Despre jurnalismul de investigație

Jurnalismul de investigație, în general jurnalismul de calitate mai respiră la noi.

Două anchete recente, seria de investigații a echipei coordonate de Cătălin Tolontan de la Gazeta Sporturilor si apoi, ieri, ancheta scrisă de Luiza Vasiliu pentru Casa Jurnalistului au produs efecte, ceea ce este extraordinar.

Secureanu e arestat 30 de zile, iar somitatea Burnei e anchetat de dimineață.

Jos pălăria în fața acestor gazetari!

Trecând la Cluj-Napoca, al doilea centru medical al țării, oricum printre primele trei, ultimele anchete tari pe sănătate citite se datorează lui Emanuel Ungureanu, cu dezvăluiri de proportii despre urologul Mihai Lucan in siteul stiridecluj.ro.

Alte anchete, despre managerul Spitalului Judetean, a mai scris Emanuel pentru siteul Ziar de Cluj.ro, unele preluate de Pro TV cand acolo lucra  Racu Ioana.

La fel, anchetele cu ambulanțele de la firma Deltamed mi s-au părut foarte interesante, ziariștii de la Ziar de Cluj.ro au fost singurii care au scris.

Foarte bune anchete au fost alea.

Mai demult, cu câțiva ani în față, au scris curajos despre Lucan, saptamanulul Clujeanul prin Tudor Știrbu și Mihai Soica de la Evenimentul zilei. Recent Soica a mai tras o anchetă fain pe sănătate în ziar.

Scaunul managerului Șușcă a rămas neclintit pentru că presa nu a preluat suficient, nu a ajutat suficient investigația Ziar de Cluj și asta datorită faptului că nu avem la Cluj televiziuni influente.

Să mai spun că Monitorul de Cluj, condus editorial de Paul Niculescu, alt veteran, a renunțat la un contract de publicitate serios cu Spitalul Judetean în urma investigației cu Șușcă, lucru de salutat în timp ce alte ziare au continuat relația apropiată cu managerul de pe Clinicilor.

Sper din totul sufletul ca viitorul NCN TV Cluj să fie un ajutor pentru toți cei care publică anchete bune, nu doar pentru media soră Ziar de Cluj.ro. Asta pentru că văd mai nou că TVR Cluj nu mai are efectiv resurse umane să mai facă investigații și nici nu mai preia ce se publică, din păcate. E bine însă că mai invită jurnaliști din media scrisă, online, la emisiuni.

Avem deci o problemă cu presa de investigație la Cluj, de exemplu nici eu nu mă prea pricep și recunosc.

Aici ar trebuie să lucrăm cu toții, atâția gazetari câți mai suntem, câți am mai rămas, că pe felia asta e o pâine bună de mâncat.

Pentru că sunt absolut sigur dar absolut sigur că ditamai centrul medical Cluj colcăie de subiecte de gen. Iar „somități” cu ego enorm, în afara arhicunoscutului medic Mihai Lucan, mai sunt pe la Cluj.

PS.

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *