Hai să îl ajutăm pe Tudor!

Cu Tudor Ştirbu am lucrat sporadic, la Ziarul Clujeanului şi Clujeanul., ambele ziare închise. Face parte din cei şase jurnalişti iniţiatori, in februarie- martie 2005, care la o idee de a mea, au pus bazele Asociaţiei Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC). A fost iniţiator, apoi membru fondator.

E din Deva, e jurnalist pur sânge, de investigaţii. Un tip retras, tăcut, tenace, foarte bun pentru munca de investigaţii, nu gură mare cum sunt eu. Peste tot unde a lucrat a scris articole extrem de bine documentate. Unul i-a adus ghinion, povestea e complicată, a fost dat în judecată, a pierdut, are de plătit 5000 de euro. Sentinţă definitivă la Tribunalul Cluj, menţinută de Curtea de Apel şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Nici colegul său din oraşul natal, Deva,  Mihai Goţiu, nu e  străin de sentinţa asta. Poate dă nişte bani, măcar acum…Firma unde lucra Tudor, Publimedia Internationa SA…nu mai există. Aşa că jurnalistul trebuie să plătească preţul unei maşini, faţă de un medic care s-a considerat prejudiciat.

Stirbu

Jurnalistul Tudor Stirbu

APPC, asociaţia din care face parte i-a sărit în ajutor. Eu am propus în Adunarea Generală a APPC să iniţiem o campanie pentru strîngere de fonduri, lucru acceptat de AGA, iar fostul secretar Eugen Olariu şi-a donat salariul pe 5 ani lui Tudor. APPC trebuie să identifice aceşti bani datoraţi lui Eugen şi să îi vireze în contul deschis pe numele lui Tudor. 

Aşa că cine doreşte dintre cititorii blogului meu să contribuie aveţi contul mai jos, dat în comunicatul oficial al conducerii APPC.

Hai să îl ajutăm pe Tudor să scape de amendă! În prezent Tudor lucrează ca editor la siteul regional de ştiri  voceatransilvaniei.ro

Iată informarea APPC:

„Dragi colegi,

Astazi dam startul campaniei de sprijinire a colegului Tudor Ştirbu. Contul în care vor fi virati banii este IBAN RO88 BTRL 0130 1205 8743 12XX. Campania ramane deschisa pana in momentul in care se va strage toata suma necesara lui Tudor pentru plata daunelor de circa 5.000 de euro ce i-au fost imputate in urma redactarii unui articol. Mentionez ca principalul motiv al condamnarii lui a fost titlul de pe prima pagina al materialului, care nu i-a apartinut lui Tudor.

!!!Foarte important este ca la „detalii de plata” este sa mentionati „CAMPANIE TUDOR STIRBU”!!!

Vom comunica periodic sumele care se strang si persoanele care au donat.

De asemenea, la cerere, vom face o adresa oficiala APPC in care vom da detalii despre campanie petru cei care vor sa mearga la firme pentru donatii, aşa cum ne-a cerut colegul de la Turda.

Cu respect,
Remus Florescu
Presedinte APPC”

Stirea condamnării

http://oradecluj.oradestiri.ro/ziarist-clujean-obligat-sa-plateasca-daune-morale-pentru-relatarea-unui-caz-de-malpraxis/actualitate/2013/04/01/

Ziarist clujean obligat să plătească daune morale pentru titlul din relatarea unui caz de malpraxis

Scris de Mihai Bacalu la 1 Apr. ora 9:18Comentarii

 

 

CLUJ. Magistraţii Tribunalului l-a obligat la sfârşitul săptămânii trecute, pe ziaristul clujean Tudor Ştirbu să-i plătească chirurgului estetician Valeriu Nicula, suma de 5.000 de euro, ca daune morale pentru deteriorarea imaginii.

Ştirbu a relatat în publicaţia Clujeanul, în urmă cu 5 ani, la reclamaţia unei persoane vătămate, despre operaţia de revigorare a feţei, pe care medicul i-a făcut-o, dar care în opinia sa nu a reuşit.

Medicul s-a plâns judecătorilor, că în urma materialului publicat, a început să fie ocolit de clienţi. Prima instanţă, Judecătoria Cluj i-a respins plângerea, dar la apel a primit câştig de cauză de la judecătorii Tribunalului, medicul primind o parte din pretenţiile solicitate, în cuantum de 5.000 de euro. Curtea de Apel a casat anul trecut soluţia, trimiţând înapoi dosarul pentru rejudecare Tribunalului, care a menţinut acum decizia.

Tudor Ştirbu este unul din cei mai buni ziarişti din domeniul investigaţiei de presă, cu o experienţă profesională de peste 10 ani.

Acesta este convins că a respectat normele de redactare a unui material de presă şi a relatat atât poziţia pacientului nemulţumit, cât şi pe cea a medicului implicat.

Medicul Valeriu Nicula ne-a declarat că soluţia îl mulţumeşte pentru faptul că i s-a dat dreptate, chiar dacă cuantumul despăgubirilor este mult sub cel solicitat, în valoare de 100.000 de euro.

Nicula nu a contestat conţinutul articolului, ci formularea titlului, din care reieşea că pacientul ar fi orbit. “A fost un titlu fals”. (“A orbit de la operaţia estetică”). Nici titlul ulterior nu a fost pe placul său (“Ce poţi face cu 100 milioane de euro”), aluzie la pretenţiile solicitate de italianul Ermes S.

Medicul ne-a declarat că într-adevăr operaţia la pleoapele inferioare nu a reuşit din prima intervenţie, fiind necesare două retuşuri. “Un retuş a fost efectuat la mine, apoi pacientul a plecat la alt medic”.

Nicula nu a fost mulţumit nici de explicaţia formulării titlului de către editorii publicaţiei. Nu doar ziaristul Tudor Ştirbu a fost implicat în litigiu, ci şi SC Publimedia International SA, proprietarul ziarului.

Decizia magistraţilor clujeni mai are o cale de atac şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel.

Monitorul de Cluj

http://www.monitorulcj.ro/actualitate/29597-jurnalistul-clujean-tudor-stirbu-condamnat-la-plata-unor-daune-de-5000-de-euro-pentru-un-titlu-care-nu-i-apartine

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *