APPC se delimitează de activiştii de mediu care se dau drept „ziarişti independenţi”

COMUNICAT DE PRESĂ

Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) se delimitează de acțiunile activiştilor care pozează în jurnalişti pentru a defăşura în mod partizan şi subiectiv activități ce nu au legătură cu meseria de ziarist.

 

Considerăm că toți cei care folosesc dreptul la liberă exprimare pentru a servi în mod partizan o cauză (agenda-driven activists) nu pot fi considerați jurnalişti, chiar dacă publică în mod constant în diverse publicații sau new media. Această diferență este dată de faptul că ei fac rabat de la un principiu fundamental al jurnalismului, anume cel al relatării echidistante, pe cât posibil neutre şi imparțiale. La acest principiu face trimitere directă punctul 5 al Codului Deontologic al Clubului Român de Presă, la care a aderat şi APPC: „ Ziaristul va da publicității punctele de vedere ale tuturor părților implicate în cazul unor păreri divergente”.

 

Pe această cale, APPC face apel la Jandarmerie şi la celelalte forțe de ordine să nu se lase intimidate de cei care se declară jurnalişti şi, în numele libertății de exprimare, servesc altor scopuri decât serviciul public pe care îl presupune meseria de jurnalist.

 

APP-Cluj respectă instituțiile statului şi acționează pentru apărarea libertății de exprimare ca pilon principal al democrației din România însă condamnă modul în care anumite persoane încearcă să se folosească de meseria de jurnalist pentru a-şi atinge scopurile.

 

Considerăm că nu se poate pune semnul egalității între jurnaliştii care, zi de zi, încearcă să informeze corect opinia publică şi activiştii care se declară ziarişti doar pentru a-şi atinge interesele personale sau de grup.

 

Asociația Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) reuneşte aproximativ 80 de jurnalişti clujeni de la peste 20 de publicații, posturi de radio, televiziuni şi platforme on line.

Colegiul de Conducere al APPC

Părerea ta contează:

comments

8 thoughts on “APPC se delimitează de activiştii de mediu care se dau drept „ziarişti independenţi”

 1. asta suna cam asa: „noi ziaristii care primim publicitate de la rmgc, ne delimitam de ziaristii care militeaza impotriva mineritului cu cianuri”

 2. Apai Draga alecs in viața mea nu am primit un leu de la RMGCf! Si mai sunt mulți colegi de ai mei care nu au primit. Pe de alta parte RMGC e o companie privată si poate in tara asta încheia orice contract comercial cu orice firma dorește, asta e capitalismul. Pentru cei care nu iubesc acest sistem si vor anarhie, comunism, dictatura, le recomand sa se mute in Coreea de nord sau China, dar pana si la chinezi s-a adoptat capitalismul controlat de partidul comunist chinez!

 3. Consider ca acest „APPC” se departeaza grav de la principiile echidistantei si obiectivitatii:
  – prin faptul ca serveste interese politice evidente fara sa declare lucrul acesta – altfel ce poate insemna asocierea cu abuzurile Jandarmeriei (si ale Guvernului) impotriva nu numai a jurnalistilor, ci si a cetatenilor obisnuiti?
  – dimpotriva, jurnalistii „activisti” nu isi ascund nici convingerile, nici apartenenta ideologica.
  – Or principiul obiectivitatii chiar in asta consta: este imposibil sa ramai neutru, mai ales cand esti jurnalist, deci lucrezi in spatiul politic-social. Dar convingerile, partizanatul, simpatiile sau interesele trebuie declarate pentru ca cititorii sa fie pusi in garda cu privire la ce a putut influenta discursul jurnalistic.

  Si mai grav este ca interesele APPC, mascate in spatele unei „echidistante” anonime si false, sunt dintre cele mai josnice. Incidentul care a dus la aceasta adevarata demascare publica a jurnalistilor „activisti” a constat in ofensarea de catre o jurnalista (Oana Moisil) a unei Puteri cu valente dictatoriale. Ca urmare, aceia din presa – nici profesionisti, nici echidistanti – care vor sa aiba ceva de ros de la aceasta Putere s-au grabit sa condamne jurnalista care a pus deontologia profesionala in fata interesului privat.

    • Sa vedem cine impune cu forta puncte de vedere:

     Avem o ziarista – Oana Moisil – care vrea sa puna niste intrebari, mai mult ca sigur incomode, primului ministru. De altfel, nici nu-i greu sa vrei sa-i pui intrebari incomode primului ministru – nu ma pot gandi la intrebari comode pentru acel personaj, si in situatia mea sunt majoritatea romanilor; astfel ca avem niste intrebari nu numai incomode, ci si reprezentative pentru o majoritate. In orice caz, sa spunem ca, incomode sau comode, toate intrebarile sunt egale in fata legii, in virtutea libertatii de opinie si a presei.
     Pasul doi: avem un premier care da un ordin abuziv SPP-ului. SPP-ul da abuziv ordin unor jandarmi, iar jandarmii actioneaza abuziv indepartand jurnalista. Seful lor de drept intervine si le spune sa lase jurnalista in pace. Asta-i povestea si Jandarmeria Cluj n-a dezmintit-o.
     Pasul trei: probabil in aceeasi logica a „pazei si protocolului”, „presa” clujeana condamna zgomotos jurnalista.

     De o parte: un jurnalist, de cealalta, o condamnare prin aproape toata presa locala. Cine reduce la tacere pe cine.

     Alt exemplu: jurnalisti „activisti”? Ok – scriu in una-doua publicatii si-si asuma punctele de vedere. NU le impun cu barda.
     Dar sunt condamnati de „Asociatia Profesionistilor din Presa Clujeana” – pentru cine nu stie si citeste stirea, denumirea insasi e arbitrara. Din nou, strategia pumnului in gura.

     Cam asta e cu punctele de vedere. Nu toate coincid, e evident. „Presa” clujeana – adica acei cativa care inteleg sa se substituie intregului in baza puterii mediatice si a influentei politice – ei bine „presa” respectiva vrea sa anuleze presa propriu-zisa si sa impuna un singur punct de vedere. Cu aprobare de la Partid.

     Si in curand acelasi „argument” al fortei va fi folosit contra protestatarilor in strada: activismul civic, constitutiv pentru o democratie, trebuie scos in afara legii unui stat ce devine politienesc.

     • Apai draga Ioana, nimeni nu a cerut sa fie scos in afara legii activismul civic. Unde dai si unde crapa. Te salut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *