Cum a fost la Adam Michnik-viziune personala

 

FOTO: Emil Hurezeanu, Iulius Filip, Adam Michnik si un organizator , ieri, la final de conferintza, cu steagul Sindicatului „Solidaritatea”

Cu mare efort am ajuns ieri la conferinta celebrului fost disident polonez Adam Michnik , intitulata „Caile Libertatii”, organizata de ONG-ul Centrul Ratiu pentru Democratie. Michnik este cea mai tare personalitate care a venit la Cluj in ultimii ani, daca nu ii amintim pe Gianni Vattimo, Norman Manea sau Richard Rorty, veniti mai demult la invitatia UBB. Dar un ONG care sa aduca o astfel de personalitate in orasul meu natal are nota 10 din partea mea.

Pentru mine, ca simplu cetatean al Clujului, a fost o seara importanta. Odata ca m-am intalnit sau am vazut fosti colegi, actuali bloggeri, de succes, cum e Mihnea Maruta, jurnalisti care munceau de la mai multe media, cu diferiti comunicatori, cu „intelighenti” cum sunt profesorii Pop Flore, Nicolae Bocsan , Michael Shafir, Ruxandra Cesereanu etc. Ori cu amici din sfera politologiei/stiintelor sociale. E super sa fii cetatean, sa fii „exterior” acestor „cercuri”  si sa discuti  cu ele chestii ‘telectuale, la un pahar de vorba sa …cola. Apoi…fiecare in treaba lui. Apoi, m-am bucurat ca Iulius Filip, curajosul clujean care îndrăznea să trimită în 1981 o scrisoare către primul Congres al mişcării sindicale „Solidaritatea“, l-a întâlnit  pentru prima oară, pe Adam Michnik. Acum trei ani am scris pe larg la Filip, ne cunoastem, am fost la el acasa. Un curajos intrat in anonimat. Din pacate.

1. Imi pare rau ca nu am vazut multi scriitori, profesori care zic eu trebuiau sa fie in sala. Destul de putini au fost. Aveau ce auzi de la Michnik. Nici macar niste amici la care tin si care nu as fi crezut ca nu vor veni au preferat sa absenteze…Asta e, fiecare cu programul lui.

2. A fost o sala destul de plina, la Casa Universitarilor, dar nu asa cum m-am asteptat. As fi dorit sa fie mai multa lume, mult mai multa.  Se pare ca subiectele astea, discutiile astea cu oameni care stau pe scena si publicul ca la cinema nu mai ANIMA. Tre schimbat formatul cred. Mie insa nu imi pare rau ca am fost. Mai ies si eu prin oras…

3. Unii oameni, multi tineri, s-au plictisit si au plecat. Ori au inteles mesajul si au zis ca e suficient, si-au spus ca ar fi mai bine sa se duca la ale lor. Ori nu au „rezonat”.

4.  Emil Hurezeanu, cel care a facut prezentarile, mi s-a parut ca a cam lungit-o, dar a vorbit frumos. Ce chestie asta, sa il asculti pe Hurezeanu la Radio Europa Libera si dupa mult timp, sa vina frecvent la Cluj, sa il vezi in „carne si oase”, plus la tv la nesfarsit. Interesant.

5. Mi-a placut pledoaria lui Michnik pentru „societatea deschisa,  toleranta, reconciliere si apararea democratiei de pericolele intransigentei, a partidului fricii„. Pentru mai multe amanunte  despre ce a zis Michnik recomand www.ziuadecj.rowww.monitorulcj.ro, adevarul.cluj.ro, www.ftr.ro sau www.napocanews.ro. O relatare exacta pe  www.mihneamaruta.ro

6. Am pus si eu o intrebare ieri in public, „ce credeti despre sansa societatii civile dupa 20 de ani de postcomunism”, pentru ca la Cluj avem ceva societatea civila dar departe de ceea ce as dori eu. Ma refer la sectorul ne-guvernamental pentru ca unii analisti buni, ca Dan Pavel, ne invata ca si partidele politice sunt tot…societate civila, dar eu nu la ele ma refeream. Am avut si emotii sa pun intrebarea da tot am pus-o distinsului Michnik.  Am primit un raspuns de mare bun simt, convingator, de la unul din cei mai de vaza exponenti polonezi ai societatii civile din comunism. Om care a facut puscarie pentru lupta sa anticomunista.

7. Mi-a placut Michnik, e foarte relaxat si convingator in ce spune. Mare deosebire fata de majoritatea „intelighentilor” de pe la noi pe care i-am vazut de-a lungul anilor in aceasi sala. 99 la suta i-am vazut pe toti, „ai nosti”.

Hai papapapa  ca vine 1 mai muncitoresc cu mici si beri, ca asai la noi, la Romanica!

Părerea ta contează:

comments

One thought on “Cum a fost la Adam Michnik-viziune personala

  1. da, intelectualii est europeni sunt mai putin scortosi si infatuati decai ai nostri;din nefericire , la noi cei care au avut beneficii in comunism studiaza acum si acuza sistemul din care au facut parte, chiar daca erau simpli repsonsabili cu propaganda la Aiud.
    In fostele tari comuniste, adevaratii rezistenti condamna comunismul, nu niste beneficiari ai sistemului, ca la noi.
    E trist!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *