Cam trist e prin politica clujeană!

Săptămâna aceasta mi-am făcut timp să particip la o serie de conferinţe de presă sau conferinţe publice ale diferiţilor actori de pe scena politică clujeană, dar am asistat uluit şi la un scandal de zile mari pe Facebook între consilierii locali liberali clujeni plus primarul liberal de Floreşti. Scandal soldat şi cu două apeluri la decenţă şi calm,  venite tot din zona liberală clujeană, de la Elena Uioreanu (n.m, deşi a divorţat de Horea Uioreanu,  deputatul i-a păstrat numele actualului preşedinte al Consiliului Judeţean) şi de Ioan Petran, ambii penelişti vechi.

Ok. Să recapitulăm. Săptămâna mea politică a început miercuri, când am participat la conferinţa de presă săptămânală a primarului Clujului, Emil Boc. Am fost sa intreb de situatia Cetăţuii, pentru siteul meu clujulcultural.ro, dar nu am putut sa nu pun si cateva intrebari de ordin politic, mai ales ca lumea cam dormea pe la conferinţă. M-a secondat cu succes colegul Cosmin Puriş de la Făclia, cu o intervenţie excelentă! Duminică fusese la Cluj mare descălecare pemepistă, adică tot ce mişcă în zona Fundaţiei Mişcarea Populară (FMP) şi a Partidului Mişcarea Populară (PMP) a venit la Cluj, la o dezbatere organizată de FMP, în frunte cu Traian Băsescu si protejata lui, Elena Udrea. Nu am participat pentru ca am fost la un botez, altfle mergeam.

Regret, dar nu pot să nu fiu de acord cu toţi cei care spun, experţi, analişti, jurnalişti politici cu experienţă, că FMP, înfiinţată de Traian Băsescu şi PMP,  ca şi braţ politic al FMP,  e un partid făcut pentru… Elena Udrea, apropiata preşedintelui. Udrea a crescut enorm ca politician, e super abilă, e un vector de imagine extraordinar pentru PMP dar nu ştiu dacă ajunge. Faptul că Băsescu, Udrea şi simpatizanţii lor au preferat să slăbească Partidul Democrat-Liberal (PDL) prin plecarea lor, pentru simplul fapt că Vasile Blaga a ieşit presedinte la Congresul PDL şi nu Udrea, este un fapt care spune multe  despre capriciile preşedintelui.

La Cluj, Băsescu l-a pus pe Emil Boc într-o poziţie de şah-mat! Boc, soldat fidel al PDL până acum, nu a ezitat să îl urmeze pe tătucul său politic, căruia îi datorează enorm, Traian Băsescu,  în FMP. Boc a făcut un gest normal, de fidel al lui Băsescu, mai ales că legăturile cu Blaga sunt praf! Dacă avea cadrul legal să îşi păstreze mandatul de primar, BOC intra direct în PMP nu în…FMP. Tehnic asa e, este în FMP , dar reprosul facut public catre un ziar din Cluj, unde am lucrat ca reporter 4 ani, ca de ce a titrat pe pagina 1 „Boc a intrat in Miscarea Populara” nu se sustine! Toti stim ca el de fapt nu a putut legal sa intre in PMP! Din fericire nu toţi jurnalistii care mai merg la conferintele primarului sunt de casă, fideli ai lui Boc, sau ai PMP sau, pe vremuri, ai…PDL, si deci, chiar dacă încearcă, nu toţi suntem idioţi sau proşti ca să ne manipuleze domn primar cum vrea el ! Ca sa nu spun ca majoritatea jurnalistilor care conteaza in Cluj, şi care mai au spirit critic,  NU participa la exercitiile de propaganda politica servite de primarul Boc la conferintele sale de presă saptămânale!

Mai punctez un lucru. Decizia lui Boc l-a pus într-o situatia grea pe Alin Tise, un fidel al lui Boc, ca sa nu accentuez pe legatura de rudenie, nu ma interesează aceste aspect, desi in Romania asta conteaza la orice nivel. Asa e la noi. Tise e certat total cu Papahagi, lider PMP, vicepresedinte, unul dintre intelectualii fanatici pro Băsescu si care si-a permis gestul neelegant sa nu il invite pe Tise la dezbaterea FMP! Ce va face Tise, va sta in PDL sau se se va duce alaturi de Boc în Miscarea Populară?

Am fost, joi, la conferinta de presa a lui  Alin Tise. Ora 10.00, ploaie rece, măruntă afară. În sala care altădată, pe vremea falnică a PDL-ului, gemea de presă, acum doar câţiva gazetari. Patru de la mass-mediile oficioase ale PDL, alaturi de o televiziune quality, o agenţie de presă importantă, eu ca outsider şi câţiva ridicători de mingi la fileu la Tişe. I-am dus două exemplare din cartea mea „Istoria derbiului U Cluj-CFR Cluj” omului care a fost pus de Boc sef la „U” Cluj după ce nu a mai fost prefect si apoi a fost un mandat presedintele Consiliului Judetean Cluj, pe care l-a pierdut la 700 de voturi în fata uselistului (liberal) Horea Uioreanu.

Am discutat la foc automat cu dl Tise, de Băsescu, Papahagi, PDL, Boc, Udrea, PNL, etc etc. Si Tise a evoluat politic mult, in bine, desi continua si va continua sa se consulte des cu Emil Boc, acum practic in alt partid. Am inregistrat faptul ca Tise nu ia in considerare o alianta cu PNL, in contextul improbabilei unificari de dreapta, si ca asteapta o discutie clara, negocieri de unificare a zonei de dreapta cu PMP, Forta Civica si PNTCD. Daca PDL ar face alianta cu PNL ar reface defuncta alianta  politica si electorala Dreptate si Adevar (D.A,) dar nu se doreste. Cum eu nu cred că MRU de la Forta Civica va accepta sa fuzioneze cu PDL sau PMP,  cred că PDL va face aliantă cu PSD, că au mai avut, asta dacă PNL iasă din USD luni, 17 februarie 2014. Om trăi şi om vedea.

Sâmbătă am fost, cam 20 de minute, la conferinta despre rolul monarhiei a Aliantei Nationale pentru Restaurarea Monarhiei. M-am dus pentru ca sunt monarhist, dar aceasta conferinta ANRM nu a strans mai mult de 70-100 de persoane, mai ales fideli monarhisti. Putina presa la eveniment, trei oameni am vazut din media sambata la 10.30, de la Radio Cluj, TVR, Look Tv si cam…atat. Repet am stat 20 de minute, poate au venit si alti gazetari mai tarziu. Dezamăgitor mi s-a părut,  deşi conferinţa a fost bine organizată de Claudiu Pădurean de la Asociaţia Cluj Today şi ANRM, filiala Cluj. Nu astept manifestari de masse, dar mai multa lume asteptam sa fie.

Daca nu aveam de organizat un concert, stateam mai mult acolo!

Showul saptamanii politice a venit de pe Facebook, unde consilierii locali liberali cu cireasa pe tort, primarul din Floresti,  au incins un scandal de zile mari, culmea culmilor, după o poză absolut nevinovată de la Filarmonică pusă de Ioan Bîldea, proaspăt consilier local.  Interesele de afaceri din jurul primăriei, orgoliile dintre penelişti au erupt şi Bîldea a fost pus la zid. Cearta a făcut deliciul presei, a bârfelor politice din redactii si a cauzat două apeluri la calm ale Elenei Uioreanu şi, mai ales, Ioan Petran, care a jucat bine cartea pacificatorului Oricum, la cât de jos a fost discuţia, pot spune cu mâna pe inimă: nici politicienii clujeni nu sunt mai breji decâ gazetarii clujeni!

PS

Intre foştii gazetari clujeni Victor Lungu, de la Fundatia Miscarea Populara,  si Ion Novacescu, de la Fundaţia Armonia, a avut loc o ceartă de zile mari pe vechea temă a colaborării cu Securitatea a lui Ion Novăcescu. Acesta a fost atacat dur de Victor Lungu, pe pagina lui VL de Facebook, după ce a pus un comment la o postare a lui VL. Regretabilă şi inutilă polemică între aceşti  foşti ziarişti…

 

 

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *