Analiza lui Farcash

Este evident o perioada de recul pentru mass media inclusiv cea clujeana. Inca lucrurile sunt in derulare si trebuie sa fim prudenti in aprecieri.

– nu tot ce trece pe online inseamna ca se inchide. Managerii reduc costurile iar jurnalistii sunt suparati, ca nu le mai apare ziarul pe hartie. Este normal, as fi si eu suparat. Totusi, au unde sa se exprime, pe net! Ca nespecialist in online nu stiu cu ce se mananca publicitatea in domeniu. Alexa, pe blogul lui, spune ca e foarte greu. Oricum Liviu Alexa de la CityNews vrea, nu vrea, va avea concurenta. Sigur ca proiectul sau e urnul care , de afara, se vede ca merge. Pe blogul sau el scrie ca se extinde! Foate tare daca se adevereste.

Cu Informatia de Cluj on line, Agendaclujeana online, Cetateanul clujean.ro,  Foaia Transilvana si Ziua de Cluj imbunatatite online, Monitorul de Cluj care pune si el pe online numai zic de Clujeanul.ro, proiectul CityNews.ro va avea concurenta serioasa. Asta e bine.

Unii jurnalisti se vor lasa de meserie, altii vor emigra de la o redactia la alta, altii vor ramane pe loc, dar concurenta nu va disparea. Poate chiar se va intenti.

Va decide publicul cine are audienta, cine „da” calitate-sper ca asa se va intampla-si unele siteuri fara audienta cred ca vor fi inchise punand capata unori proiecte gandite prost.

Daca se confirma informatia cu inchiderea proiectului print Clujeanul in luna martie, atunci in aprilie vor aparea pe print cotidianele Ziua de Cluj, Faclia, Monitorul , Foaia Transivana, Cluj Expres, Adevarul de Seara  si saptamanalele „Cetateanul clujean”, „Gazeta de Cluj”, „Ghimpele de Cluj” si…”Informatia de Cluj”, redevenit ce a fost inca de la infiintare, din 1991.

Pentru cei care citesc atent media, nu a fost o surpriza ca saptamanalul print Clujeanul nu a aparut in 5 ianuarie pentru ca ei au anuntat in ultimul nr din decembrie ca vor aparea in 12 ianuarie!

Dinspre Foaia Transilvana nu am informatii, om vedea maine, in 12 ianuarie. Ei au scos numere inclusiv de Craciun, in 24 decembrie, si intre Craciun si Revelion, inclusiv in 31 decembrie, lucru de semnalat, iar in saptamana 5-11 ianuarie au pus stiri online.

Faclia, Cluj Expres, Monitorul de Cluj au iesit normal, ca si Ziua de Cluj in 5 ianuarie. In acest moment Faclia de Cluj si Adevarul de Seara sunt singurele ziare clujene cotidiane care apare sambata iar Adevarul de Seara, editia de Cluj, ziar gratuit, apare si duminica.

Regionalele Romania Libera, editia de Transilvania, Gardianul de Transilvania, Adevarul de Transilvania, Ziarul Financiar de Transilvania, Pro Sport si Gazeta Sporturilor de Transilvania au aparut conform asteptarilor. Lucru bun.

Nu am reusit sa aflu daca au aparut in saptamana 5-11 ianuarie saptamanalele „Gazeta de Cluj” si „Ghimpele de Cluj” in timp ce „Cetateanul Clujean” va iesi in 12-18 ianuarie, cu 8 pagini, prima oara in acest an. Prodan, jurnalist in redactia „Cetateanul” mi-a spus ca proiectul se va dezvolta, ca au surprize dar eu constat ca ei au redus paginile inca de anul trecut.

Vedeti deci ca tot mai sunt destule titluri care iasa pe print. Inca. Si e bine.

In rest, va las placerea sa analizati mai departe si sa comentati pentru simplul fapt ca sunteti mai inteligenti decat mine.

Saptamana placuta tuturor.

UPDATE 3

Din pacate si in lume e foarte greu. „Financiarul” din 16 i an, pag 3, scrie ca RFI, Financial Times si The Economist au dat afara 206 , 80 respectiv 13 angajati, informeaza „Los Echos” si „Brand Unit”. Si astia sunt granzii media nu simpla presa locala. Vremuri infernale, cu adevarat fara precedent in media globala.

 

UPDATE 2

Am verificat la standuri, au aparut astazi toate gazetele amintite in analiza. Saptamanalele „Gazeta de Cluj” si „Ghimpele de Cluj” au iesit prima oara in acest an, la fel si cotidianul „Foaia Transilvana”. Maine va iesi si saptamanalul gratuit in 8 pagini „Cetateanul clujean”. In rest au iesit si restul gazetelor si e bine. Cine stie cu cat efort au iesit unele si trebuie laudati toti cei care au reusit sa faca in asa fel incat aceste publicatii, bune, rele, sa apara pe piata. Oricum, aceasta le va tria in acest an cu siguranta.

UPDATE 1

daca colegii care vor veni la Adunarea Generala a Asociatiei Profesionistilor din Presa Cluj (APPC) vor vota initiativa pusa pe ordinea de zi la capitolul Diverse privind o dezbatere publica pe tema situatiei din media atunci vom avea aceasta discutie in cadru organizat pentru ca multi au anuntat ca vor sa participe.

PS. de radiouri si televiziuni, intr-un viitor post.

Părerea ta contează:

comments

5 thoughts on “Analiza lui Farcash

 1. e o perioada grea in presa. dar hai sa ne aducem aminte, ca inca inainte sa se auda zvonuri despre un tzunami economic pornit din America, lumea spunea ca piata media din Cluj va avea de suferit, ca nu vor rezista toti. Probabil ca aceasta criza economica a fost un promotor al unei stari de fapt care avea sa inceapa mai tarziu. (zic eu, in 2010. anul asta se tine cu dintii de ziare pentru ca, sa nu uitam, vor avea loc in Cj-N. 3 scrutine, unul mai mandru decat celalalt).

  Surprizele sint pe teava.

  In ceea ce priveste APPC, DA, astfel de dezbateri ar trebui facute lunar chiar. Cat de „ruginite” s-ar arata ele la inceput, incetul cu incetul o sa se unga rotitele si limbile si o sa se inchege idei. APPC trebuie sa prinda „cojones” (iertata fie-mi franceza) si trebuie sa demareze proiecte (mult mai multe). Toata aprecierea pentru ceva ce va deveni un brand al presei clujene. Nu stiu in ce masura in alte parti se ocupa ziaristii de asa ceva, dar anuarul, de el trebuie tinut cu dintii. Dar despre asta, si multe altele, intr-un episod urmator.

  Pe curand, tibi, mihai.

  Felicitari pentru remarci, tibi.

 2. criza asta face si o mica curatenie vrem nu vrem, ne convine, nu ne convine.
  Nu doresc sa dau lectii la nimeni dar presa are regului de fier si nu oricine intelege profilul ei, trebuie oameni de vocatie si in redactii si la management.

  Mersi de comentariu adrian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *