Nu stiu cati colegi stiu ca in perioada interbelica exista un Sindicat al Presei din Ardeal si Banat, cu sediul la Cluj. Avea membrii de exceptie. Primul presedinte a fost Ion Agarbiceanu. Faceau parte, ca membrii activi Lucian Blaga, Aron Cotrus, Sebastian Bornemisa, Ion Clopotel, Cezar Petrescu etc. Aveau membrii de onoare si membrii stagiari. Dintr-un noroc enorm, eu cred ca exista un Dumnezeu al Presei, am reusit sa cumpar Almanahurile Sindicatului, tiparite in 1926 si 1928. Sunt, sa fiti siguri, fabuloase! Am cumparat si Almanahul Dictionar al Presei Romane, 1926, care inventariaza toate asociatiile de presa in interbelic si multi ziaristi. Au un farmec deosebit, unic. Stiati ca a existat Asociatia presei minoritare din Ardeal si Banat? Sau a corespondentilor straini din Romania?
Sunt mandru ca impreuna cu alti 41 de colegi am reusit, dupa 15 ani de presa la Cluj, sa infiintam Asociatia Profesionistilor din Presa. Nu neg ca sunt probleme, ca se poate mult mai bine, dar important este ca ea exista. Imi aduc aminte de sedinta de fondare, in martie 2005, 42 de jurnalisti in restaurantul Bulevard timp de 5 ore am votat statutul articol cu articol. Ce vremuri…
iata acum, in exclusivitate pe blogul meu, actul constitutiv al Sindicatului Presei Romane din Ardeal si Banat. SURSA: Almanahul Presei Romane din Ardeal si Banat 1926. Editura Sindicatului.
„Sindicatul Presei Romane din Ardeal si Banat
ACT CONSTITUTIV
Subsemnatii ziaristi romani, locuind la Cluj, intrunindu-se azi 26 Octomvrie 1920, intr-un local al restaurantului New York (n.m. Continentalul de azi), dupa lungi desbateri, au ajuns de acord sa pue bazele unei asociatiuni de presa sub numele „Sindicatului Presei Romane din Ardeal si Banat”. Acest Sindicat va primi ca membri nu numai ziaristii din Cluj, ci pe toti gazetarii romani din Ardeal si Banat, si isi propune sa ia apararea intereselor morale si materiale ale membrilor lui, precum si sa lupte pentru desvoltarea spiritului de solidaritate si colegialitate intre profesionistii condeiului.
Deleaga pe d-nii Ion Dragu si Leonard Paukerow sa intocmeasca proectul de Statut al Sindicatului, care va fi citit si votat in sedinta de la 3 Noemvrie 1920, cand totodata se va proceda la alegerea Comitetului.
Cluj, 26 Octomvrie 1920
Semnatii: Ion Agarbiceanu, D. TomescU, R. Dragnea, Ecaterina Pittis, Cezar Petrescu, Ion Dragu, Gib.I.Mihaescu, Jack Paleologu, D.I.Cucu, Adrian Maniu, Leonard Paukerow, Aurel Vasilescu, M. Em. Procopiu, C. Humureanu, Ion Clopotel si Vladimir Ionescu.”
Memorabil!!
In conditiile in care avem patronate total dezinteresate de ideea de breasla, colegi identici, cred ca nu ar fi rau, pentru cei care cred in idee de breasla, un sindicat de presa la Cluj. Ca peste tot in lumea civilizata, unde patronatele au un dialog cu sindicatele.
Numai bine la toti!
PS. Un coleg de breasla destept a avut ideea sa retiparim aceste 2 almanahuri ale sindicatului. Le vom republica, in editie anastatica, pe banii APPC. Discutiile sunt demarate deja.
foarte faina descoperirea. sunt curioasa cu cat le-ai cumparat si unde le-ai gasit 🙂
multumesc. A fost o chestie detectivistica. Am pornit de la o informatie dintr-o revista clujeana fara nici un impact, am analizat toate dictionarele de istoria presei, le am de altfel pe toate acasa, ale mele, si apoi le-am cumparat de la un anticariat. Un anticar care ma apreciaza mi le-a retinut 1 saptamana cand au intrat. Recent. Asa am ajuns la ele.
Toate acestea vor face parte din teza mea de doctorat in paralel cu volumul la care lucrez „Istoria presei scrise postcomuniste din Cluj – Napoca”.
la cativa amici apropiati din media, onesti si curati profesional, le-am aratat aceste almanahuri. Din start spun ca nu le imprumut absolut la nimeni. Am facut eforturi foarte mari sa le fac rost in conditiile in care multi dintre colegi de breasla m-au zeflemit si au ras de mine pentru pasiunea mea pentru istoria presei clujene.
salutari
felicitari, uriasule!
cat despre sindicat… in principiu, nu suna rau. dar nu prea pricep cum se impaca sindicatul cu asociatia. altfel, numai bine!
mersi.
pai se poate dizolva asociatia si infiinta un sindicat.e simplu.e doar o idee
Avea membrii de exceptie.
Mai studiază problema pluralului substantivului membri, că eşti varză la capitolul ăsta, deşi nu eşti singurul:)))