Despre cazul Lucan

În Cluj și în multe alte locuri, poate chiar și în afară este subiectul zilei. Toți vorbesc, în bună tradiție clujeană, prin localuri, pe la petreceri, peste tot. E subiectul nr.1.

Majoritatea pe lângă subiect, rotind doar info date de media, scurse din dosar, sau declarațiile lui Emanuel Ungureanu, acum deja de un an parlamentar (are imunitate), om politic, abil, inteligent, joacă foarte bine pe cartea emoției, pe cartea media, dar, să nu uităm, că el a dezvălui în „Adevărul”, nu eu, a fost asistent social clinician la …Lucan. La IUCTR. Exact. E foarte importantă info asta. Omul a fost acolo, a văzut multe, cunoaște din interior. Tot el a depus o multitudine de plângeri, peste tot, fapt extraordinar, jos pălăria, a avut curaj și determinare de 10-12 ani minim. Tare de tot.

Ce lipsește însă din big picture este vocea autorizată a sistemului medical, a Colegiului Medicilor, care nu a mai ieșit asumat cu ceva adevărat pe presă din vremuri imemoriale.

Nu se aude vocea autorizată a doctorilor.

Nu citesc postări scrise asumat de doctori. Nu le văd.

Pacienții chirurgului Lucan au reclamat în dosar, au avut curaj să spună experiența lor, negru pe alb. Mulți dintre ei.

Dar  așa aș dori să citesc niște opinii bine argumentate despre relația doctor-pacient venite de la cei care o cunosc cel mai bine, de la oamenii din sistemul medical.

Pacienții dau, doctorii primesc, se numește cutumă, să fim realiști. De la o ciocolată până la plicul cu bani se dă, se primește. Problema e când ești condiționat, când ți se cere banul și tu ești în prag de extincție sau grav bolnav si nu ii ai. Atunci lucrurile se complică. Eu nu am date dar nu sunt chiar asa naiv și cred că toți dumnezeii medicali din țara asta iau bani mulți pe lângă salariu, pe operatii. Plus banii de cadre didactice, coordonări de doctorate, tot felul de cumuluri, colaborari academice, drepturi de autor etc. Au bani oricum, nu ar mai trebui sa ceara sau sa primeasca, dar cati rezistam in fata tentatiei banului? Nu e usor.

Ceva medici cu cojones, ceva transplantați sunt pe aici să-și spună un pic opinia, experiența lor, sau toți încă învârt grătarele de după Rev?

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *