Cum a fost la evenimentul "Din On in…off"

Am participat ieri la evenimentul organizat de  blogul TVDECE.ro la Hotelul CityPlaza, sala Venetia, timp de aproape cinci ore, de la 17 la 21.30 pe tema unui posibil conflict  intre bloggeri si jurnalisti.

Inainte sa rezum pe larg ce s-a discutat ieri, vreau sa precizez ca eu nu cred ca exista un astfel de conflict, desi au existat expuneri, mai ales al lui groparu.ro ca ar exista asa ceva. Mi se par complementare cele doua „domenii”. Un blogger individual, deci nu unul colectiv, sau poate nici aceia, nu vor putea face munca profesionista de presa, pentru ca intr-o media „marfa” trece prin mai multe filtre, editor, red sef, patron si trebuie sa respecte un corpus de reguli profesionale. Una e sa postezi ce doresti tu alta sa faci o munca profesionista de ziarist. Iar cand ajungi la anchete, investigatii profi atunci ce sa mai vorbim. Asa cum am spus in plen, un bloger nici nu are resursele pe care le are o redactie.Sigur ca bloggerii pot ajuta, pot si ei informa, pot da si ei, si  au si dat, sunt exemple, informatii relevante dar totusi asta nu se pupa cu munca de ziarist. Eu cred ca, inca, la noi, presa bate de departe blogosfera desi blogurile castiga teren cu tot cu concurenta facebook si twitter. Discutia e foarte ampla si merita sa se faca o dezbatere drept care tre felicitati tvdece-ii!

Si inca o precizare a mea: am avut senzatia acuta ca se vorbeste de blogging ca o meserie, desi multi posteaza doar de hobby si de nevoia de a se exprima fata de o serie de intamplati, lucruri, fapte, stari. Si multi din cei 60 de participanti NU sunt pe TRAFIC.RO

Cum s-au desfasurat lucrurile:

Primii trei vorbitori au fost Adi Hadean,  Liviu Alexa si Andrei Crivat, toti cu radacini in media, unii mai serioase altii asa si asa…dar toti trei au lucrat la ziare ceva ani.

Hadean:

– nu exista un conflict, nu trebuie sa se supuna aceleiasi rigori profesionale bloggerii si ziaristii

– ziaristii tre sa raspunda unor regului, bloggerii nu

– blogurile sunt de nisa sau generaliste

– nu exista o categorie socio-profesionala cum e in cazul ziaristilor deci nu e o meserie, inca, bloggingul

– sunt specii diferite

– nu s-a gandit sa isi vanda blogul desi a avut oferte

– scrie permanent, zilnic

Au existat multe interventii, chiar cu iz polemic, nu pot reda tot, va rog sa intelegi. Rezum de pe hartie.

Liviu Alexa:

– a asemanat interesant bloggerii cu BARCELONA si jurnalistii cu REAL MADRID

-Bloggerii scriu pertinent, au idei interesante, creaza teme, creaza emotie, sentiment. Presa face apel la rigoare, creaza reactii, informeaza.

– ambele au fani, muncesc mult, se raporteaza la actualitate, faca analiza, se raporteaza la background, se gandesc la viitor.

-in viitor, fiind fan Manchester United, ar dori bloggerul tip Man United, mai profesionist si mai notoriu ca acum, cu consistenta si relevanta superioara

– in perioada viitoare se va axa pe campanii de marketing pentru blogul personal, pe care vrea sa il faca cel mai citit din oras

– inca comunitatea de bloggeri nu are maturitatea si impactul pe care si l-ar dori

ANDREI CRIVAT

-Nu am inteles prea multe din ce a spus. Esenta a ceea ce a explicat a fost ca bloggerii acreditati la evenimente tre sa dea perspectiva lor, nu relatari tip presa. Exista un nou trend, bloggeri sunt tot mai invitati de companii sa scrie.

LORAND MINYO-

– prelegere mult prea tehnica, cam dezlinata, plictis mare pe alocuri, rasete in spate.

MIHNEA MARUTA

– prelegere inchegata, teoretica, serioasa, interesanta. Prima modalitate de percepe a realitatii e biografia noastra. A doua este media, ea ne formeaza, manipuleaza. Suntem mult din ceea ce media face din noi. Raportarea la viata se face si datorita mediei. Noi investim media, in sistemul clasic, cu incredere ca sa ne aduca inapoi increderea inmiit, cu info verificate si relevante pentru a ne putea ghida in viata. Ce a adus internetul si deci bloggingul? Posibilitatea de a descoperi ca presa ne minte , pentru ca un blog iti poate zice ca ceea ce ai vazut livrat  tie de media e o chestiune care in realitate nu sta asa. Verificand chiat tu pe net ceea ce ti se da poti sa iti dai seama ca esti  manipulat. Jurnalismul a fost deci a 2-grila, dupa biografie, de receptare a realitatii. De aici si importanta controlului presei, care iti modifica pereptia, te manipuleaza cum vrei. Datorita netului, acest fapt poate fi acum contracarat prin blogging fara ca acesta sa poate sa substituie presa profesionista Exemplu :cei care dau date de la un accident, un camion a cazut ,e sange pe jos, nu au dat decat..date NU INFORMATII.Informatiile sunt structurate si difuzate tot de ziaristi de meserie. Deci bloggingul nu prea poate fi un jurnalism cetatenesc….asa cum era intrebarea din titlul prelegerii. Bloggingul ofera emotii, tv-ul informatii, presa scrisa, rar, prin editoriale si reportaje, emotii.

RARES BOGDAN

– prelegere despre toate, de la ce subiect da ziua maine, la polemicile din redactie despre a da sau nu liber comentariilor, sau de ce a renuntat la bloggeri din redactia ziua de cluj, dupa ce acestia au venit cu postari critice si de ce a inceput, dupa 4 ani sa accepte ca acele postari nu sunt periculoase pentru continutul ziarului sau unele persoane/firme partenere contractual cu ziarul. Cateve informatii de culise, cateva inatmplari, informatii financiare si mult PR in stilul caracterristic. S-a si ras bine la cateva faze.

 

RADU BAZAVAN (Groparu.ro)

– prelegere foarte critica la adresa presei

– asa cum a zis Liviu Alexa in timpul prelegerii groparului, acesta a emis la foc automat sentinte anti presa nu convingator argumentate ceea ce a provocat reactia polemica a lui alexa, codruta simina si a subsemnatului privind greutatea, riscurile, costurile meseriei de ziarist. Critica la adresa presei a lui radu a continut si adevaruri dureroare, de la santajele de presa la publicitatile mascate, care, insa , exista tot mai mult si  in sfera bloggingului si, cum am spus eu, chiar la bloggeri din…sala.

 

Cam asta a fost din punctul meu de vedere. Cei care vor sa aduca completari, corectari ii astept la comenturi!

Părerea ta contează:

comments

4 thoughts on “Cum a fost la evenimentul "Din On in…off"

  1. Am fost un pic vehement impotriva practicilor rele ale presei, nu impotriva presei in general. E o prostie sa ataci presa numai de dragul de a te da mare blogger, si sper ca nu am lasat impresia asta.
    Singura chestie neconvingator argumentata de mine, zic eu, a fost cea legata de campaniile umanitare/comunitare ale presei. Chiar daca ele au existat, eu nu am auzit de ele (ultima de care am auzit fusese boicotul Petrom initiat de Citynews acum un an de zile, parca). As fi dezvoltat si mai mult ideea daca nu ar fi degenerat discutia in ping-ponguri si intreruperi obstinate si regretabile (multumesc ca ai fost printre putinii care a ridicat mana cand avea o intrebare, nu a intrat cu cizmele peste discursul meu, oricat de „neconvingator argumentat” ar fi fost el).
    Si… am recunoscut ca si bloggerii sunt supusi acelorasi riscuri ca si jurnalistii in ceea ce priveste spaga mica pentru un text favorabil, nemarcat ca atare. Vad de la o posta si defectele si bolile de care suferim si noi, si incheierea postarii mele de pe blog legate de eveniment cred ca spune tot.

  2. Groparu: – nu ai lasat acea impresie; au fost campanii umanitare ale presei dar e adevarat nu asa de dese dar au fost. Am scris ca mi-a placut expunerea ta desi a fost uneori prea critica si un pic superficiala dar bine venita!
    Te salut si numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *