Clujul nu e condus de clujeni. O analiza.

Ideea de clujean get beget e caduca, este golita de continut. NU mai joaca nici un rol, cel mult unul secund. La cele mai inalte niveluri Clujul e condus de persoane care nu s-au nascut la Cluj-Napoca.

Aici e o discutie mare, raportul clujean get beget-clujean venit din afara orasului si stabilit la Cluj. In limbaj rural clujean/ ardelean se spune „vinitura” (mai ales in mediile lumpen proletare), cu conotatie negativa evident si cu o superioritate care nu isi mai are rostul, la fel ca falsa superioritate de ardelean vs mitic. Ne sunt superiori in foarte multe privinte. Din pacate.

De-a lungul celor 20 de ani de postcomunism orasul a fost condus si este de personalitati care nu s-au nascut la Cluj. Primarii Gheorghe Funar, Emil Boc, Sorin Apostu, care si-au pus amprenta sau şi-o pun pe oraş nu sunt născuţi la Cluj, Unii candidaţi redutabili, cum a fost dl. Ioan Rus, nu e nici el născut în oraş ci în judeţ la fel ca contracandidatul sau in 2004, Emil Boc, actual prim ministru in coalitia PDL, PSD, PC.
Toţi aceştia au venit la Cluj, şi-au creat cariere solide profesionale, au intrat in politică, au fost aleşi, au ajuns miniştrii, şi-au întemeiat famili solide. La fel şi sociologul Vasile Dâncu, dl Vasile Puşcaş, rectorul UBB, Andrei Marga şi mulţi mulţi alţii care sunt în mainstream, care fac agenda, cum se zice mai nou în limbajul de analist. La fel e şi în politică, în presa, în business, în multe domenii ale vieţii social-politice-culturale clujene.

Nu ştiu dacă e bine sau rau, nici nu ma pronunt, stiu ca incerc explicatii:

1. regimul comunist a ruralizat şi lumpen proletarizat Clujul de tip Heidelberg. Atunci s-a terminat cu spiritul universitar dominant. Odata cu marile platforme industriale energoface, tip CUG, s-au construit si cartierele dormitor tip Marasti-Manastur si cu asta Clujul s-a schimbat total. Ceea ce a fost Clujul de odinioara s-a dus incet, inghitit de masa rurala adusa de comunism. Ingineria sociala a reusit pe deplin, omul nou a fost creat.

2. Dupa 1989 incet incet lucrurile s-au schimbat. A disparut economia de stat, lumpen proletarii si nomenklatura incepe sa revina la tara, in mediul rural, din cauza faptului ca e tot mai greu sa iti gasesti job in oras. Nu intru in detalii pentru ca exista bibliografie sociologica, plus tot ce a produs Fac. de Sociologie in 20 de ani pe acest subiect. Dar miile de studenţi care au venit la Universitati majoritatea aici s-au stabilit pentru ca orasul le oferea posibilitati. Si basta.

Sa mai vorbesti de vreun ethos clujean, de clujeanul get beget este deja ceva fara sens. Clujeni sunt toti cei pe care orasul i-a imbratisat, toti cei care platesc taxe si impozite inclusiv tiganii si ungurii. 90 la suta din ziaristii patroni dar si palmasi care detin sau scriu- fac presa din Cluj sunt veniti din afara orasului dar scriu de oras ca si cum ar fi o rana deschisa pentru ei. Si-l asuma total.

Deci la toate nivele establishment-ului clujenii get beget nu conteaza, nici nu exista.
Daca e bine sau rau, asta va las pe dvs sa decideti. Eu analizez logic si ma multumesc cu asta. Pentru conformitate recunosc ca sunt clujean get beget.

Lectura placuta!
 

Părerea ta contează:

comments

7 thoughts on “Clujul nu e condus de clujeni. O analiza.

  1. farcas, de ce spui la sfirsit „lectura placuta”? adica, termini masa si zici „pofta buna”? moare ciinele si apoi il deparazitezi?

  2. dAImon: eu ma bucur, imi plave diversitatea. Clujul fara studenti e mort, nu are sens.

    hossu: ai salvat pisica aia turbata care o aveai?

  3. mersi blag, astept si critici constructive.

    zalau e un oras prafuit, de provincie care nu imi place si nici salajenii nu mi-s simpatici, cu foarte mici exceptii: poe si i. oros

  4. Clujul ar trebui recâștigat de clujeni. Universitarii sunt ”vinituri” majoritatea, aspectul este eclectic, ca să nu spun că a devenit o amestecătură jalnică de așazise ”stiluri”, sfidând bunul gust care caracteriza, cândva, urbea. Oamenii aflați în posturi cheie sunt de proastă calitate majoritatea, inclusiv cei care care au monopolizat catedrele univesităților clujene, iar noi, cei născuți și educați în Cluj, parcă nu mai avem loc, suntem oarecum excluși sau ne autoexcludem , fiind obosiți și scârbiți de lupta cu prostul gst, cu mitocănia și kitsch-ul.
    Vă doresc o zi bună! Dacă mergeți azi în parc, veți vedea o grămadă de ”clujeni” neaoși! 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *