APPC protestează împotriva închiderii de instituții media din Turcia

Comunicat al APPC remis de conducerea asociatiei:

Către Ambasada Republicii Turcia în România
În atenția E.S. Osman Koray Ertaş, ambasador

Excelența Voastră, am aflat cu îngrijorare din mass-media internațională că aprope 90 de reporteri și editorialiști din Turcia au fost reținuți în această săptămână, o decizie pe care Amnesty International, citată de Washington Post, a numit-o un „atac nerușinat asupra libertății presei”. De asemenea, am aflat cu stupoare că au fost închise, din dispoziția guvernului, șase stații TV, 23 de stații radio, 45 de ziare și 15 reviste (sursa, Sputnik International).

Excelența Voastră, Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC) dorește să își manifeste pe această cale îngrijorarea cu privire la aceste evoluții din societatea turcească, îndreptate împotriva presei.

Considerăm că o societate democratică și un stat legitim nu pot exista în absența libertății presei și, pe cale de consecință, a unei prese critice. Ceea ce se petrece acum în țara dumneavoastră ne sugerează exact o operațiune de eliminare a vocilor critice din media turcească.

Excelența Voastră, ziariștii nu folosesc arme, în afara dreptului la cuvânt, iar a suprima acest drept, prin închiderea unor mijloace de informare în masă reprezintă, din punctul nostru de vedere, un abuz pe care un stat legitim nu și-l poate permite.

Excelența Voastră, ziariștii nu folosesc forța, în afara forței ideilor, iar ideile nu pot fi arestate. De aceea, considerăm un grav derapaj orice fel de violență statală îndreptată împotriva lor, și ne referim aici la arestările recente ale unor jurnaliști.

appc

Excelența Voastră, pe străzile din orașul nostru a curs, în 1989, mult sânge pentru ca ziariștii români să fie liberi și pentru ca statul să nu poată să îi închidă discreționar sau să le suprime ziarele. De aceea, pentru noi, ca jurnaliști români, libertatea presei este o valoare sacrosanctă, în numele căreia ne solidarizăm cu toți colegii noștri din Turcia.

Nu îi cauționăm pe acei colegi pe care Justiția, în baza unui proces echitabil, îi va găsi vinovați, într-un fel sau altul, de dezordinea constituțională care s-a produs în țara dumneavoastră. Credem, însă, că aceștia pot fi urmăriți în justiție fără exces de forță din partea statului și respectându-li-se prezumția de nevinovăție.

Excelența Voastră, ținând cont de toate cele de mai sus, vă rugăm transmiteți Guvernului dumneavoastră îngrijorarea și preocuparea noastră față de măsurile luate împotriva colegilor noștri din Turcia.

Asociatia Profesioniștilor din Presa din Cluj (APPC) a luat ființă în martie 2005 și a dobândit personalitate juridică în iunie 2005.

APPC este afiliată din luna decembrie a anului 2005 la Convenția Organizațiilor de Media (COM), una din cele mai reprezentative federații de profil din România, formate din peste 20 de asociații, fundații și sindicate media.
Asociația militează pentru perfecționarea profesională a jurnaliștilor, pentru crearea unui climat decent și echilibrat de dezbatere între media și ceilalți actori publici, consolidarea imaginii jurnalistului în societate precum și pentru evitarea ori corectarea derapajelor deontologice.

Conducerea Asociației Profesioniștilor din Presă Cluj
29 iulie 2016

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *