Herta Muller, lecturile, mai citim ceva?

Cultura face accesari putine, cultura nu vinde, e textul tot mai des auzit in media.  Vinde sportul si scandalul. Si asa la Cluj au ajuns ziarele sa nu aiba pagini sau rubrici de cultura cu exceptia „Facliei” care are zilnic pagina de cultura, cea mai buna si citynews.ro, care are sectiune Cultura. Intr-un oras cu mii de studenti, cu festival de film, cu cadre didactice sunt prea putine articole de cultura bune in media. E full se subiecte pe tema asta. Numai eu am 5 minim tari, care oricand ar putea fi publicate lejer. In fine. Restul publicatiilor dau articole pasajere, nu au o politica de acest tip. Asa ca ma felicit ca atat timp cat am lucrat la „Ziua de Cluj” am putut coordona o pagina sau o jumatate de pagina cu largul concurs al lui Tavi Hoandra si Rares Bogdan, care sunt si ei indragostiti de citit. Plus ca Tavi are patru carti publicate. Daca mi-as aduna toate textele, anchetele, reportajele sau articolele culturale ar iesi o carticica buna. Exista aceasta moda ca unii sa isi stranga publicistica in volum si nu iasa rau in general. Cele 4 volume ale lui Cristian Tudor Popescu, sau a lui Turcescu, sau la Cluj al lui Tavi Hoandra, daca sunt acum recitite spun multe lucruri bune, sunt texte excelente.

Ma gandeam la lucrurile astea ieri seara, la libraria Universitatii, dupa ce am parcurs la pas noua Piata a Libertatii. (eu refuz sa ii zic Unirii, mi se pare foarte urat, desi asa era si in interbelic numele ei. Mai frumos e Libertatii, ca acolo au murit oameni ca noi acum sa putem avea libertate de expresie). Cine a citit oare cartile Herte Muller inainte ca ea sa devina premiat Nobel? Cred ca foarte putini. Eu nu am citit nici o carte, recunosc, desi o cunosteam pe autoare. Cati ditre voi ati citit? Scrieti aici coment, recunoasteti, ati citit sau nu?

In general ce carti cititi, ce ati citit in ultimul timp? Eu am citit „Prima guvernare Roman” de Alex Mihai Stoenescu, „Drum pe contrasens. Memoriile unui prim ministru” de Radu Vasile şi fabuloasa „Clienţii lui Tanti Varvara” de Stelian Tanase.

Voi?

Părerea ta contează:

comments

4 thoughts on “Herta Muller, lecturile, mai citim ceva?

 1. poate are pe varianta online, stirute. pe varianta print, in comparatia cu Facla, din pacate, nu a avut si nu are. Pt ca nu are o pagina de sine statatoare. eu la asta ma refeream. Eu consider ca evenimentele culturale din oras in acest moment sunt mai bine reflectate in Faclia. Imi pare rau pentru acest fapt. Ia Faclia o saptamana, ia si Ziua de Cluj si vezi. Nu lua orice critica ca un ataca la persoane, fac o constater care este evidenta. Spre deosebire de tine, care nu ai timp din cauza online-ului eu stau acasa si analizez.
  te salut.

 2. acum hotărăşte-te ce compari. făclia e print, atunci nu pune city în aceeaşi oală. ziuadecj.ro e online, atunci nu-l pune în oala printului.
  şi ziuadecj.ro are secţiunea „cultură” pe site, monitorizeaz-o,compară accesările pe online la cele trei ziare (ziarulfaclia.ro, citynews.ro şi ziuadecj.ro) şi te lămureşti foarte clar şi fără dubii.

 3. Ok. eu ma refer mai ales la PRINT.
  in plus, la online, mi se pare sectiunea de pe city mai buna. Nu m-am uitat pe accesari asa detaliat ca tine, nu gust presa online, eu ma refeream la print. Ziarul tot ziar ramane, ala de hartie e baza.
  orgoliile nu isi au rostul, dar e bine ca iti aperi munca.
  succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *