Cronica mea: Scorpions au fost mai buni ca la Sibiu in 2007

Nu puteam lipsi de la concertul veteranilor rockeri de la Scorpions, trupa simbol al anilor 80-90 in aria muzicii metal, a hard rock-ului melodios. O trupa simbol care s-a impus prin celebrele piese lirice, Still Loving You sau Holiday ca sa le dau pe cele mai celebre dar mai sunt multe altele.

ORGANIZAREA: Primul mare eveniment rock pe Cluj Arena a avut parte de o organizare relativ buna, nu am intampinat, in jurul orei 20.15 , cand am intrat eu la Golden Circle, probleme, nu au fost cozi, majoritatea publicului era deja in stadion, ce e drept. Probleme cred ca au fost la jetoane, unde evident casele au fost mult prea putine fata de doritori, adica totusi nu se poate o singura  casa de jetoane sau maxim doua la un sector arhiplin. De aici si cozile mari. De asemenea, destul de putine standuri pentru bere in zona mea si normal ca s-au facut cozi. Dar in rest nu au fost cred eu probleme, la iesire dupa concert totul a decurs fara inghesuiala, normal.

SONORIZARE: Mi s-a parut o sonorizare buna, cel putin din start in fata a sunat foarte ok. Unii au spus ca unele piese, primele trei mai exact, nu au sunat ok, nu s-au auzit bine in tribune. Dar mie mi s-a parut ca am avut parte de o sonorizare buna. Oricum, cu timpul chiar ca nu au mai fost probleme deosebite si vocea inegalabila a lui Meine s-a auzit perfect.

ATMOSFERA: Stadionul Cluj Arena e de vis, privit seara de sus este efectiv ca un OZN, un UFO clujean, inegalabil, aterizat in inima orasului. Este ceva demn de respect si e un moment de istorie faptul ca l-am prins in tineretea lui. Ma bucur ca vom avea o inima care va pulsa, din primavara viitoare, la evenimente care sa fie de talia Scorpions. Publicul a fost de nota zece, impresionant sa vezi un stadion arhiplin vibrand mai ales la piesele lirice ale nemtilor. Chiar fascinanta atmosfera in timpul blues-urilor, simfonie de luminite, mai ales ca publicul nu prea a vibrat la majoritatea pieselor hard -rock, cu 2 -3 exceptii, hiturile mari, Big City Nights sau Rock you like a Hurricane. Lumea a venit maia ales pentru piesele lente, binecunoscute, clasice, eu pentru cele hard rock.

SHOW-UL SCORPIONS: Peste cel de la Sibiu-2007. Scena a facut si ea diferenta, cu excelentul joc de lumini dar si prin impresionanta marime a ei. Pozitionarea bateriei lui James Kotakk a fos si ea de efect, cu miscarile sus-jos si care ofereau o pozitie dominanta bateristului naravas al Scorpionilor. De aceea si solo-ul de tobe a bateristului a fost nu doar reusit si si foarte gustat de public. Rockul romanesc, de exemplu, duce lipsa de tobosari de show, toti se margineasc doar la interpretare. Iata ca un show-man adevarat, tinuta adecvata, tatuaje sinonime cu tricoul si valoarea de instrumentist au dus publicul in picioare! Duetul de chitaristi a fost la inaltime, cu Schenker exploziv si Jabbs plin de zambete permanente  la adresa publicului si, mai ales,  solouri impecabile. Pentru ca sunt profesionisti si-au schimbat tinutele, asa cum fac marile trupe (asa a facut si solistul Rob Halford de la Judas Priest in iunie la Bucuresti si Maiden anul trecut la Floresti-Cluj). Prestatia instrumentala a fost de asemenea foarte buna, solouri si duel de chitari de zile mari.

De vocea lui Klaus Meine ne-am convins ca e unica, e intacta, dupa atatia si atatia ani de concerte. E o voce simbol a rockului modern. De la piese grele de interpretat, ca Dynamite la lirica si sensibila Wind of Change, Meine a cantat excelent, nu am auzit falsuri (cum a fost cazul in 2008 si 2011 la un alt monument rock David Coverdale, din pacate).

Una peste alta a fost un concert bun, cu succes mare, poate chiar nesperat, de public, pentru Scorpions. O prestatia scenica peste concertul de la Sibiu din 2007.

Nu e de mirare ca au fost 2 bisuri, se vedea ca Scorpions-silor le-a placut la Cluj-Arena!!PS. Siteul www.stiridecluj.ro a dat informatii despre onorarii:

„…Prin contract suma de 200.000 de euro, potrivit unor surse din randul organizatorilor. Pe langa aceste bani, a mai fost cheltuita o suma importanta cu cazarea la hotelul de cinci stele, inchirierea limuzinelor de lux si pentru onorarea altor pretentii. Incasarile realizate de organizatori, Fun Time Production, au fost insa pe masura, ridicandu-se la circa 700.000 de euro numai pentru ziua de sambata. Onorariile celorlalti artisti care au cantat pe Cluj Arena, sambata, au fost de maxim 100.000 de euro.”

PS 2

cu acest post inchei seria dedicata evenimentului Scorpions la Cluj

 

Părerea ta contează:

comments

3 thoughts on “Cronica mea: Scorpions au fost mai buni ca la Sibiu in 2007

  1. vasile, ma bucur ca imi scrii aici, dar nu a bucur ca nu ne-am intalnit…da, fain concertul, mai ales pentru tine, cel mai mare fan Scorpions pe care il cunosc. Numai bine!

  2. sonorizarea a fost 100% romaneasca… stilul nostru improvizat , tot concertul Voltaj a fost foarte distorsionat , iar la scorpions a fost moale si deloc profesionist… ce ma mir e cum a 2 a oara canta in romania ( ma refer la Sibiu , unde e fost un fiasco sonorizarea ) si acum la cluj unde a fost mult mai bine , dar departe de ceea ce inseamna o sonorizare pentru asa o formatie… cum de se compromit dupa atatia ani de cariera sa nu cante cu sunet MADE in Deutschland…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *