De la "Cluj-Vatra milenara" in sfarsit la "Clujul multicultural"

Unde am fost si unde am ajuns….cat ne-a trebuit sa ajungem de fapt la o concluzie stiuta de istorici si de realitate. Clujul e multicultural (cat de cat). Ghidul gratuit  lansat de Centrul de Etnodversitate Culturala, la Bastionul Croitorilor, alt edificiu fain refacut de Primarie, dovedeste acest fapt. O normalitate clara ca lumina zilei de ani si ani, negata mult timp de unii care se cred intelectuali. Pacat…

Ani de zile am luptat pentru a scapa de cliseele astea gen „Cluj-vatra milenara, stramoseasca”…toate cliseele astea nationaliste de un prost gust enorm. Clujul nu a fost si nu va fi asa veci, asta spune istoria lui. Jos palaria pt gazetele care au scris pro multiculturalitate atatia ani, si pt cei care au luptat pt ca aceasta realitate sa fie una recunoscuta.

Ghidul lansat ieri o face cu mare bun simt. Exista si o categorie de clujeni ramasi in urma, in timp, care nu vrea sa vada sau nu poate, ca nu e nici o problema sa traiesti impreuna cu unguri, tigani, italieni, evrei, etc etc.  Din contra cosmopolitismul da culoare si savoare Clujului. Purificarile etnice nu au dus decat la morti.

Au trebuit sa treaca 20 de ani pana sa avem asa un ghid, care sa arate normalitatea Clujului. Greu ne-a fost sa ajungem aici, mult mult prea greu!

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *