Cum a fost la prima conferință de presă la Cluj a Uniunii Salvați România (USR)

Noul partid ce va să fie înființat, Uniunea Salvați România (USR), urmașul Uniunii Salvați Bucureștiul (USB) își face filială la Cluj. Liderii săi au venit astăzi la Cluj, la Cafe Invest, pe Republicii, cafenea de business, de startupuri.

Au venit azi în fața presei, 7  jurnaliști prezenți la conferință, liderul Nicușor Dan, Andrei Postolache de la Pentru Iași, consilier local “Pentru Iași” și Stelian Ene, inginer IT, consilier local în București. Ene are un rol important, răspunde de  extinderea USR în Nord-Vest.

Postolache și Ene au fost clari, au dat impresia că știu bine ce vor. Nicușor Dan în schimb mi s-a părut ezitant, nehotărât, parcă nu știe exact ce să facă. Să pui pe picioare un partid național…nu e treabă simplă. Iar timpul presează, pe 25 octombrie e deadline de depunere de semnături.

USR va merge cam pe aceleși valori pe care le-a clamat și USB, care a luat 25 la sută la București, adică transparență în cheltuirea banului public, depolitizarea administrației, plan de proiecte mari de infrastructură, orientare pro UE si pro Nato, achizitii publice transparente.

Electoral USR dorește 10 la sută pe național și 15 la sută pe orașul Cluj. Se mizează pe sprijinul societății civile clujene, una mare dar cam dezbinată, în bună tradiție românească.

“În zonele unde societatea civilă e puternică se prea poate însă ca aceasta să fie divizată. Aici, la Cluj, societatea civilă e suficient de mare încât să existe grupări separate. Dacă zici de unul, se supără altul”, a recunoscut Stelian Ene, când l-am întrebat să dea nume. Mihai Goțiu zâmbea pe sub masă la conferință. A stat alături de foștii colegi din presa clujeană.

13902608_529863930557849_557396655625811371_n

De la stânga la dreapta: Ene, Dan, Postolache, liderii USR

Actorul Bob Rădulescu e cel mai decis,  va face politică asumat, în USR.

„Vrem 10%. “Am fi fericiți să intrăm în parlament și de mandatele noastre să depindă și formarea guvernului. Nu ne interesează poziții executive nici tipul de alianță pe procente, să împărțim deconcentrate, să schimbăm prefecți, miniștri, secretari de stat. Sigur, dacă cei mai competenți vor fi considerați oamenii noștri, aceștia nu vor refuza funcții. Nu vom refuza Executivul, dar nu vrem nici să îl obținem cu orice preț”, a explicat Nicușor Dan.

Ce e la Cluj?

Liderii USR au spus azi că la Cluj „avem o echipă de 25 de oameni, care a preluat activitatea de organizare a filialei, vrem să înființăm filialele cât de reped până în 1-15 septembrie”. Ene a explicat si procesul de selecție: avem două modalități prin care mergem înspre oameni – avem un formular online pe care cei interesați sunt invitați să îl completeze sau căutăm oameni din societatea civilă, care sunt potriviți cu profilul nostru și îi invităm în partid. 3000 de persoane și-au exprimat dorința de a veni înspre noi, iar din Cluj sunt cam 150-200.″

Iar banii vin tot de la simpatizanți : am avut oameni cu bani care au făcut donații. În total am strâns peste 300.000 de euro, ceea ce reprezintă o sumă importantă. La Iași am avut doar donații on-line. Pe mulți dintre cei care au donat fonduri nici nu îi cunoaștem”, au explicat liderii USR

Eșec la Mureș, unde negocierile cu Partidul Oamenilor Liberi au eșuat. Vor merge separat de noi în alegeri, a pus Nicușor Dan.

La Cluj totul e în stare incipientă dar USR se va înființa, totuși. Astăzi mai au loc discuții cu ONG-urile clujene la cinema Dacia.

Vom vedea cu ce succes electoral.

 

 

Părerea ta contează:

comments

2 thoughts on “Cum a fost la prima conferință de presă la Cluj a Uniunii Salvați România (USR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *