Frustrarea de sambata sau nevoia de a fi informat

De ani si ani cumpar sambata dimineata ziarele, inclusiv cele la care lucram. Sunt un matinal, am un regim diurn, nu prea rezist la nopti nedormite. Impreuna cu scumpetea Wolfie ies sambata sa cumpara ziarele pe la 9.00 si sa beau o cafea la restaurantul cochet al cartierului.

Muream de curiozitate sa aflu relatarile de presa despre jaful din Manastur. Ce imi ofera mie, ca simplu cititor de presa, gazetele locale, de dimineata, de Sambata, deci Proaspete????…NIMIC !!! OOO, ba da, o sfidare uriasa a dreptului de a fi informat. 

CE OBSERV

1. Faclia  de Cluj, ziarul cu cel mai mare tiraj, local, singurul care iese sambata la prima ora, ofera 500 de semne despre jaf!! 500 semne! desi au ziarist, C.P. care toata ziua e cu politaii.

2. Sambata NICI un alt cotidian local negratuit NU are EDITIE!! Managerii din pres locala au motivat ca nu renteaza, nu „se citeste”, nu vine reclama, nu sunt bani, trebe inchise. Desi trendul e sa ai si editie de duminica! „adevarul” are …2 editii de duminica!!

La CLUJ nu  a contat ca vineri de obicei full de evenimente, pe politic mai ales, vizite de ministri, conferinte  de presa parlamentari, n evenimente. Se da  doar pe „online”. Cati clujeni au oare „online” in judet??? (ca doar nu reducem totul la Cluj-Napoca).

3. Saptamanalul „Gazeta de Cluj, care apare sambata, nu consemneaza nimic.

4.NOROC cu presa centrala. Un elogiu din acest colt corespondentilor care au muncit pana noaptea. Culmea, un clujean trebuie sa citeasca intai presa nationala, ca sa afle ce s-a intamplat la el in oras.

5. abia la 14-15.00 reusesc sa ma informez complet, dintr-o excelenta editie a cotidianului local gratuit „Adevarul de seara”. Deschidere de ziar de impact si 2 pagini beton, exhaustive

. Sincere felicitari! Sunt curios ce mai dau, taman luni, restul ziarelor locale pe editiile tiparite.

CONCLUZIE

a.Daca sunt un cetatean care nu are net,  ca nu isi permite, nu e multumit cu ce a primit de la tv, a auzit vag  de jaf,  din presa locala print de sambata nu  afla mai mult de jumate de zi NIMIC DESPRE Jaful deceniului! Nici despre alegerile locale de duminica, alt eveniment important.

PUNCT DE VEDERE DE STaNGa (sindicalist mediatic)

O solutie af fi subventionarea de catre Primarie integral a editiilor de sambata ale „Ziua de Cluj”, „Foaia Transilvana”, „Monitorul de Cluj” inclusiv „Faclia de Cluj”, „Cluj Expres” si „adevarul de seara”, chiar daca „Faclia” si „”adevarul de seara” scot editii oricum.

solutia mi se pare valida pentru ca nu exista riscul pentru Primarie sa fie deranjata pe banii ei, cum se spune, de materiale incomode pentru ca demult nu prea se mai scrie critic si argumentat, in opinia mea, referitor la aceasta institutie fundamentala, cu exceptia a doua trei titluri.

Situatia actuala spune multe despre cat de grava e situatia financiara in media locala. Principalele ziare nationale au editie de sambata….

ps

E ultima oara cand imi calc promisiunea de nu mai scrie de presa locala dar mi s-a parut simptomatic ce s-a intamplat. Cred ca e o chestiune de meditatie. jaful si alegerile impuneau macar de  data asta editii speciale. Daca se faceau editii speciale dedicate alegerilor se prindea si jaful, ca la 17.30 a fost.  Pana la 19 se puteau da 3000 de semne lejer…insa comoditatea e mai buna…

UPDATE

Asa cum am anticipat nu am citit aproape nici o informatie noua in presa locala de luni in ce priveste jaful de la BT Manastur. Fata de ce a dat „Adevarul de Seara” de sambata si duminica, cele mai complete relatari,  restul concurentilor din presa locala  cotidiana nu vin cu absolut nimic nou decat reiau filmul evenimentelor cu exceptia celor de la „Foaia Transilvana”…da, am recitit cu atentie si pot sa zic ca am gresit la apreciere deci reiau argumentatia aici …”Foaia Transilvana” (FTR) a reusit sa stea de vorba cu o sursa care a vazut inregistratrile de la jaf, si cred ca au vazut si ziaristii de la FTR aceste inregistrari, desi citeaza „sursele care au vazut casetele”, in fine, nici nu conteaza asa mult. Teoria celor de la FTR este ca e vorba de o lovitura data de specialisti cu pregatire militara, atentie, deci Profesionisti.

Varianta FTR se loveste cap in cap cu teza sustinuta de corespondentul in judetul Cluj al „Evenimentului Zilei”,  care spune in ziarul de luni ca e vorba de …atentie, AMATORI, citand ofiteri SRI si „doi si un sfert”. Motivele: a. documente bancare si hartii in care se impachetau bancnote, gasite nu vineri ci…duminica in perimetru de politisti si b. faptul ca jefuitorii nu au atacat seiful dupa ce angajata bancii a refuzat (doamne ce curaj nebun a avut femeia, sau prostie, putea sa fie omorata). FTR da si o schema a drumului parcurs de jefuitori dupa lovitura dar in explicatia foto confunda strada Bucium cu …Bucegi (in text apare Bucium, in foto Bucegi).

Una peste alta, eu, ca cititor de rand, pe cine sa cred?? Pe FTR sau EVZ? Sunt amatori sau sunt profesionisti jefuitorii?

Oricum, la FTR lucrurile se misca, oamenii incearca variante, se chinuie sa scoata altceva decat restul presei locale si merita felicitati pt asta. Nu pot uita extraordinara prima pagina 1 , complet portocalie, imediat dupa rezultatele de la  alegerile locale  din vara 2008 (atunci FTR se pozitioana pe piata presei locale ca si ziar quality, acum e popular-tabloid), cand tandemul Boc si Tise au luat eventul, ca sa folosim si termeni fotbalistici de ex-jurnalist sportiv 11 ani. 

No, bafta la toti si nu va suparati pe mine cand ma dedau si eu la mici analize. Oricum e prima si …ultima.  Blag, Paluga, F.D. se aude????

Părerea ta contează:

comments

One thought on “Frustrarea de sambata sau nevoia de a fi informat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *