Cuba-cartea pasionanta a clujencei Ancuta Abrudan

Cuba

„Cuba”-Text Ancuta Abrudan, foto-Sandu Cuturela

Daca vrei sa intelegi mirajul unei insule fantastice, Cuba, daca vrei sa iei contact cu comunismul detracat al lui Fidel si Raul Castro, daca esti pasionat de aventura si povestea lui Che Guevara, daca vrei sa vezi Macondo sau imagini unicat atunci albumul foto „Cuba” este prilejul perfect sa cazi in visare dar si sa iei o buna priza cu realitatea cubaneza. Fotografii absolut senzationale, nu ma feresc sa spun, dar mai ales texte inspirate, texte profunde, nu doar simple texte de prezentare, fac din lectura acestui album un bun intelectual pretios.

Clujeanca Ancuta Abrudan, specialista in comunicare si comunicare politica mai cu seama, dar fascinata de calatorii impreuna cu un amic bun au purces pe drumul Cubei. S-a imprumutat la banca si s-a dus mii de kilometri sa vada ce e cu regimul Castro, cum e Cuba, probabil sa se si regaseasca pe sine, oricum, o expeditie de o luna intr-o lume absolut fascinanta.

Pozele trec dincolo de ce vrea „regimul” sa iti arate. Ca doi exploratori autentici,  nu s-au dus la „all inclusive” ci au batut Cuba de la un capat la celalalt. Cu ochiul pozarului de exceptie, nu a unui simplu fotograf ci a  unui artist al peliculei, si cu ochiul expertului in comunicare, in decriptare de mesaje, inclusiv propagandistice. Cuba abunda de asa ceva. Ancuta a rezervat un capitol decriptarii acestora, simbolisticii politice din spatele propagandei castriene. Cele patru mituri celebre ale politicii, dar nu numai (aici este o alta carte pe care o recomand, aparuta la editura Institutului European de la Iasi, intitulata chiar asa „Mituri politice”, carte foarte importanta)  sunt analizate beton.

Nu vreau sa o lungesc: avem texte extrem de inteligente, care vadesc in primul rand o persoana cultivata, lecturi bine asimilate, dar si un ochi patrunzator care diseca realitatea inconjuratoare.  Sunt scrie bine, incisive. Un pozar beton, care ne da niste poze efectiv de pus in rama.

Ca repros  as spune ca  as fi dorit sa vad cateva poze personalizate , cu autorii albumului acolo, in Cuba.

Fotografia si capitolul preferate, ale mele: Macondo si Baracoa

Volumul se gaseste la Carturesti, in Iulius Mall-39 lei

Părerea ta contează:

comments

3 thoughts on “Cuba-cartea pasionanta a clujencei Ancuta Abrudan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *