Clujul meu iubit (V)

Clujul este demential in mai….daca aprilie ne momeste cu un pic de caldura in mai totul explodeaza…terasele gem de lume, parcurile renasc si se umplu de viatza, totul e verde, este extraordinar cand termina si facultatile. Un anume entuziasm pluteste in aer, gen Gaudeamus de Eliade, care are o descriere superba a atmosferei, 10 klase peste ce scriu eu aici. Apoi vine toropeala lui iunie si pe urma se asterne linistea vacantei la Cluj. Cultural, orasul moare fara studenti si mai ales fara evenimente vara. Raman in general clujenii get beget si studentii care au joburi sanatoase…in rest, se ia vacanta iar acum, cu criza, vom vedea ce va fi.  S-ar putea sa asistam la o vara fierbinte la propriu dar si la figurat, cu miscari sociale.

Daca discutam de vara, discutam de putinatatea gradinilor de vara. Am si o recomandare, gradina Hoia, unde sunt niste mititei foarte buni, sau terasa Cotton, cu bere la halba excelenta la doar 2,5 lei.  Cazinoul din Parcul Mare e distrus, Boema distrusa, nu prea avem unde sa adastam la o bere rece,   in afara uneia din cele mai frumoase terase clujene ca ambianta, Chios. Si acolo ca peste tot insa e problema servirii, tot mai nasoala pt ca ne lipsesc meseriasii, care sa te respecte la masa. Toata lumea din  alimentatie publica angajeaza tineret care accepta sa fie prost platit dar si serviciile pe care le presteaza sunt catastrofale efectiv. Vedeti si pe floaster ce se intampla.

Luna mai e dementiala in Gradina Botanica, nu stiu daca ati fost, dar va recomand cu caldura sa mergeti, este superb, ai ocazia sa meditezi, sa te racoresti, este o placere.  Clujul invaluit de caldura e preferabil celui rece, ploios, friguros 6 luni, iar explozia de tinerete si exuberanta iti da un imbold sa mai iesi in oras, sa abandonezi recluziunea autoimpusa cand scrii o carte sau vrei sa citesti.

PS

Nota 9 pentru Gala Multiplicatorilor de informatie europeana, o gala reusita minues discursul politizat si nelalocul lui al viceprimarului maghiar. Chiar daca subiectul placutelor turistice este de actualitate nu era cazul acestei politizari, singura de altfel intr-o gala de bun simt organizata de ADRNV.

 

Părerea ta contează:

comments

3 thoughts on “Clujul meu iubit (V)

 1. M-a bucurat postul tau.

  In ultima vreme clujul a fost pt mine „loc de tranzit”.
  Inca am senzatzia ca burgul iubit a devenit tot mai stresant, tot mai autist…

  Apropo : daca Eliade ar fi hotarat sa traiasca la Cluj pe ce strada crezi ca si-ar fi ales mandarda ???

  Astept raspunsul tau. Eu am 2 variante si nu ma pot hotara!

 2. Tibi draga…

  Kogalniceanu era si varinata mea (cea mai frumoasa ulitza dinr-un oras din romania). Eventual Piatza muzeului de istoriei.

  Corec altfel : nu el si-a ales-o. Mansarda. A lasat totul. Si intr-un final „destinul” i-a consemnat ardera bibliotecii de la new york. Iar cioran vorbea despre coasta boacii pe patul de spital din paris, in romaeste, dupa ce refuzase sa vb romaneste…

  Oameni diferitzi- dar caractere !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *