Epilog la Clujul meu iubit (10)

Azi pun punct final micului meu jurnal,  subiectiv evident, dedicat Clujului. Cateva concluzii:

1. ma declar dezamagit de putinatatea reactiilor starnite de jurnalul meu. Probabil ca e vina mea, scriu prost sau neatractiv. Sau e lumea lipsita de atitudine, ii e frica pur si simplu sa posteze comentarii sau i se rupe de Cluj. La felul in care arata, e administrat, la lipsa de evenimente vara, cred ca i se rupe. In plus, multi pleaca din Cluj vara, studentii sunt acasa, nu are cine sa ii dea viata. Mie unu imi place cand Clujul e ravasit de soare, strazile cvasigoale, cafenele pustii….dar prin septembrie este asa o renastere, uluitoare.

2. avem un oras extrem de colorat, de contradictoriu, in plina miscare si totusi cu foarte putine elemente de anvergura. E destul de provincial, nu are m un suflu de amploare, nu joaca la nivel mare. E u oras in mai multe orase, e asa cum zice sociologul V. Dincu, o umbra de comunitate, un oras mort, un oras atomizat, cu destine paralele in care interesele sunt extrem de incongruente. Are si o atractie dar te si dezamageste total. Un oras interesant.

3. e un oras destul de prost administrat de institutiile publice. Asta se vede bine si la piete, desi primaria a facut pasi  mari dar oamenii isi cam bat joc.  Multe dintre strazi sunt foarte nasoale. Avem insa un parc central foarte misto, in care s-au facut lucrari de calitate.  La Rutiera e dezastru, inghesuiala, lipsa de aer.  Multe as putea sa zic… Mai avem mult de lucru la Cluj.

4. Avem un oras care are o placere sadica sa barfeasca. Totul se decide in coterii, pe la colt, prin spate, in gasti de toate tipurile. Un oras care nu asuma opinii publice, proiecte publice de anvergura, care nu are placerea polemicii. Avem reviste culturale tot mai slabe, tot mai neinteresante si chiar stiu ce vorbesc, le citesc atent….dezbaterea e de foarte slaba anvergura….parca peste tot e un dolce far niente….intelectual binenteles….Multi tipi de valoare stau pe tusa…

5. Gata, ce sa zic, imi iubesc orasul mult, oricum, probabil si eu fac putzin pentru el, sa vedem ce va mai fi. Vacantza faina pentru totzi!

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *