Forta presei de calitate

Sigur stiti  de marea lovitura de presa data de cotidianul spaniol de sport „Marca”, apropiat de  Real Madrid. Acolo daca castiga Real si pierde Barca ei dau pe prima pagina, mare, ca a pierdut Barca! Mi-a confirmat asta cel mai bun ziarist de sport din presa locala Codin Samoila, in opinia mea binenteles.

Si in aceste conditii, de ziar de casa  al lui Real, in 4 zile Marca il da jos pe presedintele lui Real, prins ca a masluit 3000 de voturi ca sa fie reales daca bine stiu. Presa sportiva spune ca avem de a face cu un Watergate spaniol !

Acum e o discutie cum doi jurnalisti au reusit lovitura asta. Eu cred ca o echipa intreaga a lucrat la lovitura asta de presa. Oricum, Marca, care tine cu Real la greu, asa cum „AS” tine cu Barca a dat o mare mare lovitura. Acum nici nu  mai conteaza  daca Gatlej adanc, fie-i tarana usoara, ca s-a dus,  nr. 2 din FBI in acele timpuri, a dat info la Carl Bernstein si Bob Woodward de la Washington Post ca sa il dea jos pe Nixon, asa cum numai conteaza cine a avut interes sa il dea jos pe presedintele lui Real. Poate ca a fost un demers jurnalistic pur si simplu bine facut, profi, poate ca e vorba de o lucratura. Cine stie… Oricum asta demonstreaza, caderea presedintelui de la Real Madrid,  cat de tare a fost lovitura si ce forta are presa quality.

La Cluj ultima oara cand un mare sef a cazut din cauza presei a fost in cazul procurorului aplaudac, dat jos de dezvaluirea fara precedent a „Evenimentului Zilei”, subiect preluat apoi de toata presa din Romania. Mihai Soica, nota 10!

Pe de alta parte asta spune mult despre lipsa jurnalismului de investigatie din media autohtona sau clujeana si a jurnalistilor  care sa practice acest gen jurnalistic.  Sau despre modul cum se face presa la noi, cu investigatiile inexistente sau compromise din interiorul breslei. De jurnalisti perversi sau incompetenti. Sunt exemple berechet din ambele spete.

Părerea ta contează:

comments

6 thoughts on “Forta presei de calitate

  1. total de acord cu parerea dvs. doar o mica precizare: Marca si AS tin ambele cu Real Madrid, ziarele „Sport” si „El Mundo Deportivo” tin cu Barca

  2. Spui aşa: „La Cluj ultima oara cand un mare sef a cazut din cauza presei a fost in cazul procurorului aplaudac, dat jos de dezvaluirea fara precedent a “Evenimentului Zilei”, subiect preluat apoi de toata presa din Romania. Mihai Soica, nota 10!”
    Te întreb un singur lucru: fără fotografia lui Eugen Olariu, ar mai fi ieşit ceva de acolo? Răspunsul îl ştii şi tu! Rândul acela merită o completare…

  3. corect dl vasile, cu scuzele de rigoare, il amintesc pe Eugen Olariu. De altfel simpaticul fotoreporter este unul din cei mai bun pe domeniul sau, fiind si mic patron de presa la Ejupress. Mai mult, este un tip care se implica in actiuni de breasla ceea ce este enorm in presa locala clujeana cam dezbinata. Bonus: foto super tare eugen cu Funar luat pe sus de Ciorca…cine are memorie isi va aduce aminte…a facut istorie poza aia!!

  4. Să facă presă de jurnalism de investigaţie jurnaliştii ale căror salarii îi pot împinge să facă asta şi care, dacă intră în procese, au asigurat măcar un amărât de avocat din banii patronului, în urma unui rând din contract care să se refere la asta. Nu crezi, Tibi, c-ăsta ar fi unul din motivele pentru care anchetele lipsesc cu desăvârşire, lăsând loc „presei de comunicat”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *