Concurenta tot mai tare in online-ul clujean

Am tot amanat sa scriu pe acest subiect  pentru ca stiu ce capacitate exploziva are in orgoliile unora. Totusi, am decis sa o fac pentru ca ma intereseaza concurenta dintre site-urile de stiri clujene de pe internet. Ma intereseaza ceea ce se intampla in domeniul presei locale online din motive profesionale, desi nu sunt specialist. Ma intereseaza ca om care am dedicat un capitol din cartea mea acestui domeniu si voi mai dedica. Lucrez la un studiu amplu pe subiect impreuna cu specialisti. Asadar nu ma voi referi mult de exemplu la un site ca www.citynews.ro, care are o evidenta componenta regionala (un site foarte accesat fara indoiala, cifrele vorbesc, lider regional si in plus sta foarte bine si pe Cluj Napoca) si ma intereseaza strict ce accesari au site-urile locale, deci pe municipiul Cluj-Napoca. Citez cunoscutul site de monitorizare a accesarilor, a audientei online, www.trafic.ro, care ofera date oficiale, care masoara clar audienta site-urilor locale de stiri, in special vizitatorii unici care acceseaza un site. Din pacate sunt putine site-uri care folosesc SATI, instrument oficial de masurare al audientei online livrat de Biroul Roman de Audit al Tirajelor (BRAT), organismul care da tonul in industrie. Motivul: e foarte scump. Site-urile clujene nu au forta financiara, cu putine exceptii, sa cumpere  ca sa intre in SATI.
Desi raman tributar presei tiparite, fac parte deci din c, tot mai putini, care merg la chiosc si cumpara publicatii, este evident ca online-ul a crescut enorm. Este posibil, arata analizele, ca in cativa ani buni sa nu mai avem ziare tiparite. Topul publicatiilor online locale este foarte interesant si merita trecut in revista !
PRECIZARE: Ideea acestei analize mi-a venit de la un post de pe www.stiridecluj.ro din 26 octombrie ! Atunci ei au dat un top cu accesarile pe o saptamana, 20-26 octombrie, care da o imagine clara a situatiei, de atunci, a celor mai accesate siteuri locale clujene. Am citat mai jos si un alt top, discutabil in partea sa finala, acolo unde sunt insiruite de-a valma diverse siteuri clujene si unde se face o nedreptate site-ului www.oradecluj.ro
Asadar topul dat de site-ul www.stiridecluj.ro (vizitatori unici, date pe care eu le-am verificat) arata asa in data de 26 octombrie 2011:
1. Stiri de Cluj- stiridecluj.ro -53.157 utilizatori unici-     +12,85%
2. Ziua de Cluj- ziuadecj.ro- 52.210 utilizatori unici-      +7,37%
3. Napoca News –  napocanews.ro  -15.408 utilizatori unici   +16,56%
4. Foaia Transilvana- ftr.ro- 11.324 utilizatori unici    -12,22%
5. Monitorul de Cluj -monitorulcj.ro – 11.095 utilizatori unici-    +3,37%
6. Gazeta de Cluj- gazetadecluj.ro- 6948- utilizatori unici       -8,34%
7. Faclia de Cluj- faclia.ro- 4623- utilizatori unici    +6.13%
Concluziile mele:
Locul 1 intre siteurile locale (clujene) de stiri este detinut de www.stiridecluj.ro. In 26 octombrie, daca luam in calcul siteul regional de stiri Citynews.ro, atunci stiridecluj.ro ar fi locul 2 dar cum Citynews.ro e site regional nu discutam in acesti termeni. Deci atunci www.stiridecluj.ro a fost vizitat in saptamana citata de 53.157 de utilizatori unici, in cea mai mare parte clujeni, loc 2 dupa Citynews.ro, care a avut 116. 215 vizitatori unici. Excluzand Citynews.ro atunci stiridecluj.ro trece pe locul 1. E bine de stiut ca www.stiridecluj.ro e realizat de 4 jurnalisti full-time si un colaborator.
Locul doi este in 26 octombrie editia electronica a ziarului Ziua de Cluj, deci www.ziuadecj.ro, cu 52.210 utilizatori unici, inregistrand o crestere de trafic de 7,37%. Site-ul e intretinut de 3 jurnalisti full time online plus restul redactiei de pana in 20 de persoane care toti mai contribuie la site.
Locul 3 apartine cotidianului online napocanews.ro cu 15.408 utilizatori unici, crestere  +16,56%  (realizat de  o echipa de maxim 4 oameni), urmat de www. ftr.ro cu 11.324 utilizatori unici    -12,22%.
Ziarele cele mai vechi din Cluj, respectiv Faclia de Cluj, 21 de ani de existenta si Monitorul de Cluj, 13 ani de aparitie, recent rebranduit pe online, sunt departe de online-urile noi.
Deci locul 5  e Monitorul de Cluj, www.monitorulcj.ro, cu 11.095 utilizatori unici,  +3,37%,  locul 6 e editia electronica a saptamanalului Gazeta de Cluj, deci www.gazetadecluj.ro cu 6948- utilizatori unici,   -8,34% iar locul 7 e www.faclia.ro cu 4623 utilizatori unici, +6.13%
Un alt top, mai noi, din 8 noiembrie 2011 e dat de cotidianul online Napocanews.ro

1. Stiri de Cluj – 48.064 cititori unici/saptamana
2. Ziua de Cluj – 18.640 cititori unici/saptamâna
3. NapocaNews – 14.005 cititori unici/saptamâna
Pe urmatoarele locuri în clasament urmeaza: FTR.ro, Faclia.ro, Monitorul de Cluj.ro, Ora de Cluj.ro, Presa Locala.ro, Cluj AM.ro, Gazeta de Cluj.ro Cea mai citita publicatie cu sediul în Cluj-Napoca este Citynews, cu 118.468 cititori unici/saptamana, dar nu intra în clasamentul local, pentru ca este încadrata la categoria ziar regional Ardeal” scrie NapocaNews.ro

Alte concluzii:
– Se observa ca statu quo-ul continua, conform celor de a NapocaNews.ro
-stiridecluj.ro continua sa conduca in accesari si bate practic o redactie intreaga, foarte interesant, cum e cazul www.ziuadecj.ro, lucru destul de surprinzator daca tinem cont de resursele de care dispune ziuadecluj.ro

Ce „da” in plus stiridecluj.ro , cum se justifica locul 1 ocupat in ambele topuri?

Cred ca e vorba de maxima rapididate in livrare de content, de continutul editorial, o mixtura de tabloid cu  quality, continul video inclusiv stream tv. Plus o munca enorma a celor de acolo, zi si noapte!
Ziua de Cluj.ro nu sta deloc rau daca tinem cont ca un articol cum a fost cel cu „Charles de Romania” a avut peste 16.000 accesari. A trecut online-ul prin mai multe faceliftinguri si e un site quality, cu un continut complet. Trebuie sa creasca si mai mult!
NapocaNews.ro are un scor bun, chiar surprizator de bun in opinia mea pentru ca e scris de putini oameni. Din urma vine www..ftr.ro, un site interesant si site-ul www.Oradecluj.ro, care inca nu a implinit 2 luni de la lansare si face parte dintr-o retea regionala, un site quality si de la care asteptam sa creasca pentru ca ai ce citi pe el. Oradecluj.ro este de exemplu peste www.ftr.ro, a avut si peste 6000 de unici pe zi, pe cand ftr.ro incearca de ani si ani sa treaca de 3500-4000 in mod constant. Oradecluj.ro e pe un trend ascendent in mod clar datorita calitatii articolelor publicate. In mod normal nu ar trebui sa ma refer la el, asa cum am facut in cazul citynews.ro, dar oradecluj.ro poate fi verificata la acesari independent de celelate „Ore”, deci il pun in analiza.

Editiile electronice ale veteranilor Faclia de Cluj, care recent si-a rebranduit online-ul, si Monitorul de Cluj par neadaptate sau nu reusesc sa tina pasul, deocamdata, cu online-urile vivace din Cluj. Repet, Citynews.ro e lider la regionale dintre site-urile clujene, eu am discutat de cele strict pe Cluj.  No offense. www.cluj-am.ro, buzznews.ro, clujtoday.ro si mai vechiul clon.ro nu prea tin nici ele pasul cu liderii. Si inca o precizare: Nu am avut date pentru cluj.adevarul.ro  siteul trafic.ro masurand intreaga audienta a siteului mama adevarul.ro. Google analytics masoara audienta cluj.adevarul.ro dar eu dezbat aici conform trafic.ro.
Astea fiind zise lectura placuta!

UPDATE 1

Situatia la ziare nationale

http://www.adevarul.ro/financiar/media/Adevarul-ro-numarul_1-_Cel_mai_citit-cel_mai_vizitat-cel_mai_puternic-_Va_multumim_0_586741515.html

UPDATE 2

Ziua de Cluj a anuntat ca e masurata de SATI (Serviciul de Audienta si Trafic pe internet) dupa ce a intrat in parteneriat cu realitatea.net

Update 3

http://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/13000-de-vizitatori-unici-in-medie-pe-ziuadecjro–78665.html

Părerea ta contează:

comments

5 thoughts on “Concurenta tot mai tare in online-ul clujean

 1. 1. toate link-urile duc catre stiridecluj. nu-i cam dubios?
  2. „trafic.ro, date oficiale”? oficiali sunt BRAT si SATI. in sati apare doar citynews. poate ca acum apare si ziuadecluj daca a fost site-ul inghitit in realitatea.net
  traficul stiridecluj nu mi se pare deloc relevant la cat spam au facut de cand s-a pornit acel proiect. ca sa nu mai vorbim de cat fura

 2. psaico: 1. da, e greseala mea. Nu prea ma pricep la net, la preluari, acum invat, recunosc. Am utilizat o postare de la ei din 26 octombrie si poate daia. De la acel posta am pornit. O sa modific cat pot de repede.

  2. Da, nu contest brat si sati, dar onlineul clujean inca nu e asa tare sa intre pe sati. Pe trafic sunt mai multe siteuri inscrise Citynews.ro is tari, stiu ca sunt pe sati. De ziua de cluj.ro nu stiu daca au intrat, se poate asa cum zici, cu realitatea.net
  3. e probema ta ca ataci stiridecluj.ro. Iar acuzele tre dovedite. Eu fac analize, nu acuz. Daca gresesc, corectez dupa ce recunosc.
  Ai avut noroc ca ti-am pus tot comentul de data asta. a doua oara nu se va intampla. Prodan a pus un coment jignitor, direct la cos a ajuns.
  Avetzi grija cum vorbiti aici, netul nu e lada voastra de dejectii!
  In rest orice opinie polemica e binevenita daca e civilizata aici pe blogul meu!

 3. am citat napocanews.ro. Ei ai facut insiruirea site-urilor, am citat, nu ai citit atent?
  Dar o sa verific traficul Oradecluj.ro si o sa updatez chiar corectez daca am gresit fata de ei si fata de analiza mea. Deocamdata am modificat textul total ca sa nu mai zica unii ca favorizez vezi doamne, stiridecluj.ro, ca merg linkurile la ei. Nu am nici o legatura cu ei, eu incerc sa inteleg fenomenul.
  Salut!

 4. blag: de exemplu, in topul dat ieri de napocanews.ro mi se pare mare diferenta de unici saptamanali intre „stiri” si ziulica, voi verifica pe trafic.ro inca o data.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *