Inapoi la citit. Ce zic cifrele?

Unul din fenomenele pe care personal le preconizez la toamna/iarna, din cauza lipsei cronice de bani, a saraciei, va fi reintoarcerea la lectura. Bibliotecile vor avea mai multi cititori pentru ca lipsa de bani ii va obliga pe multi sa stea acasa. Sigur nu ma refer la toti romanii. Unii au bani, posibilitati materiale, si vor „iesi” mai mult. Altii nu. Om vedea. Inapoi la lectura cred ca va fi deviza.

Am strans cateva statistici a unor institute nationale sau a unor firme mari care fac sondaje de opinie in ce priveste CONSUMUL CULTURAL. Datele mi se pare foarte interesante si vi le ofer spre lectura. Le-am cules sintetic. Nu le comentez ci zic atat. Scade piata de carte!

Studiu al obiceiurilor de citire si cumparare a cartilor, realizat de GFK Romania

–         Statisticile spun ca romanii citesc putin si dau rar bani pe carti

–         În 2009, unul din trei romani a cumparat carti, in special tineri cu varste intre 15 si 29 de ani, care locuiesc in orase medii, sunt educati, au venituri personale lunare peste 1000 lei.

 –         Cel mai putin citesc persoanele cu varste intre 40 si 49 de ani, care au un nivel scazut al educatiei (absolventi de scoala profesionala, cel mult liceu), sunt casatoriti si au venituri personale lunare de maxim 400 lei.

 –         O treime din romani citesc carti cel putin o data pe luna

 –         Cel mai mult citesc bucurestenii, locuitorii din Banat, Crisana, Maramures si Transilvania

 –         Cel mai putin citesc cei din Oltenia si Dobrogea (o data sau de doua ori pe luna)

 –         O alta treime din romani citesc doar de cateva ori pe an sau chiar mai rar si tot aproximatov 30 nu citesc carti deloc.

 –         In mediul rural, ponderea celor care nu citesc ajunge la 50 la suta.

 Barometrul de Consum Cultural pe 2009, realizat de Centrul de Studii si Cercetari in Domeniul Culturii

 –         51 la suta din romani nu au cumparat carti in 2009, mai multi ca in 2008, cand nu au cumparat carti 46 la suta.

 –         Pretul mediu al unei carti este de 20-30 lei

 INSTITUTUL NATIONAL DE STATISTICA

 –         In 1991 se publicau 2.914 titluri de carti si brosuri

 –         In 2007 s-au publicat de patru ori mai multe, 12.378 .

 –         Tirajele au scazut cu 80 la suta, de la 57.727.000 de exemplare la 8.751.000 in 2007.

 –         Cartile cu pret redus se vand cel mai bine

          Fenomenul vanzarii cartii impreuna cu ziare a dat o lovitura grea pietei editoriale. A adus aproape cititorul dar cand cartea nu se mai vinde cu ziar nu e…cumparata.

 –         Piata de carte e in scadere

 –         In Romania sunt 4000 de edituri.

Părerea ta contează:

comments

2 thoughts on “Inapoi la citit. Ce zic cifrele?

  1. Parerea mea este ca solutia corecta in perioada de criza este ca fiecare sa incerce sa produca mai mult,sa fie mai chibzuit si sa se obisnuiasca cu castiguri mai putine….lectura ,sportul si alte activitati trebuie sa aiba locul lor.Asta cu „refugiu” in lectura mie i-mi suna ca si cum am intra intr-o biblioteca si dupa ce am rade 50 de rafturi de carti,am deschide larg fereastra si am zice….”oaaaau ,a trecuuuut criza!!!!!!!!”

  2. mie mie dor de un refugiu in lectura sincer.
    normal ca in ai dreptate in ce zici tu mai sus dar…lectura nu strica niciodata. Vezi ca ai niste carti bune in mica ta biblioteca cam…neatinse moro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *