Vorbeam zilele trecute cu o tipă cu o funcție importantă din media clujeană despre politica locală, despre alegereile locale din 10 iunie.
Ea zicea că e foarte importantă campania, că unele dezvăluiri pot fi așa de tari încît pot zdruncina un candidat. Plus prestația acestuia contează enorm, dacă duce campania bine, rezistă muncii de teren și atacurilor etc. Intenția de vot, spunea ea, atunci se formează. Oamenii atunci se decid.
Pe mine nici o campanie electorală nu m-a influențat. Am știut cu cine merg din start si m-am dus cu acel candidat sau partid. Desi am fost atent la tot ceea ce a insemnat campanie electorală.
Oare cum va fi? Cum știm, cine poate măsura cât ne schimbă opțiunea de vot campania electorală, oricât de curată sau murdară este sau va fi?
Mi se pare tema foarte interesantă dar nu am raspunsuri. Citesc literatura de specialitate dar nu ma convinge ce găsesc în cărțile de sociologie si politologie.
Clujenii sunt influentati, si in general alegatorii, de campaniile electorale. Studiile spun clar că da.
Oare clujenii vor merge pe tandemul Boc-Tișe sau âandidu-se că sunt șanse mari ca la toamnă să iasă USL din nou, că acum ei conduc, o saă meargă și la locale cu USL, pe vot oportunist, gandidu-se ca nu vor veni bani la Cluj daca Boc ia primaria si USL guvernul, la toamna?
Oamenii vor rezultate concrete si spun asa: No, pai io dat la finutu miliarde sa faca stadionu Boc. Daca iasa ailalti, care conduc amu, Ponta si aia ai lui, atunci nu ii da la Boc njimica, ca is dusmani. Am auzit zilelele asta argumentatia, la piata la Hermes, unde am stat sa ascult o discutie intre doi oameni spre pensionare. Cam asa gandesc unii. Mai e si varinta aia cu Boc care a schimbat Clujul etc etc.
No, o sa fie foarte interesant, mi se pare o batalie mai tare decat cea din 2004 Funar-Rus-Boc.
Om vedea ce va fi.