Cenaclul Flacara s-a dus in rai

„A murit Adrian Păunescu, a oftat poezie şi s-a dus. E linişte, e toamnă, s-ar putea scrie atâtea poezii, şi nu se vor mai scrie. S-a dus lângă Eminescu, să ne judece. Vor plânge apoi chitările folkiştilor pe care i-a făcut să ardă cu „Flacăra” şi românii care s-au iubit pe tunuri.”

Text superb din ziarul Adevarul, pe online, de azi dimineara.

A murit Adrian Paunescu. Figura controversata, Paunescu a marcat o epoca. A cunoscut gloria, adulat pe stadioane dar si umilint, fiind scuipat si batut in zilele Revolutiei pentru ca l-a pupat in kur pe Ceausescu.

Dar ca Poet, imi zice mie poetul V.G. Dancu, are cel putin 100 de poezii geniale culese din cartoaiele sale mari, caramizile alea uriase care se mai gasesc la anticariatele clujene.

Personal l-am simpatizat desi uneori mi se parea prea ridicol. A fost un om autentic de stanga, cum putini am avut, un mare amator si cunoscator de fotbal. El l-a readus pe Hagi in echipa nationala. A fost un personaj public de mare anvergura mai ales inainte dre 1989. Am prins 3 Cenacluri Flacara si stiu si partea buna  a lui Paunescu! Asa cum canta atunc Iris nu stiu daca va mai canta vreodata!  Tot ce avem mai bun in folk si rock i se datoreaza Cenaclului!

Dumnezeul sa il odihneasca!!

Părerea ta contează:

comments

3 thoughts on “Cenaclul Flacara s-a dus in rai

  1. Poet in mod funciar, Păunescu, incontestabil genial si uneori histrionic, nu cautat-chinuit ca multi altii. In plus, OM cu inaltari si caderi traite la temperatura si intensitate maxime, fara simulacre si substitute. Si intr-adevar unul din putinii oameni cu adevarat de stanga, dupa cum un alt poet (Ioan Alexandru, trecut dincolo si el) a fost unul din putinii crestin-democrati autentici pe care i-am avut.

    Cu rolul lui dinainte de ’89, discutia e mult mai lunga si nuantata, oricum omul a fost un adevarat fenomen. Si inca ceva – a fost capabil de admiratie (cum iti zicea si tie V. S. Dancu la lansare), iubire si iertare – un catalizator de energii bune. In afara de polemicile directe, nu l-am citit/auzit sa fi vorbit o singura data, indirect, de rau un confrate cu care era in conflict dar pe care a zis inainte ca-l pretuieste. Si aici intra o intreaga lista de nume, incluzandu-i pe cei care il denigrau si cu care nu-si mai vorbea. Cati dintre cei vizibili in spatiul public mai sunt in stare de asta? Eu zic ca asta poate insemna mai mult decat toate plusurile si minusurile biografiei.

    Imi pare sincer rau dupa el. Odihneasca-se in pace!

  2. subscriu draga Horea. Totusi, cand ne vedem noi la o bere lunga? Facem Revelionul langa Clujk cu trupa, nu vii cu noi??
    Raspunde dracului la telefon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *