Clujul vara (1)

E foarte bine să te plimbi prin Cluj uneori, pe jos sau cu maşina. Poţi trage concluzii interesante. E bine să te plimbi şi prin imprejurimi, la Gilău, Făget, Ciurila, Sălicea şi multe alte locuri. Am făcut asta de ceva timp. Sunt şi bune şi rele, exact cum e viaţa.

Să sintetizăm

Cluj-Napoca e praf la capitolul drumuri. In centru, pe Memorandumului, în Piaţa Mihai Viteazul, pe Universităţii, pe Republicii şi pe multe alte străzi trotuarele şi drumurile sunt praf. S-au creat acele valuri de asfalt, din cauza căldurii şi a traficului mare, chiar lângă borduri, nimeni nu face nimic pentru remediere. Lumea se împiedică de ele, cunosc o amică care şi-a rupt recent piciorul din cauza unui asemenea val de asfalt. E inacceptabil . Multe borduri se destramă,  am văzut asta peste tot, în centru dar şi în cartiere. Multe trotuare sunt improprii, îţi rupi picioarele în ele. Face cineva ceva? Nu. Nimeni nimic.

– nu avem un Aquapark dar alte orase cu bugete mici au şi ele merg. Avem trei ştranduri la 300.000 de locuitori , Olimpic, rămâne cel mai elegant, cu apa cea mai bună, Clujeana, cochet, bine administrat, dar un pic departe de centru, cam izolat, cu apa net inferioară Olimpicului şi ştrandul SUN, al RADP. Acolo îngheţi în apă efectiv! La Olimpic, cu 17 lei intrarea ai parte de …nici o amenajare, nici măcar iarba nu e tunsă frumos. Ai senzaţia de ştrand învechit, noroc cu apa bună. Umbreluţele sunt vechi, nu se vede nimic friendly, dar totuşi e cel mai civilizat. Preţul de 17 lei mi se pare multe prea mare la ce oferă.

Dar Clujul e Cluj, sau ar trebui să fie, şi merită un Aquapark. La Mureş se poate să ai Weekendul, super ştrand, imens, totul curat, proaspăt, iarba tunsă. Preţ bilet: 6 lei! E administrat de Primărie. Iată că se poate! La Arad e ştrand celebru, la Braşov e Aquapark! Deci sunt peste Cluj. Noi ce facem? Stăm pe loc, asta facem.

– la Făget m-a impresionat multitudinea de vile, cabane, case de locuit. S-au băgat bani buni acolo. Zona s-a dezvoltat mult. Dacă ai maşină e bine să ai job la Cluj dar sa locuieşti acolo, e  aer bun, linişte. Drumul e dezastru însă….

– Drumul care duce de la Sfântul Ion în Făget la vila Tuşa, dar şi de pe Calea Turzii spre Făget sunt ambele praf. Ai porţiuni unde îţi rupi osia în mod clar. E un dezastru. Toţi cei cu viloace acolo şi-au tras acele case dar de drum nu le pasă. E tipic pentru Cluj, tipic pentru români! Nu e bine deloc, e jenant.

– Sus la Sălicea există o investiţie privată jos pălăria. Am fost până acolo, am băut o cafea: Pensiunea La mesteceni are o piscină de clasă, chiar dacă bazinul nu e mare, are cam 100 de locuri pe sezlonguri, e un pic exclusivist.  Terasă jos, terasă sus, servire bună, mâncare şi bauturi bune. Intrare la piscină: 35 de lei. Nu e ieftin dar merită la ce se pune acolo la bătaie. Iată că se poate. La doar 13 kilometri de Cluj.

Mâine continuăm cu episodul 2.

 

 

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *