Fugi cu Donath! Salvează statuia!

Mă alătur celor care au pus pe picioare acest eveniment, mai ales că am scris şase articole la un interval de un an despre statuia lui Donath pe când lucram la un cotidian local din Cluj. Un articol l-am introdus şi în unul din Anuarele Asociaţiei Profesioniştilor din Presă Cluj. Mă bucur mult deci că se face această treabă bună legată de statuia lui Donath. Sprijn cu tot ce pot salvarea acestei statui, am şi participat acum două luni la o şedinţă legată de soluţii de salvare a statuii Donath.

Articolul de mai jos e preluat de pe cluj.travel, cu permisiunea acestui site.

Statuia este amplasată momentan pe o proprietate privată

„Statuia lui Donath” este amplasată momentan pe o proprietate privată

În data de 25 mai 2013, în Padurea Hoia din Cluj-Napoca se va desfășura concursul de alergare „Fugi cu Donath!”. Acesta reprezintă o premieră la nivel naţional, fiind prima cursă de alergare pe un circuit cu obstacole din România. Totodată, ea atrage atenția asupra unui monument uitat al Clujului, care ar putea deveni o atracție turistică majoră.

LEGENDA. Concursul readuce în actualitate legenda ciobanaşului Donath, o variantă clujeană a eroului de la Marathon. Donath, un ciobănaş care păştea oile în zona pădurii Hoia, a fugit să dea de veste în cetatea Clujului că turcii sapă la devierea Someșului în zona care azi se numește chiar „Tăietura Turcului”. Orașul fiind sub asediu, devierea râului ar fi însemnat capitularea în scurt timp, din cauza lipsei apei potabile. Ajuns în cetate, Donath și-ar fi dat ultima suflare, după ce  i-a anunțat pe mai marii orașului despre planurile turcilor, salvând astfel orașul. Mai târziu, recunoscători, clujenii i-au ridicat ciobănașului o statuie în zona în care își păștea el oile.

„Cu ocazia competiției, actori ai Teatrului Naţional Cluj-Napoca vor povesti legenda lui Donath şi vor da startul concursului în stil original ardelenesc, iar în completarea evenimentului, se va pune în scenă teatru senzorial, în incinta Parcului Etnografic”, a declarat Gabriel Părăuan, președintele Clubului Ecologic Transilvania, unul dintre organizatori.

„Fugi cu Donath” e prima cursă cu obstacole organizată în România/ Foto: Runsilvania

„Fugi cu Donath” e prima cursă cu obstacole organizată în România/ Foto: Runsilvania

CONCURSUL. „Fugi cu Donath” este o cursă de alergare pe un traseu amenajat cu diverse obstacole. Parcurgerea acestui traseu presupune un efort complex şi necesită o minimă pregătire fizică generală. Evenimentul se adresează sportivilor de orice fel, fie ei pasionaţi de alergare, crossfit, parkour, free running, escaladă sau alte sporturi.

Lungimea traseului este de circa cinci kilometri (distanţa aproximativă pe care a alergat Donath până în cetate), iar printre obstacole se găsesc pereţi verticali ce vor trebui escaladaţi cu sau fără ajutorul frânghiilor, alte formaţiuni verticale, plane sau piramidale care vor trebui depăşite, pasaje înguste, ascendente, descendente sau în zig-zag ce vor trebui trecute în alergare, tuneluri joase prin care se va trece târâş, segmente în care se va alerga printre anvelope auto sau alte amenajări; se vor face căţărări pe plase textile sau amenajări similare, se vor trece gropi cu apă ori cu noroi etc.

Evenimentul va cuprinde și activități complementare – un poligon de airsoft, unul de paintball, concurs şi expoziţii fotografice precum și cursa „Junior”, adresată copiilor. Înaintea startului, parașutişti vor ateriza la punctul 0 al cursei.

Sfântul Donatus a fost transformat de clujeni în ciobanul Donath

Sfântul Donatus a fost transformat de clujeni în ciobanul Donath

Statuia. Cu ocazia concursului, clujenii sunt invitați să viziteze „statuia lui Donath”, o operă de artă barocă, aflată pe o proprietate privată care, cu acest prilej, se va deschide publicului. Memoria colectivă a orașului a atribuit acest monument ciobanului legendar, dar de fapt este vorba de un alt personaj, care poartă însă același nume – Sfântul Donatus.

„Este o statuie barocă din prima jumătate a secolului al XVI-lea, care îl înfățișează pe acest sfânt, protector al viilor, de aceea și amplasamentul neobișnuit, pe Dealul Hoia, unde pe atunci se aflau viile Clujului. Tunica romană în care este îmbrăcat arată că este vorba de acest sfânt, și nu de un cioban”, explică istoricul de artă Nicolae Sabău. Ulterior instalării statuii, mentalul colectiv clujean a translatat identitatea sfântului către ciobanul din legendă. „Cele două nume asemănătoare și zona unde se află statuia, respectiv nu departe de «Tăietura Turcului», au ușurat această confuzie, care a născut o frumoasă legendă urbană, cea a statuii ciobănașului Donath, ridicată de orașul recunoscător”, a completat istoricul Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Potrivit reprezentanțiilor Primăriei, situația juridică a statuii este una complexă, el fiind un monument de for public inclus în inventarul Primăpriei, dar amplasat pe o o parcelă privată. „Fugi cu Donath” se dorește un prim eveniment care să atragă atenția asupra stării de degradare a statuii și să contribuie la introducerea sa în circuitul public.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Runsilvania şi Clubul Ecologic Transilvania împreună cu partenerii acestora, printre care Asociația Klausenburg și Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *