Când eu spuneam să ne facem sindicat, alţii râdeau….bine că Reuters are!

Cand eu spuneam sa facem sindicat, alţii râdeau….bine ca Reuters are si pot  jurnaliştii de acolo, reuniţi într-un sindicat,  să intre în grevă. Reuters nu e ciuri buri, e ditamai agenţia de presă, dar nici România sau Clujul nu e Occident, din păcate şi nici nu va deveni vreodata!. Prin 2005, când eu spuneam să ne facem sindicat nu doar ca s-a râs de mine dar unii chiar au vrut să mă bată la propriu…odată chiar şi la o zi de naştere la un amic ziarist la Maimuţă,  eu cu Romeo Couţi, când am reiterat, era sa o luăm pe coajă. La propriu! Eu ştiu ce zic. Am reuşit măcar, cu alţi colegi care s-au implicat, să facem APPC-ul….Şi ea hulită, duşmănită, bârfită, că  aşa e  o parte din mediul în care ea evoluează. Am vrut un sindicat ca şi o contrapondere la patronate, ca şi un partener de dialog. Era bine să existe chiar şi pentru management aşa ceva…aveau un partener de dialog profesionist şi aveau şi ele de câştigat! Singurele media clujene care au sindicat în prezent sunt TVR Cluj şi Kronika. Aşa cum sunt ele, sindicatele de acolo, e bine că există! Din păcate dacă de la patronatele clujene ale instituţiilor media nu mă aşteptam, totuşi,   să încurajeze apariţia unui sindicat, din contră, am devenit instant Jimmi Hoffa, reacţia unor colegi m-a şocat. Hoffa m-a poreclit simpaticul coleg pălmaş ca şi mine Mihai Prodan şi aşa a rămas porecla. Aşa că eu am rămas în bătaia tuturor vânturilor. Un sindicat profesionist e o utopie la Cluj, e clar acum pentru mine!

Repet, bine că la Reuters se poate!. Noi de la Reuteres trebuie să luăm lecţii, la mai bine să sperăm,  că asta e lecţia Occidentului, sunt mai sus ca noi, cu mult! 

Aşa că nu m-a mirat ce am citit pe facebook, sau în Mediafax.ro sau în Adevărul:

„Jurnaliştii de la Reuters au votat să intre în grevă, pe 9 şi 10 februarie, fiind nemulţumiţi de salariile lor, aceasta fiind prima acţiune de acest gen din ultimii 25 de ani a angajaţilor agenţiei de presă, informează guardian.co.uk, citat de Mediafax.

The National Union of Journalists (NUJ), sindicatul angajaţilor de la Thomson Reuters, a votat, cu o majoritate covârşitoare, începerea unei greve de 48 de ore, săptămâna viitoare. Acţiunea va avea loc concomitent cu publicarea rezultatelor financiare ale companiei Thomson Reuters.

„Am încercat foarte tare să ajungem la o înţelegere cu managementul, dar refuzul companiei de a îmbunătăţi oferta de creştere salarială, care este sub rata inflaţiei, după ani în care salariile au fost reduse, a făcut ca jurnaliştii de la Thomson Reuters să voteze, cu o majoritate covârşitoare, să intre în grevă, pentru prima dată în ultimii 25 de ani“, au declarat reprezentanţii National Union of Journalists, Mike Roddy şi Helen Long.

Aceştia au precizat că Thomson Reuters trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru o asemenea acţiune. „Compania a ignorate semnalele potrivit cărora mulţi angajaţi au ajuns într-o situaţie critic“, au adăugat Mike Roddy şi Helen Long. Ei au mai spus că cei mai afectaţi jurnalişti de la Reuters sunt cei ale căror familii nu îşi permit să locuiască în Londra.

Astfel, 83 la sută din membrii sindicatului au votat în favoarea grevei care va începe pe 9 februarie, la miezul nopţii, şi va dura 48 de ore.

Acelaşi sindicat al jurnaliştilor Reuters a ameninţat cu greva în 2008 şi 2009, când s-au făcut restructurări, după fuziunea Reuters – Thomson.

„Am fost informat de NUJ că aproximativ 150 dintre membrii staff-ului nostru vor participa la o grevă care va avea loc joi, 9 februarie, şi vineri, 10 februarie. Regretăm acest lucru şi avem în plan să facem în aşa fel încât să asigurăm acelaşi flux de ştiri pentru abonaţii noştri“, a declarat Stephen Adler, redactorul-şef Reuters News.

„Respectăm dreptul colegilor noştri la această acţiune ca parte a procesului de negociere şi aşteptăm să îi primim înapoi la muncă, la finalul grevei“, a adăugat Adler.”

Părerea ta contează:

comments

3 thoughts on “Când eu spuneam să ne facem sindicat, alţii râdeau….bine că Reuters are!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *