Invatamintele lui Havel

Tot mai mult ne apropiem de aniversarea a 20 de ani de la doborarea regimului odios comunist. Nu stiu cum de s-a intamplat ca am inceput sa citesc,pe rand, intr-o seara rece de toamna senzationalele carti ale istoricului militar Alex Mihai Stoenescu, un tip care a recunoscut de altfel ca a fost trompeta la Securitate, am articolul in care recunoaste. Dar dincolo de asta, cartile acestui autor sunt fundamentale pentru intelegerea Romaniei postcomuniste, si a preluarii regimului de echipa Iliescu. Cartile care sunt neaparat de citit… sunt „Batalia pentru putere. Prima guvernare Roman”, editura RAO, „Romania Postcomunista” dar si „Istoria loviturilor de stat, vol 4-5”, tot la RAO.
Merita sa le cititi, nici nu le veti putea lasa usor din mana, garantez!

In timpul lecturii acestor carti, a caror prime capitole mi-au adus aminte de anii 89-90, foarte tulburi, cu schimbarea de Putere, cu alungarea comunismului, cu impuscarea lui Ceausescu, doamne ce departe mi se pare…, iata, vine ziarul Adevarul, care mi se pare tot mai bun, sincer, si ne da acest episod cu moartea Ceausestilor, cu dezvaluiri etc etc.
Ieri, interviul cu marele disident Vaclav Havel m-a adancit tare in fotoliu. Ma priveste direct ce s-a intamplat in 1898, si mai ales dupa, pentru ca practic am trecut prin tranzitie, toata tineretea mea s-a dus in intevalul asta 1898-2009…aveam 19 la Revolutzie. Ma intereseaza cum a preluat Ilici puterea, ce a fost cu minerii, cum s-a structurat noua societate, daca a fost furata Revolutia, ce a fost atunci, ce rol a jucat Securitatea, cum a aparut Presa libera, de ce atunci ziarele avea tiraje de 1 milion si acum au de 40.000 si tot felul de lucruri din astea….Si a venit acest interviu foarte profund.
Interviul cu Havel a fost foarte foarte Bun. O serie de afirmatii mi-au placut atat de mult incat doresc sa vi le impartasesc pentru ca nu stiu daca toti ati citit interviul. Pentru ca cititorii acestui blog cred eu sunt oameni cat de cat cititi- nu e un blog pentru masse- nu mai are rost cred sa spun cine e Havel….

„Noi, cehii si slovacii, ne rezolvam problemele la berarie mai degrabda decat pe capul de lupta. Uneori aces lucru poate fi un avantaj, alteori un dezavantaj”

„Regimul Ceausescu a fost dezgustator. Oamenii au fost nevoiti sa faca fata unor confruntari violente. A fost intr-adevar graoznic ce s-a intamplat atunci. …nu am fost de acord cu executarea sa, cred ca putea fi trimis la inchisoare”

„Presiunea politica asupra presei este periculoasa. Dar mai exista un aspect. Daca presa e guvernata doar de legea profitului, OK, de ce nu, dar presa ar trebui sa aiba si o ATITUDINE MORALA. Exista acest fenoment al incercarii de a genera profit prin scandal si senzationalism”

„Memoria natiunilor merge spre zilele de ieri sau alaltaieri…De aceea trebuie sa o reimprospatam mereu. Eu cred ca cea mai mare problema este ca acele vremuri sunt tot mai putin intelese, cu cat ne departam de ele. Multi oameni tineri nu cunosc atmosfera, nu cunosc intelesul unor cuvinte, terminologia acelor timpuri. Ei se pot insela usor.
VA FI NEVOIE DE DECENII PANA CAND COMUNISMUL VA IESI DIN MINTILE OAMENILOR”

Părerea ta contează:

comments

2 thoughts on “Invatamintele lui Havel

  1. DA, S-A FURAT REVOLUTIA…Asta e impresia mea, acum, dupa 19 ani, cand sunt firme ( eu am lucrat la doua ) unde nu sunt in stare nici gaz sa-ti dea , caldura, datorita coruptiei din tzara…Si aceste doua firme sunt din domeniul privat…Tot ce este coruptie, este ca urmare a anilor de comunism si a celor care au urmat…PENTRU CA AU FOST INTERESE SA FIE CORUPTIE…Au castigat putini, foarte putini, IAR CEI MULTI AU PIERDUT…Au murit tineri, aproape degeaba, pentru ca cei care au au urmat, foarte multi din cel de-al doilea val al structurilor de partid ( de exemplu cei care au lucrat pe vremea lui Ceausescu, la comert exterior, cum a fost George Copos sau Dan Voiculescu, ca sa dau doua nume doar ) au avut toate parghiile si S-AU IMBOGATIT…Iar cei multi nu au conditii decente de munca ( foarte multi ), nu au perspectiva, nu au platite contributiile la CAS etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *