Alpiniștii Vasile Cipcigan și Titus Crăciun s-au întors cu bine de pe Manaslu. Povestea succesului

Alpiniștii Vasile Cipcigan și Titus Crăciun, ultimul și jurnalist veteran, au susținut astăzi o conferință de presă după ce s-au întors cu bine de pe muntele Manaslu, un optmiar himalayan. 8156 metri înălțime ca să fim exacți.

Cipcigan a atins vîrful, fiind primul clujean care cucerește un optmiar! Titus a ajuns la 6400 deși doctorii i-au interzis și a petrecut înainte o săptămână să își trateze o gastrită care a ieșit la iveală pe munte, din cauza atitudinii.

Cei doi au făcut parte dintr-o echipă de alpiniști de diverse naționalități.

Un rezumat al conferinței de presă:

– Cipcigan a revenit cu degerături la ambele picioare, vindecabile. El a fost transportat de pe Manaslu cu elicopterul la spital în Nepal, unde a fost tratat. Titus a revenit la Katmandu după un drum de 4 zile.

– expediția a durat o lună și jumătate în total.

– buget de 17.000 euro.

– aclimatizarea a durat 14 zile. Ascensiunea a fost făcută fără oxygen suplimentar.

cipci

-Cipcigan: alpiniștii români au cucerit Everest cu oxygen suplimentar, desi sunt cațărători buni fără și atacă muntii fara oxigen. Cel mai sus urcasem in viata mea până la 7000.

Crăciun: a fost o premieră pentru mine, eu cel mai mult am urcat in Romania la 2500 metri. Am făcut câteva greșeli, nu se va mai repeta data viitoare. Dar mă bucur că am reușit să atingem obiectivul.

-urcusul a fost dificil, au fost zone periculoase, cu crevase, cu scări peste acestea, am avut o aventură cu una, dar am depasit.

Cipcigan: Manaslu este al patrulea munte ca periculozitate din lume, am trecut peste poduri, peste crevase, am avut o zonă periculoasă, am avut cinci scări peste crevase, cea mai lungă a fost de 4,5 m peste o crevasă. La 1 octombrie, când am ajuns pe vârf, m-am gândit la cei dragi, la familia mea, apoi m-am gândit să fac poze. Am vrut să sun acasă, dar nu a funcţionat telefonul prin satelit. Sunt primul alpinist clujean care a cucerit un vârf de peste 8.000 de metri.

-mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat!

-o să anunțăm viitoarea ascensiune în cîteva luni.

14563329_10202211129076655_701502262055691420_n

Titus Crăciun și Vasile Cipcigan

Sponsor a fost compania NTT DATA Romania.

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *