciziile mari EL le-a comunicat. Premierul a fost din punct de vedere al comunicarii politice inexistent cand s-au anuntat chestiuni decisive: taiere de salarii dure, chestiunea recalcularii pensiilor militarilor. Are o presa foarte proasta.

Economic e evident ca Romania o duce greu, s-au taiat salarii la stat, lucru care a afectat familii intregi, s-au recalculat pensii, si asta a deranjat, ca multi militari avea pensii foarte mari pe nedrept. Nu au contribuit sa aiba pensii asa mari. Asta PDL a numit „reforma statului”. Sunt greu de atacat aici, la masuri economice, pentru ca ei spun ca au avut de infruntat un mediu ostil, criza globala. Si ca PNL-UDMR au tocat banii si au lasat tara cu datorii. Complicat. Oricum ce vedem e saracirea populatiei, pentru ca +15 la salarii la bugetari  din ianuarie 2011 e o crestere negativa, tot ramane un – 10. Deci  tot mai putini bani in buzunar in timp ce preturile au crescut. Problema e ca acest Guvern Boc 1-2-3-4-5 NU a avut curajul sa face reforma la bugetari gen terapie de soc, sa dea afara 200.000 de oameni si la restul sa NU le taie salariile, sa ramana si acesti functionari de stat motivati. Taierea personalului trebuia sa fie fundamentata dar nu s-a facut pentru ca era amenintata clientela politica portocalie, clientela pe care fiecare forta politica o are de altfel, din pacate. Si nu doar in Romania. De lipsa masurilor de protejare/sprijinire a investitorilor/antreprenorilor locali/straini nu mai scriu aici pentru ca sunt inexistente masurile, vorbiti cu businessmani clujeni mici, medii si mari. Se simt abandonati si suprataxati.

La acest tip de guvernare, care a ostilizat partea nationalista a romanilor, atata cata e, cu Legea Educatiei, cu statutul minoritailor, cu ministru minoritar la Cultura,  cu sef la Radio ( (mare reusita de real politik a UDMR) si in alte puncte cheie, ca asa e la negocieri politice cand puterea ta tine de voturile UDMR, s-a raspuns ieri cu o alianta a opozitiei PNL-PSD-PC.

Cred ca s-au cam pripit aceste partide si ca, in opinia mea, cea mai buna forma de opozitie era sa lase actuala Putere sa se erodeze singura. Actul guvernamental este atat de incoerent, cititi doar Ziarul Financiar zilnic si veti vedea, ca nici nu are sens sa faci opozitie ca la manual. Dar aceasta alianta este posibil sa aiba efect de bumerang. Sa fie o gura de oxigen pentru Basescu si PDL. Intr-un an si jumatate multe se schimba, este posibil ca Puterea sa isi revina si sa invinga din nou la alegerile locale.

Vom trai si vom vedea. Noi trebuie sa supravietuim pana atunci.

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *