Cine nu a fost la dezbaterea despre Acta a avut ce pierde!

Am dus cu bine la final moderarea dezbaterii de ieri despre tratatul ACTA, care a avut loc la Casa de Cultură a Studenţilor. Mulţumesc organizatorilor că m-au invitat în calitate mea de blogger şi mai ales ca să fiu moderator. A fost o experienţă provocatoare pentru mine, dacă ţinem cont de ce asistenţă am avut: antreprenori online, bloggeri, parlamentari, consilieri locali, specialişti în calculatoare, jurnalişti etc etc.

Cred că a fost o dezbatere utilă, interesantă, provocatoare. Sunt foarte mulţi oameni afectaţi de prevederile Acta, sunt foarte mulţi pasionaţi de internet. De asemenea, cred ca dezbaterea trebuia să fie pusă la o oră-două mai târziu. Motivul: în capitalism scapi greu la 16.00, joburile se duc spre 18.00, 19.00. Mă refer la joburile cât de cât normale ca şi program nu de exemplu ca în media unde e foc continuu.

Am văzut din nou căt sunt de diferiţi oamenii, ce frumoasă, interesantă dar şi periculoasă poate fi diversitatea umană. De la antreprenorul Sergiu Biris, de la Trilulilu.ro până la Iosif Pop, Consiliul Civic Local (foarte bună intervenţia) până la copywriter-ul Darius Groza alias Jeg.ro, editorul Vasile G.Dâncu la…studentul Aurelian Rus, un tip super informat, anul 1 la jurnalistica, care face o lucrare despre Acta! Plus mulţi alţii!

Vin tot felul de oameni la astfel de dezbateri.  Am văzut cât sunt unii de pasionaţi, ce resurse umane de calitate există în afara partidelor. Cât de mulţi oameni de valoare nu fac parte din partide….aviz amatorilor.  De asemenea am apreciat civilitatea discuţiilor şi nivelul lor, e drept că am impust un set de reguli care au dus la atmosfera faină care a fost. Am apreciat personal ideea ca un politician, Marius Nicoară, PNL Cluj (nu vă miraţi că nu îi merge site-ul, a remarcat ieri, Jeg.ro, la dezbatere, şi i-a şi  spus asta politicianului, toţi am râs bine), a avut iniţiativa unei discuţii cu societatea civilă. Sper să se mai facă astfel de dezbateri la Cluj, sunt necesare ca aerul! În Bucureşti se fac instant cum apare o problemă. Aici nu avem încă aceastaă cultură a dezbaterii, nu avem curajul să ne privim în ochi după ce polemizăm pe facebook sau bloguri.  Suntem cu toţii foarte orgolioşi. Şi invidioşi. De asemenea, cum au arătat şi alţii, nu a fost deloc politizată discuţia, dar absolut deloc.  Ca şi alţi bloggeri pe care o să îi citiţi mai jos, regret absenţa reprezentanţilor Prefecturii şi a parlamentarilor PDL. Indiferent ce cred cei care mai ales NU au fost la dezbatere, a lipsit cu desăvârşire politizarea. Şi discuţiile, abordările electorale. Din contră, s-au discutat chestiuni foarte interesante legate de drepturile de autor şi de ingerinţa ACTA în operaţiunile fiecăruia pe net.  Chiar şi detalii tehnice. S-au identificat soluţii, tehnice şi politice,  de stopare-limitare a posibilelor consecinţelor anti-Acta. Este clar că România, ca stat, a semnat ca primarul Acta, nici un oficial nu a ştiut să dea nici o explicaţie când a apărut scandalul, inclusiv premierul de atunci şi ministrul Comunicaţiilor de atunci.

Pe viitor i-aş ruga pe organizatori să mă contacteze din timp,  ca să putem organiza dezbateri reuşite, atât din punct de vedere organizatoric cât şi al audienţei prezente. De exemplu, s-a dorit se să  difuzeze filmul Robotzii anti Acta, nu au mers chestiunile tehnice, microfonul a fost stricat, noroc cu cel clasic cu fir etc. Lucrurile se pot face şi mai bine!

Mersi Ana Maria Danciu, mai vorbim!

Reacţii interesante după dezbatere la OradeCluj.ro, pe www.stiridecj.ro, bloggerul Dan Olteanu 

şi jurnalistul Ovidiu Blag. Rog pe cei care au identificat şi alte articole referitoare la dezbatere să le pună la comment şi eu le voi urca aici. Mulţumesc anticipat.

 

 

 

Părerea ta contează:

comments

3 thoughts on “Cine nu a fost la dezbaterea despre Acta a avut ce pierde!

 1. Tin sa mentionez ca sunt anul 1, si nu as fi avut cum sa imi dau licenta, pe acta sau orice alt subiect. Am prezentat intr-adevar ACTA intr-o lucrare pentru un curs, si desi am fost constient de existenta tratului de mult timp, lucrarea pentru facultate ma facut sa caut informatii suplimentare despre tratat.

 2. Reactiile antiACTA asa cum se prezinta lucrurile in
  momentul de fata sunt justificate.
  Este reactia celor multi si saraci care stiu ca opulenta
  unora are la baza niste inechitati rafinate – una dintre
  acestea ar fi – neplata contributiei catre societate a
  unei realizari ( sportive, culturale, tehnologice,etc)
  Un exemplu concret: cat a platit jucatorul de fotbal
  Samuel Etoo tarii de origine pentru succesele sale
  ( inclusiv si mai ales cele financiare ) din cariera?
  De aceea afirm ca pirateria de pe internet are o baza
  legala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *