Christine Chaillot – Biserica Ortodoxă din Europa de Est în Secolul XX

 

Librăria Book Corner vă invită marţi, 21 mai, începând cu ora 17.00, la o întâlnire cu editorul volumului Biserica Ortodoxă din Europa de Est în Secolul XX (Editura Humanitas, 2011) – Christine Chaillot – autoare de origine elveţiană.

Alături de editorul Christine Chaillot, vor lua parte la lansare următorii invitaţi: Şerban TURCUŞ (Facultatea de Istorie și Filosofie), Radu PREDA (Facultatea de Teologie Ortodoxă) şi Gabriel GARDAN (Facultatea de Teologie Ortodoxă).

Moderatorul evenimentului: Bogdan IVANOV (Arhiepiscopia Clujului).

Despre carte

„Această carte cuprinde medalioane în care este prezentată istoria Bisericilor Ortodoxe din Estul Europei. Pentru alcătuirea ei, Christine Chaillot a apelat la istorici cu renume din interiorul fiecărei Biserici. Este prima lucrare scrisă în această manieră referitoare la istoria Bisericilor Ortodoxe. Intenția coordonatoarei acestui volum a fost ca autorii capitolelor respective să insiste pe perioada secolului XX, având în vedere că pentru aceste Biserici secolul trecut a fost una dintre cele mai dureroase perioade din istoria și viața lor. Dacă creștinismul din jurul Mediteranei a suferit forme crunte de persecuție în primele trei secole ale erei noastre, Bisericile constituite după această perioadă au avut parte de prigoană și atrocități de neconceput în ultimul secol al erei paradoxal numită «creștină». În regimurile comuniste, aceste persecuții nu au fost mai puţin crunte decâ t cele impuse de împărații romani și autoritățile păgâne.Gândite de necreștini și aplicate de aceștia prin violență, sistemele politice comuniste din Europa de Est rămân o mare pată neagră a istoriei lumii, creată de cei care au refuzat și-l refuză pe Hristos. Un compendiu de istorie bisericească, lucrarea apărută prin grija doamnei Christine Chaillot, tradusă acum și în limba română, merită citită.“ (Pr. Vasile RĂDUCĂ)

Despre editor

CHRISTINE CHAILLOT s-a născut în 1950 în Elveţia, într-o familie de industriaşi de confesiune reformată. A studiat filologia la Universitatea din Geneva. După terminarea studiilor a călătorit mult şi a locuit ani de-a rândul în Orientul Îndepărtat şi în Orientul Apropiat. În Egipt şi în Ţara Sfântă a descoperit spiritualitatea ortodoxă. În 1983 a devenit ortodoxă. De atunci s-a angajat în efortul cunoaşterii Ortodoxiei şi în acela de apropiere între creştini, mai ales între creştinii ortodocşi şi creştinii ortodocşi de rit oriental (copţi, etiopieni, sirieni, armeni). Este fondatoarea şi secretara asociaţiei „Dialogue entre orthodoxes”. A scris mai multe cărţi şi articole despre viaţa şi spiritualitatea Bisericilor Ortodoxe, unele traduse deja în arabă, rusă, engleză şi amharică.

Partenerii evenimentului: Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca şi Editura Humanitas.

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *