Clujul meu iubit (IV)

Azi despre disparitia managementului cultural la Cluj, sau diminuarea lui la cote inimaginabile. Sase oameni sunt manageri culturali la Cluj de talie nationala. Tompa Gabor, Liviu Malita, Mihai Maniutiu, Ion Vartic-in teatru, Tudor Giurgiu-in film si Nelu Brandusan-in rock. In rest e cam desert, desert cultural. Avem nevoie de infuzie urgenta de inventivitate, de racordare la tendintele europene. Numirea solistei de muzica populara – realizator de televiziune Maria Dan Golban nu mi se pare o propunere inspirata la sefia  Directia Judetene de Cultura si Patrimoniu Cultural cana avem atatea valori in Cluj certe.  Erau un carti,  zic zvonerii,  eternul Petru Poanta si mai ales istoricul excelent Ioan Bolovan! N-a fost sa fie. Va fi doamna Maria Dan Golban.  . Am avut asa la DJC, pana acum-Poanta, Malita, Poanta, Marchis. No, ce au facut major acesti intelectuali pentru cultura clujeana strict din punct de vedere al managementul cultural, nu a volumelor, ca volume au bune si Poanta si  Malita??? Major am spus. Nu prea…

Am scris sase articole despre statuia lui Donath, trei in 2008, trei in 2009, am urmarit subiectul, nu l-am abandonat ! Nici macar o reactie telefonica, ceva, din partea DJC! Statuia zace pe deal tot mai degradata. Nici primaria nu a reactionat decat foarte slab. E un dezastru de comunitate asta-presa sesizeaza, institutiile nu reactioneaza, nu rezolva, sunt slabe! Si e vorba de o statuie, o legenda,  o strada cu acest nume si o romanta dedicata strazii!
E un exemplu de lipsa de viziune totala si lipsa de decizie elementara. Un manager trebuie sa aiba la ora 10 sinteza de presa pe domeniu pe masa, si la 11 sa ia decizii! Noua ne trebuie ani! Si mai visam la Europa!
Speram sa vad unul din cei sase numiti mai sus la DJC! Sau macar la Casa Municipala de Cultura, sange proaspat, ca la Casa de Cultura se eternizeaza altcineva.

Ce naiv pot fi! Pe ce lume traiesc? Unde ma cred?

In acest context, mai vin si contestari ale managementului TIFF, unicul festival efectiv de talie internationala pe care il are Capitala Transilvaniei!
Pai Bucurestiul si Sibiul ne baga in buzunar la concerte si nu de ieri de azi. La noi, la Cluj nu vine nimeni-expirati gen Iglesias, Samantha Fox, cel mult o vedeta, accidental, gen Beyonce. Restu e tacere-vorba filmului. Si pe metal -rock stam prost, ce se mai agita Brandusan, si cat mai poate pierde evident ca e tot mai greu. Las sa vina greuii la Sibiu sau la Bukale, la Cluj nu e loc, da noi BOVARIZAM frumos, ce tari suntem si ce mari-cand devenim, nu vedeti, tot mai rurali pe zi ce trece la Cluj!
Clujul se provincializeaza tot mai mult iar noi nu suntem in stare sa ne trezim si sa facem o comunitate….

 

Părerea ta contează:

comments

2 thoughts on “Clujul meu iubit (IV)

  1. Dragi clujeni,
    suntem in Romania… si functiile sunt promovate pe sistem politic. Vei si directorul de la Casa de Cultura a Mun. Cluj care ( cica) a intrat in urma unui concurs. Se stia inainte cu 1 luna cine va fi pus la sefie. Nu stiu de ce candidatii ( unii cu un real potential) au fost dezamagiti si mintiti sa-si depuna dosar. Au fost realmente furati si nu numai ei. A fost furata si cultura clujenilor prin acest director care nu face nimic. Ne trebuie tineri cu initiativa si nu bunici care la servici au grija de nepotii de acasa!!!!

  2. no way, suntem din alt film, noi doi. Probabil singura solutie e ca si in comunism, emigrarea. Eu unul iau tot mai in serios situatia asta. Acum sunt in punctul sa iau o decizie majora pentru destinul meu. Om vedea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *