Rivalitati de moarte

Suporterii laziali au aplaudat golurile lui Inter de azi noapte, de pe „Olimpico”, unde Lazio a pierdut cu 0-2 in fata lui Inter. La venirea pe aeroportul Malpensa din Milano, dupa noaptea magica de la Barcelona, suporterii interisti fanatici au strigat „cine nu sare e rossonero” si l-au criticat pe Balotteli cu care sunt in conflict: Pleaca la Milan!

Asta imi aminteste de un fapt de acum 20 de ani, cand Dinamo a jucat cu Genoa la Genova, pe „Marrasi”- cum ii zic genoanii stadionului si nu „Luigi Feraris” cum ii spun dorienii- iar Sampdoria, rivala de moarte juca in deplasare tot in cupele europene. Cand a primit gol Samp si s-a anuntat la Genoa, tot stadionul a urlat de bucurie!

Se pare ca rivalitatile sunt asa mari incat mai bine tii cu adversarul decat cu echipa rivala! Adica mai bine tii cu Astra sa castige decat sa invinga CFR, in cazul suporterilor U-isti si invers, mai bine tii cu Mioveni decat sa castige „U”. INCREDIBIL!

Multi ma critica dintre fostii mei colegi ziaristi de sport, unii pe fata, cu curaj, altii pe la spate, ca de obicei in tara noastra, pentru faptul ca am scris aici pe micul meu blog necitit mai de nimeni, ca tin cu „U” de o viata dar, mai nou, datorita a ceea ce s-a realizat in Gruia, si a modului marlanesc de comportament al bossilor care conduc echipele bucurestene sau timisorene (si Iancu tot din Giulesti vine) prefer sa ia titlul CFR decat Capitala pentru simplul fapt ca la meciuri si in comentarii se zice „Clujul domina, Clujul conduce etc etc. Deci CFR este identificata ca echipa Clujului (si e o echipa din Cluj de atatia ani, incontestabil) desi stim toti ca „U” e mai iubita, are mai multi fani, UNICI.

Asta nu m-a scapat de critici dure, de la oameni apropiati care nu reusesc sa treaca peste mentalitatea de suporter. Cand esti ziarist si te domina aceasta mentalitate e si mai rau. Asta e, aici incepe polemica mea cu ei!

Poate eu gresesc, poate e mai bine sa tin cu adversarele CFR si deci sa fiu fidelisimo cu „U” , echipa mea de suflet, unde am jucat 10 ani la pitici si juniori cu Bani Baci si Anca.

Dar nu doresc sa intru intr-o logica a razboiului cu nimeni…

Lazialii saluta galeria interista de la „Peluza Nord” de pe San Siro,  azi noapte, pe „Olimpico”. Tot stadionul a tinut cu Inter doar ca Rometa sa nu castige titlul!  De ce sa ne miram ca multi suporteri ai lui „U” Cluj  tin cu advesarii lui CFR, sau invers,  cand in Il calcio se intampla la fel?? Ca sa fiu sincer, daca Lazio ar fi fost in lupta pentru titlu cred ca si suporterii romani, sunt sigur 99 la suta, s-ar fi comportat astfel, mari sanse. Din pacate….

 Si atunci, ma intreb, retoric…mai este asta sport, fotbal, sau sunt eu retrograd si nu mai inteleg nimic, e normal sa fie asa?, logica razboiului, a rivalitatii de moarte sa invinga ratiunea?  Cred ca e ura mare si la Real-Barca, la turci, la greci, peste tot….ce sa mai zic?? Mentalitate adevarata de ultras.  S-au scris carti despre acest fenoment al radicalizarii simpatiei fata de o echipa. Se pare ca varsta ma face sa fiu tot mai moderat, un lucru banal de altfel….tineretea e varsta  radicalismelor!

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *