De la profesorul Andrei Marga la istoricul Ioan A. Pop

Stau şi mă minunez de natura umană….. Ani de-a rândul nimeni nu a criticat pe faţă, cu foarte, dar foarte puţine excepţii, situaţia din UBB sau activitatea rectorului Marga. Acum, din 27 februarie, prima zi dupa era Marga,  toată lumea a devenit, brusc, fan Ioan Aurel Pop. E supermediatizat, are loc în rubrici de editoriale, e prezent la toate televiziunile. Toţi, brusc, au intrat într-un tremolo pro A. I. Pop după ce, ani şi ani, dacă nu l-au lăudat pe Marga, in cel mai bun caz  au tăcut. Nici mâc nu au scos! Iar de eminentul istoric au vorbit doar mediile specializate, academice.

Brusc, prof. Marga a început să fie demonizat. Apar articole negative, gen „Marga nu mai e ce a fost”, brusc soclul i se clatină, statuta impozantă e fisurată. I se neagă aproape tot ce a făcut. Lumea uită repede. Massa te aruncă rapid la coşul de gunoi al istoriei, scuzată să îmi fie expresia. Toţi uită ce îi datorează. Sau cei mai mulţi. Unii sar rapid în alte bărci.

Nu sunt avocatul nimănui dar simt nevoia să zic câteva chestiuni. Voi puncta o serie de chestiuni pozitive despre administraţia Marga.

1. UBB e ceea  ce este astăzi datorită aptitudinilor incontestabile de manager dovedite de administraţia Marga. A fost o muncă de echipă, dar viziunea îi aparţine fostului rector. Nu putem omite şi faptul că e o fabrică de bani, dar astăzi mă refer doar la lucrurile care mi se par pozitive. Sunt destui care să critice, sunt liberi să o facă.

2. Orientarea multiculturală a fost, este şi va fi profund europeană. Orientarea pro iudaică a fost una pragmatică, bine gândită datorită forţei pe care o are in lume evreitatea.

3. Dezvoltarea imobiliară este impresionantă, poate prea mare pentru gustul meu. UBB e cea mai mare „firmă” din Cluj si una din cele mai mari din Ardeal. Se învârte pe la 5000 de angajaţi cu totul. Impresionant.

4. De vizita cancelarului Angela Merkel nu mai zic nimic, a fost un moment de triumf al prof. Marga, o vizită de mare importanţă, cu consecinţe pe termen lung.

5. chiar daca prof. Marga a fost un om care a condus UBB cu mână de fier, cred că, în general, cu noi, românii, numai aşa merge. Prevăd sincer probleme financiare foarte mari în viitor dacă cel care vine nu va fi foarte atent. UBB e un mastodont, are 40.000 de studenţi cel puţin, mii de profesori, personal tehnic etc. Nu e uşor deloc să îl managerizezi.

6. Chiar dacă prof. Marga trebuie să se pensioneze eu zic că  nu şi-a spus ultimul cuvânt, iar viitorul poate să ne rezerve destule surprize. Probabil va face o carieră politică la nivel naţional dacă USL vine la putere în toamnă. Asta pe lângă activitatea didactică internaţională.

7. Este foarte uşor să dai acum în Marga, cum fac anumite cercuri sau chiar unele media dar atunci când acesta era pe val vocile critice, inclusiv in media, erau aproape  inexistente. În 2007 a concurat….singur la Rectorat. Doar acum, când nu mai are dreptul să candideze şi trebuie să iasă la pensie, s-au ivit constestatarii sau, mai rău, detractorii! Să îi fi văzut atunci, în 2007! Au fost inexistenţi… Asta dă măsura cetăţii în care trăim, fascinantul Cluj!

 

Dintre cei cinci candidaţi îl prefer de departe pe eminentul istoric Ioan Aurel Pop. Am şi scris asta aici mai demult.  Printre primii in blogosferă.  UBB merită să fie condusă de un academician. Sper ca acesta, dacă iasă, să fie la înălţime. Îi doresc mult succes!

Pe acceasi tema un editorial aici.

UPDATE

S-a anunţat un turul II la funcţia de rector. Au intrat  in turul II  Ioan Aurel Pop şi Cristina Ciumaş ! Îmi pare rău că psihologul Daniel David nu a intrat în turul 2, aveam un challenge tare A. I. Pop cu David. Dar nu e timpul pierdut pentru anii care vin!

 

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *