BCU se modernizeaza

Sunt un asiduu client al Bibliotecii Centrale Universitare. Ma bucur sa citesc asta, text Kristina Restea, in Ziua de Cluj.

„BCU îşi caută constructor pentru clădirea de 3 milioane de euro

Lucrările la noua aripă, care va conţine depozitul de carte, vor demara în acest an, potrivit planurilor anunţate. Bugetul BCU pentru 2012 va fi de 500.000 de lei.
  • Proiectul câştigător al concursului, cu variante de zi şi de noapte

    Proiectul câştigător al concursului, cu variante de zi şi de noapte

 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) şi a celui de Detaliu (PUD) realizate pentru depozitul de carte al Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) Lucian Blaga din Cluj-Napoca se află pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu local (CL) de azi.

Cu buget alocat de 500.000 de lei pentru anul în curs şi demersurile de avizare în desfăşurare, conducerea BCU estimează că lucrările la noul corp de clădire ar putea începe în acest an, mai precis în primăvară-vară. „Bugetul e alocat, proiectul e făcut, sper ca anul acesta să punem hârleţul”, a menţionat Doru Radosav, directorul BCU. Înainte de a anunţa graficul de şantier, beneficiarul lucrării trebuie să aleagă însă antreprenorul care se va ocupa de proiect; constructorul va fi selectat în urma unei licitaţii. Durata de execuţie va fi de aproximativ trei ani.

„Noua investiţie va influenţa pozitiv activitatea instituţiei; un nou corp de clădire, depozit, spaţii cu acces la raft vor fi în folosul bibliotecii. Din 50 în 50 de ani orice bibliotecă se reînnoieşte, este un interval încetăţenit. În cazul BCU, în 1910 clădirea a fost finalizată ca spaţiu destinat bibliotecii, în 1960 s-a adăugat un depozit nou, iar în 2010 lucram la proiectul de extindere. Între timp, am mai făcut îmbunătăţiri, amenajări în spaţiul de intrare în bibliotecă, am îmbunătăţit condiţiile de acces, spaţiile de socializare”, a adăugat Radoslav.

Investiţia pentru noul corp de depozit, cu acces liber la raft, a fost estimată la 3 milioane de euro, iar fondurile vor fi direcţionate din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Clădirea va include o sală de conferinţe, ateliere de multiplicare, legătorie şi digitizare, fiind ridicată pe un teren de 1.200 mp. Propunerile PUZ şi PUD pentru extinderea BCU cu spaţiul pentru depozitul cu acces liber la raft au fost prezentate anul trecut în mai multe şedinţe ale Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism Cluj-Napoca.

Clădirea nouă va avea o suprafaţă de 4.575 mp, regimul de înălţime propus fiind demisol, parter, două etaje şi al treilea retras. Conform proiectului de hotărâre, prin PUD se detaliază amplasarea pe teren a unei clădiri cu volumetrie variabilă, pentru depozit de carte şi spaţii anexe. Înălţimea spre stradă nu va depăşi înălţimea la cornişă a corpului existent al BCU, iar accesul auto se va face pe latura vestică din aleea interioară existentă. Sunt prevăzute 49 de locuri de parcare, dintre care 21 în subteran.

Interes mare pentru proiect

Proiectul a fost selectat din 107 propuneri. În colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), BCU a lansat în 2010 un concurs pentru realizarea depozitului cu acces liber la raft. Juriul a decis să nu acorde premiul I, iar premiul II a fost obţinut de două echipe: cea a Exhibit Arhitectura şi cea a arhitectului Lucian Pârvulescu. Modul în care s-a derulat concursul a stârnit dispute în cadrul filialei locale a OAR. Unii arhitecţi au atras atenţia şi asupra faptului că juriul nu ar fi putut analiza serios proiectele admise în timpul foarte scurt aflat la dispoziţie, de doar două zile. Noul corp va fi realizat după proiectul lui Pârvulescu, însă de documentaţiile pentru PUZ şi PUD s-a ocupat biroul clujean de proiectare SIT.

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *