Fricile romanilor

Dau mai jos rezumatul ultimuluui studiu IRES pentru ca mi se pare foarte interesant. Cine vrea mai multe date gaseste pe www.ires.com.ro

Românii sunt îngrijoraţi, fatalişti, nefericiţi, rezervaţi dar în acelaşi timp optimişti şi mândri că sunt români.

O arată datele rezultate din studiul despre starea naţiunii realizat, în septembrie, la nivel naţional, de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES.

Studiul analizează care sunt cele mai mari îngrijorări si probleme ale românilor, dar deopotrivă scanează mentalul colectiv în ceea ce privesc resorturile în care oamenii își găsesc fericirea și își fac proiecțiile de viitor.
În contextul permanentizării crizei economice, studiul pune accent pe percepțiile românilor cu privire la traiul de zi cu zi, dar și asupra posibilităților de a depăși grijile cotidiene.

Printre cele mai mari îngrijorări ale românilor, în momentul de față, se afla: nivelul corupției, salariile, sistemul de sănătate și prăpastia dintre oamenii bogați și cei săraci, în legătură cu care sunt îngrijorați peste 80% dintre respondenți.
Cea mai importantă problemă a țării identificată de respondenţi este lipsa locurilor de muncă.

Situația economică a țării este percepută ca fiind proastă sau foarte proastă în acest moment de către 81% dintre respondenți, în timp ce doar 15% consideră că aceasta este bună sau foarte bună. Lipsa banilor şi starea materială în general este identificată de respodenţi ca fiind cea mai mare problemă personală.

Există mai mulţi români nefericiţi decât fericiţi (47% vs. 40%), în timp ce 12% dintre români nu se consideră nici fericiți, nici nefericiți.

Mai mult de jumătate dintre români (58%) cred că situația economică actuală a țării este mai proastă sau mult mai proastă decât cea existentă înainte de 1989.

Românii sunt totuşi optimiști, 52% dintre ei considerând că peste 5 ani economia țării va merge mai bine, în timp ce 11% consideră că aceasta va fi la fel, iar 26% sunt de părere că va fi mai proastă. Românii cred însă că majoritatea conaţionalilor (63%) sunt mai nefericiţi decât înainte de 1989. 73% dintre români l-ar sfătui pe un tânăr care are șanse să își găsească un loc de muncă în străinătate să plece, în timp ce doar 25% l-ar sfătui să rămână în România.
8 din 10 români cred că majoritatea oamenilor încearcă să profite de pe urma celorlalți, în timp ce 4 din 10 nu se simt în siguranță.

Mai mult de 90% dintre respondenți sunt de părere că majoritatea oamenilor bogați din România au făcut avere în mod necinstit, în timp ce doar 4% consideră că aceștia au făcut avere în mod cinstit.

85% dintre românii care cred în Dumnezeu (95%) se bazează în mare sau foarte mare măsură pe ajutorul divin atunci când au greutăți, iar 45% sunt de părere că lucrurile ar merge mai bine în România dacă liderii religioși s-ar implica în politică (20% – sigur da, 25% probabil da).

Ancheta a fost realizată telefonic, pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 1383 de indivizi de 18 ani și peste.

Mai multe pe www.ires.com.ro

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *