Cu GAS, GLOC si „anti sau pro RMGC” spre o cultura a protestului

In ultimul an, nu am date cronologice exacte, s-a pornit o ofensiva a unor ONG-uri sau coalitii de ONG-uri  clujene care vin din societatea civila. Ele nu sunt, doar ele, toata societatea civila clujeana, pentru ca aceasta e compusa din alte sute de asociatii, fundatii, partide etc care au cele mai diverse scopuri.

ONG-urile de care spun, sau coalitiile lor, sau militantii anti-Rosia Montanta Gold Corporation (RMGC)  sau pro-RMGC sunt insa partea cea mai vocala , cea mai sonora a acestei parti de societate civila clujeana. Ca vorbim de Grupul de Actiune Sociala (GAS),  ca vorbim de coalitia de ONG-uri GLOC ( aceasta nu are personalitate juridica)  sau de anti sau pro RMGC putem spune ca orasul Cluj e un creuzet al protestatarilor cu misie, cu platforme ideologice asumate, unele neo-marxiste sau „de stanga”. Sau  a unor protestatari pur si simplu interesati de diferite  cauze in oras, cum ar fi problema copacilor taiati din Parcul Mare la bugetul orasului pana la pro sau anti investitia de la Rosia Montana.

Eclectismul acestora e evident, sunt miscari cu componente umane foarte pestrite, de la intelectuali de tinuta ca Alex Goldis la agitatori profesionisti cum e Adi Dohotaru sau studenti plin de avant activist specific varstei ca Oana Moisil. Dau aceste nume ca sunt sonore.  Dar sunt si multi altii, tipi de constructie, seriosi, cu viziune, ca Szakacs (Fabrica de Pensule) sau artisti de atitudine ca Mihnea Blidariu de la trupa de rock alternativ „Luna Amara”.

In ciuda multor discutii polemice pe facebook, blogosfera, in ciuda multor actiuni cel putin discutabile sau, din contra,  bine gandite, tintite, coordonate, cum ar fi Ocuppy Conti, putem spune, si asta doresc sa punctez in acest post, ca la Cluj-Napoca protestul, militantismul, este deja o componenta a orasului. Sau pe cale sa devina. Nu stiu daca s-a ajuns si la o cultura a protestului. Pentru ca nu poti sa protestezi si pentru sau impotriva RMGC dar si pentru ca un cartof de exemplu e prea mic si tu il vrei mare. Adica protestele mi s-au parut, de cand sunt asa structurate, extrem de eclectice. Se  protesteaza de multe ori asa cum e acum in Piata Unirii, de la anti -RMGC la legalizarea marijuanei sau insuficientele drepturi ale femeii. Spun ca aceste proteste realizate de protestatari specializati in asa ceva rateaza tinta din exces de militantism!

Adica daca cei care cred ca hamsterii au o viata grea in tara asta atunci aia sa iasa in strada. Si nu GAS, GLOC sau stiu eu mai cine, asa, doar in numele unui militantism de orice fel!

Protestele trebuie si ele sa aiba o justificare bine intemeiata. Doresc sa ma duc la un protest unde sa nu ma intalnesc cu GAS, GLOC etc de exemplu  ci cu oameni care sunt efectiv deranjati de o problema acuta nerezolvata! Si ei sunt cel mai legitimi sa protesteze!!

Asa cum anti remegecistii sunt legitimi sa se opuna proiectului si cei pentru RMGC, la fel, legitimi sa creada in el!

Este bine pentru Cluj sa aiba societate civila vocala, sa aiba GAS, GLOC si pro sau anti RMGC dar aceste componente de societate civila sa iasa cand este chiar cazul sa iasa. Pentru ca de exemplu GAS sustine ca iasa cand considera ea ca e ceva de intervenit dar asa risca sa confiste orice doleanta protestatara legitima si sa intimideze orice persoana sau grup care ar avea de protestat pe bune, pentru ceva sau anti ceva! ! Nu intru in discutia cat de originale au nu au fost protestele gen Occupy Conti, sau de unde vine titularura de „tinerii maniosi”. Sunt multe de zis. Nu suntem prea originali, nici macar in proteste…

Revenind, asta e riscul si doresc sa fiu bine inteles si nu interpretat gresit sau reinterpretat! E bine sa iesim in strada cand avem ceva structurat in minte si o cauza legitima pentru care sa iesim (gen protestul impotriva transmiterii campionatului intern de fotbal doar pe RCS, protest la care am participat cu drag. A ramas fara efect insa.)

O zi buna si weekend placut!

Părerea ta contează:

comments

2 thoughts on “Cu GAS, GLOC si „anti sau pro RMGC” spre o cultura a protestului

  1. frumusetea democratiei…
    iese in strada si daca nu are nimic de zis
    azi maine o sa fie angajati in ONG-uri protestatari voluntari(da, intentionat am zis asa) din randul suporterilor de fotbal…
    si da, ai dreptate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *