Europarlamentarul din Alianţa Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, Monica Macovei, a acordat un interviu pe larg blogului tibifarcas.ro. Acesta a avut loc în biroul acestuia din Parlamentul European. Deţinătorul blogului participă la un stagiu de presă pe lângă instituţiile europene organizat de Reprezentanţa UE în România şi Freedom House România.
Relatările şi interviurile politice le public pe tibifarcas.ro relatările culturale pe clujulcultural.ro.

Europarlamentarul Monica Macovei solicită anularea alegerilor locale invocând o legislaţie electorală care dezavantajează net partidele noi, inclusiv al său, M10, în lupta cu partidele mari, în special PSD şi PNL.
Tibifarcas.ro: Preşedintele Iohannis a promulgat legea prin care conturile partidelor nu puteau fi executate silit pe perioada campaniei electorale. Cum vedeţi această problemă?
Monica Macovei: Prin această promulgare, preşedintele Klaus Iohannis a ştampilat frauda electorală pusă la cale de PSD şi PNL şi a îngropat orice încercare de schimbare a clasei politice. Amintesc ca Iohannies a spus, cu ceva timp în urmă, cînd a fost ales, că anul 2016 va fi „anul reconstrucţiei încrederii în politică”. A minţit când a spus asta, pentru că ceea ce face nu numai acum dar şi cu promulgarea altor legi şi cu alte decizii arată că nu are nici un gând să adopte sau să promulge vreo lege care să reformeze clasa politică, dimpotrivă să ajute PSD şi PNL, şi UNPR, UDMR şi restul partidelor parlamentare, care deja ştim ce face de 26 de ani, cum ne mint şi ne fură şi sunt corupte, le ajutată să rămînă la putere.
Eu zic să explicăm oamenilor ce e cu legea asta. În acest moment, conturile PSD, PNL şii probabil al alotor partide parlamentare sunt blocate de ANAF, pentru că aceste partide au datorii vechi, fie la companii private, care le-au făcut materiale de campanie, şi partidele nu le-au plătit, fie la utilităţi. Asta înseamnă orice bani intră în conturi ele nu mai merg la partide ci la cei la care PSD şi PNL au datorii. În parlament s-a votat deblocarea conturilor, eu am făcut două scrisori la preşedenţie, devenite apoi publice să nu promulge aceste legi pentru că sunt începutul unei fraude electorale şi pentru că discriminează atât cetăţenii obişnuiţi şi partidele parlamentare cât şi între partidelele parlamentare şi partidele neparlamentare, partidele mici. Am cerut să o trimită la Curtea Constituţională. Să ne spun CC dacă e constituţională sau nu. El e părtaş cu PSD şi PNL, la o fraudă.
De ce nu plătesc partidele „mari”? Că pe orizontală pun în dificultate sau chiar falimentează, bagă în insolvenţă prin neplată nişte zeci de firme..
Monica Macovei: Cel mai simplu răspuns e pentru că pot. De ce ei pot? Pentru că ei pot, că au reprezentanţi în Parlament care votează scutiri. Pe dvs nimeni nu o să vă scutească de aşa ceva. Măcar atît putea Iohannis, să trimită legea asta la CC. Iohannis nu se comportă ca un preşedinte independent.E o lovitură şi la adresa partidelor noi, si noi la M10 puteam să facem datorii, nu?
Sunt şi alte elemente care ne arată că aceste alegerile sunt fraudate. În opinia mea singura soluţie normală şi legală este anularea alegerilor şi să se stabilească altă dată a alegerilor. Trebuie modificate legile sau să fie amânate pur şi simplu
De ce?
Monica Macovei: Partidele noi sunt evident partide mai mici si e nedrept ca să le cerem acelaşi număr de semnături pentru a pune liste. Numărul de semnături cerut la noi vine de pe marte, 18.000 îin buucresti, dar pentru siguranta 20.000. Ca sa candidezi primar al Londrei trebui 330 de semnaturi! De cate ori e mai mare decat Londra? Asta tre să schimbi, e inutilă legea aia cu minimum 3 oameni un partid, cum să înnoieşti clasa politică cu legea asta feudală. Apoi, pragul electoral, cum să menţii acest prag când ai partide noi, de ce le păstrezi acest prag de 5 la sută? Doar ca să le tai gâtu să laşi PSD şi PNL la putere
(va urma)
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că a promulgat legea prin care conturile partidelor nu puteau fi executate silit pe perioada campaniei electorale.
Este vorba despre Legea pentru modificarea şi completarea Legii 334 din 2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, care conţine prevederi controversate. Iohannis a susţinut însă că legea permite partidelor să participe la campania electorală şi la „exprimarea voinţei politice”, conform Mediafax.ro
În acest context, şeful statului a precizat că legea introduce „o nouă normă, o aşa-numită afectaţiune specială pentru conturile de campanie ale partidelor politice”.
„Practic, contul de campanie al unui partid nu poate fi executat silit. Trebuie să ţinem cont când evaluăm această nouă normă de cel puţin două lucruri. Primul lucru se referă la faptul că există un fenomen, negativ în esenţă, dar există, numit migraţia politică – politicieni care părăsesc un partid şi trec în alt partid sau politicieni care părăsesc un partid şi înfiinţează alt partid. Este foarte uşor de imaginat că un creditor al unui partid migrează el sau migrează simpatia creditorului către un nou partid şi atunci putem să ne imaginăm situaţii în care competiţia politică este falsificată dacă se aplică o executare silită la contul unui partid, exact în campania electorală” a susţinut Iohannis.