Cum au arătat ziarele clujene acum 29 de ani

Cum au arătat ziarele clujene acum 29 de ani?

Primele ziare libere au apărut în 23 decembrie dimineața, dar au fost scrise în după masa și noaptea de 22/23 decembrie, în plină revoluție anticeaușistă și anticomunistă. (Mai multe in capitolele 1 și 2 din volumul meu „Colosul cu picioare de hartie. O istorie subiectiva si ilustrata a presei scrise clujene. Cluj-Napoca 1989-2010,( editura Eikon si editura Comunicare.ro)

Doresc să vă arăt cum arătau ATUNCI, în 23 decembrie 1989,  ziarele clujene.

Erau doar…trei.

Clujul liber, ziar infiintat in dupa amiaza zilei de 22 decembrie, datat exact asa, 22 decembrie 1989. Urmat de Adevărul, fostul oficios comunist de limba romana Făclia,  si Szabadszag, fostul oficios comunist de limba maghiară. TOATE aceste ziare ies din tipar in dimineata zilei de 23 decembrie. Cum am reconstituit eu, cu interviuri cu tipografi, primul a ieşit din tipar Clujul Liber (amănunte în carte). Iata mai jos cum aratau ziarele de atunci, sunt alb-negru, în ordine Clujul liber (închis in decembrie 1993), 4 pagini, apoi Adevărul (azi Făclia de Cluj) și Szabadsag.

Precizare: Apar neîntrerupt de atunci Făclia de Cluj şi Szabadszag! E ceva, orice s-ar zice, pentru ca intre timp sute de publicatii au apărut și murit la Cluj.

 

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *