Cluj Shorts, festival de scurtmetraj, în weekend la Victoria

Cinefilii din Cluj au un nou regal. E vorba de Cluj Shorts,  primul Festival Internaţional de Scurtmetrake, la Cinema Victoria, b-dul. Eroilor, nr. 51, Cluj-Napoca, organizat  de Asociația Persona.

Vineri de la orele 11, 13, 15, 17, 19, 21 și sâmbătă de la 11, 13, 15, 17 și 19 vor rula 86 de filme, dintre care 32 sunt selectate pentru a participa la competiția oficială și vor fi prezentate în calupuri ce conțin o bogată diversitate tipologică și tematică. În festival sunt înscrise producții de tip drame, comedii, animații, documentare şi filme experimentale, realizate în Germania, Franța, Marea Britanie, Statele Unite, Australia, România, Spania, Grecia, Olanda, Armenia, Suedia, Slovacia, Portugalia, Austria, Serbia, Irlanda, Ungaria, Brazilia, Mexic, Hong Kong, Columbia, Turcia, Rusia, Israel, Cuba, Malaezia. În ultima zi a festivalului, de la ora 21 este programată festivitatea de premiere, unde vor fi acordate titluri pentru “Cel mai bun regizor”, “Cea mai bună imagine”, “Cel mai bun film studențesc”, “Cel mai bun documentar”, “Cea mai bună animaţie” şi nu în ultimul rând “Trofeul Cluj Shorts pentru cel mai bun scurtmetraj”. Atât filmele aflate în competiție, cât şi cele în afara acesteia vor concura pentru “Premiul publicului”. Filmele vor avea subtitrări în limba română și engleză.

Festivalul este făcut ”Pentru public. Pentru că ne aflăm în centrul universitar Cluj-Napoca, unde la ora actuală există un avânt economic, social, artistic și cultural, fiind orașul care va deveni capitala culturală a tineretului 2015 și nu în ultimul rând, un oraș unde există mulți iubitori de film, imagine, artă, animație, teatru și de asemenea școli care formează profesioniști în domeniu. Cu alte cuvinte, Clujul cred că are un public deschis pentru a primi și a cultiva arta”, îmi răspunde la întrebare Rareș Stoica, directorul artistic al festivalului. Discutând cu organizatorii evenimentului aflu în continuare că ”festivalul este realizat pentru toți cei ce vor să se destindă urmărind scurtmetraje, selectate atent de un juriu format din personalități din branșă și prezentate în cele două zile în sala Cinema Victoria. Pentru tineri și nu numai. Se adresează tuturor categoriilor de vârstă. Un festival cu și pentru public.” Pe lângă posibilitatea voturilor celor prezenți la proiecții, publicul va avea parte de surprize plăcute oferite de organizatori.

Motivul este simplu:  pentru că e primăvară și Cluj Shorts își dorește să dea startul evenimentelor cinematografice și culturale ale Clujului. ”Pentru că în stilul alert în care trăim, avem nevoie de producții scurte, clare, concrete, care să evoce o idee, pe care să o înțeleagă toată lumea, într-un timp mai scurt decât cele prezentate în scenariile de lungmetraj. Clujul găzduiește deja două importante festivaluri internaționale de film, Tiff, care și-a câștigat locul binemeritat între festivalurile de gen din România și dincolo de granițe, pe care îl așteptăm și îl urmărim cu drag și Comedy Cluj, dedicat filmului de comedie din Europa, la care există secțiuni de scurtmetraje, însă ar fi păcat ca în inima Transilvaniei să nu existe și un festival dedicat scurtmetrajului. Am inițiat festivalul CLUJ SHORTS pentru că acest cult al scurtmetrajului este mult mai puțin dezvoltat la noi decât în țările europene iar în România încă nu s-a creat un tip de consumator al filmului de scurtmetraj”, explică unul din organizatori, Rareș Stoica.

 

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *