„Pana la toamna nu se va mai intampla nimic deosebit”. Citez dintr-o declaratie a sociologului Vasile Dancu, facuta imediat dupa caderea motiunii de cenzura impotriva guvernului Boc 4. Toate miscarile din ultima perioada se inscriu intr-o serie de false probleme, zic eu, cu exceptia problemelor economice care vor exploda la toamna.
Intai, problema asta cu „autonomia”. De 20 de ani, vara, se dezbat la Tusvanyos aceleasi si aceleasi povesti cu autonomia, cu descentralizarea, cu Tinutul Secuiesc. Daca iei toate articolele de presa din ultimii 5 ani din timpul scolii de vara vezi ca acolo se discuta aceleasi povesti, si mai ales se dau semnale politice. Radicalii maghiari fac lobby pe toate fronturile, iar politicienii romani, de la Bucuresti si din tara, din Cluj, vin cu contraraspunsuri si cer „sa fie pedepsiti vinovatii”. Senzatia de deja vu e completa, pentru mine.
Legat de solicitarile cu „autonomia” tre observat si chestiunea cu Kosovo.
Se pare ca precedentul Kosovo va naste o serie de miscari secesioniste in toate zonele europene si nu numai unde sunt astfel de probleme sensibile. Problema Kosovo este determinata de pozitia americana care vor sa impuna recunoastere oficiala si legala a independentei regiunii. Cinci state din UE insa nu recunosc independenta Kosovo. Am avut naivitatea sa cred ca americanii au intrat in Balcani, in 1999, ca sa il dea jos pe Milosevic. Acum, dupa ce am citit mai multe carti, am citit zeci de articole de presa, analize politologice, am discutat cu amici mai bine informati, care stiu istoria regiunii, cred ca m-am inselat. Nu imi pare rau ca a cazut Milosevic dar observ ca interesele geostrategice americane au tintit mult mai departe si povestea asta cu Kosovo nu imi place. Cand am vazut poza premierului kosovar in birou la vicepresedintele Joe Biden publicata de EVZ mi-a fost clar ca lumina zilei ca SUA preseaza sin chestiunea Kosovo iar kosovarii au mers sa caute si mai mult sprijin american. Noi, ca romani, desi am permis in 1999 sa se deschida spatiul aerian pentru navele Nato si apoi poate ca si asta a contat la intrarea in Nato, suntem una din tarile care NU recunosc independenta Kosovo. Desi luptam ca aliati cu americanii si mor si de ai nosti pe teatrele de razboi, in continuare „jandarmul mondial” nu ne acorda vizele de intrare decat selectiv si cu mare greutate. Asta ar fi fost cred eu rasplata fireasca si cea mai asteptata pentru romani. Nu am primit nici asta si creste astfel sentimentul antiamerican cand vrei sa mergi turist 2 saptamani la cineva apropiat si ti se tranteste usa in nas. „Nu corespunzi domnule”. Eu nu am incercat dar am amici care au suferit din cauza asta…
Una peste alta, am impresia ca facem greseli de politica externa sau ca devotamentul nostru nu e rasplatit si respectat suficient. Eu nu am fost in SUA dar respect la ce nivel e, ce scoli au, ce filme fac, ce societate civila, ce presa. Ce sa mai zicem e o natiune mare. Dar ma enerveaza cand vad ca americanii exagereaza si intervin in chestii care de la o posta nu ar trebui sa fie de resortul lor. Sarbii ar fi trebuie sa transeze povestea cu Kosovo, fara sa intervina nimeni. Am tinut cu americanii in 1999 dar incet incep sa imi dau seama ca m-am cam inselat…
Sa nu ne miram deci ca vor aparea si apar astfel de cereri separatiste si la noi. E demonstrat stiintific ca pe fondul crizelor economice creste extremismul, cresc ideologiile separarii, creste nesiguranta. Si nationalismul. Nu ma bag in complicatele relatii roman0-maghiare care in ultimii ani au devenit destul de normale, in sfarsit. Vreau doar sa observ ca politicenii maghiari sunt pragmatici. La Cultura, la Mediu, la Radioul public si in alte functii sunt lideri maghiari ceea ce denota o capacitate de negociere extraordinara si un pragmatism politic desavarsit. La Cluj la fel. Au existat chiar si 2 vicepresedinti de Consiliu Judetean. Pentru reprezentantii politici ai minoritatii maghiare e o mare reusita.
Iar ca fapt de culoare sa zic ca Tokes s-a impacat cu UDRMR dupa o perioada lunga de conflicte, a ajuns europarlamentar UDMR iar dupa recentele sale declaratii….UDMR s-a delimitat de ..ele. Interesant.
Oricum, toate acestea sunt de „sezon”. Adevaratele probleme sunt in economie si nivel de trai. Cred ca va fi o toamna fierbinte.
PS.
Un editorial excelent:
http://www.ftr.ro/articol-atentie-la-ungaria-1659.php
UPDATE
Mandrie sarbeasca: