Inapoi in "90

Lume racnind sloganele din 1990 sau din Piata Universitatii, „Jos comunismul”  sau „Jos dictatura”. Oameni fanatizati, de o parte sau alta. Violenta verbala, steaguri rupte. Imagini de campanie electorala tensionata. Imagini gen 1990, cand massele chemate de FSN atacau partidele istorice, asediau sediile lor, a ziarelor democratice. La Cluj, radicali maghiari si romani mai mai sa se incaiere de Ziua Nationala. Noroc cu  Politia ferma. O zi nationala cu final haotic, dupa ce trei sfertur din zi a fost calm la Cluj, nu si la Timisoara.

Doina Cornea cu Geoana, Tismaneanu cu Basescu. Si altii ca ei, intelectuali publici extrem de stimabili, polarizati in tabere ireconciliabile. S-au spus vorbe grele de tot. Clivajul e mare. Toti privim spre rezultatul de uminica in chip mesianic. Daca iasa x vine apocalipsa, daca iasa y vine paradisul. Nu discutii pe proiecte si viziuni istorice, pe solutii pragmatice de iesire din criza, acum, cand firmele abia respira si statul nu are bani de salarii. O tensiune nemaiintalnita, o polarizare pe care o credeam uitata. Iata ca mentalul colectiv nu a uitat rupturile din 1990, cand s-au destramat familii pe criterii de optiune politice, s-au rupt prietenii de o viata. Stiu ce vorbesc.

Apoi, din nou, un Basescu lacrimand, exact ca in episodul „Draga Stolo”. Momente incredibile in doua zile, cu evenimente care se deruleaza repede, si mai cu seama, la televizor, dictatorul mediatic!

Poate nici nu conteaza cine iasa ci doar ca aceasta atmosfera sa se termine cat mai repede. Poate ca apropierea sarbatorilor de iarna si finalul alegerilor vor calma spiritele. Poate va invinge eternul Pupat Piata Independentii tipic romanesc. Sau Mos Craciun!

Părerea ta contează:

comments

One thought on “Inapoi in "90

  1. Draga Tibi
    Coposo sau Ratiu cred ca se rasucesc in mormint in aceste momente . Ce sa spun de Bratianu ?!
    Este incredibil , cum cu minti inguste si urmarind interesul unui grup restrins , se poate asocia dreapta cu stinga . Rezultatul – aruncarea cu mocirla in istoria RO , in valorile pe care le-am avut si cu care ne-am mindrit . Este o coalitie rusinoasa cea formata la Timisoara , nu atit din prisma faptului ca e impotriva unui rau potential ” Basescu ” , ci fiindca este impotriva firii , bunului simt , istoriei si a tuturor regulilor care guverneaza politica.
    Pacat ca traim aceste clipe…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *